自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我成日想個女細聲d
佢一開心就好大聲,我自己就明白係佢既習慣啫,人地唔會知,只會覺得佢嘈。
最驚係有D人真係好討厭小朋友既一定覺得煩到佢

所以我都成日同阿女講唔係人人都中意聽你唱歌架

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我好討厭d小朋友嘅騷擾行為,而其家長覺得小朋友就係咁架啦~
要別人愛你只有一個祕訣,就是做一個值得愛的人。

水晶宮

我好怕細路大聲講野,
真係好嘈……
特別係小朋友父母唔阻止
佢一直嘈……
真係頂唔住!

大宅

回覆 恩盈 的帖子

當然不停叫我個仔同朋友仔啦...

唔好咁大聲,因為係公眾地方,

雖然唔係得一間餐廳食嘢,

但係因里件事有啲唔開心..

恩盈  比人話實或多或少會唔開心架啦!!!  發表於 11-5-28 23:10

男爵府

大廚勳章

回覆:個仔向餐廳大聲唱歌比人駡..

坦白講,我都唔鐘意食緊飯隔離既人大聲講何況當唱歌

karkar39  AGREE  發表於 11-5-30 13:19
Laipyerica  agree  發表於 11-5-29 00:14

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果間餐廳你包左場你鐘意點唱都得
你鐘意聽姐你冇理由要其他客人陪你一齊聽架

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都好怕 D 小朋友好嘈, 在公眾地方大聲講野, 大聲笑, 大聲唱歌, 大聲讀書等等

所以由細至大, 我教亞仔係公眾地方, 要輕細地講野, 同埋唔可以做一些影響到人既野

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果間餐廳你包左場你鐘意點唱都得
你鐘意聽姐你冇理由要其他客人陪你一齊聽架

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

始終係公眾地方,大聲唱歌唔係咁好會騷擾人...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:個仔向餐廳大聲唱歌比人駡..

我有個朋友好怕細路嘈架!
以前仲有吸煙區,
佢食飯情願坐吸煙區,
都唔要坐細路仔隔離!

男爵府

有時食野見到附近有小朋友, 都預左可能會嘈少少, 混亂少少...
但我都會睇下當小朋友失控, 太嘈太混亂時, 究竟父母反應係點
如果父母係有提醒, 有控制個小朋友既, 我既容忍程度會大D

大宅

回覆 sasa0208 的帖子

我同你都好相似,我個仔開心就好大聲講野,

但係啲小朋友自信心強再加埋表演欲..真係想佢細聲都好難,

我己經不停咁叫佢細聲,唔好曹,講到我自己都覺得自己好煩..

請敎下,邊個可以教下我呀???

sasa0208  有時遇到其他好嘈既人,不論大人定小朋友,都係一個好好既反面教材去教小朋友。如果佢唔覺得人地煩既,真係只可以嚴厲d命令佢收聲。  發表於 11-5-30 08:56
~仔仔媽咪~  基本上小朋友兩歲幾三歲開始就好識睇人睇時勢蝦大人架!有時教囝真係需要好惡好嚴,唔能夠全程軟功陪佢地拉拉扯扯糾纏.有得俾佢地扭,佢地實唔合作.  發表於 11-5-28 23:22
~仔仔媽咪~  如果小朋友有番咁上下年紀,如果講幾次都仲係咁,我會一野好惡好FIRM咁叫停兼警告佢地,如果再嘈就要罰佢最唔想既野,等佢自己收歛.  發表於 11-5-28 23:21

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

只要唔好騷擾到人就OK,我唔俾囡囡系火車或食飯地方好大聲,反而去公園時,我會由佢開心玩同唱歌嘍。

水晶宮

無論鄰座係小朋友唱歌定叫嘈哂,或者c9大聲又講又笑,我都覺得煩,食不言,寢不語

karkar39  AGREE  發表於 11-5-30 13:20
我要瞓八個鐘

伯爵府

香港多左呢d歪理家長, 調番轉頭, 大家都想靜靜地享受食飯時間.至於個老板唔係好客氣就真既.

不喜勿插!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有時都要顧及其他人感受

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實我都好憎啲細路係公眾地方唱歌,你覺得自己既仔女可愛唔代表其他人都欣賞,諗起呢個情景都覺得煩,何況當時現場既人? 好心理下他人感受喇!

karkar39  AGREE  發表於 11-5-30 13:20
Laipyerica  agree  發表於 11-5-29 00:16

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我會即stop個女囉,話哂公眾地方,要大聲既返屋企嘈,好似d人係車講野同講電話,全車都聽到,e家佢唔係要俾成車人知哂,同埋人地沒興趣聽你d野囉..個時人沒公德心到唔知咩人來囉..
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

:;pppp:有次坐小巴,坐係我後面係一個6-7歲的男仔同一個菲傭,個男仔係車上面好嘈,又叫又玩,個菲傭係咁叫佢唔好咁嘈,佢唔理,又踢我張椅,我終於忍唔住,擰轉面好大聲同佢講,你好嘈呀,可唔可以靜d呀,仲有唔好再踢我張椅呀

個小朋友當堂靜晒,而個菲傭就好幸災樂禍的表情望住個男仔,佢一定心諗:抵死,叫極你都唔聽,而家俾人話啦!

大佬呀,成車人唔係得你一個坐呀!唔怪得而家d小朋友唔識顧人感受囉,家長都係咁,又點教小朋友公德心呢?

首頁
23456...18

尾頁

跳至