懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

香港人不停地被班大6人影響生活~
由樓市到生仔到以後既福利~~
日用品都比佢地買貴曬~~

複式洋房

引用:我都好憎入面對夫婦,用墮胎黎威脅,真正想

原帖由 rayrayus 於 11-05-31 發表
我都好憎入面對夫婦,用墮胎黎威脅,真正想要bb去邊度都會生啦,上大陸請個人陪佢老婆生唔得咩? 佢老婆外家 ...
其實你又知唔知系大陸生bb糸要一張准生証喞証件個bb先可以上大陆户口?而准生証的辦理系需要香港丈夫証明系香港並無任何子女的証明大陸先會批下此証,以案件中果對夫婦將會好難先辦理到尼張證.無證就是等於個小朋友系無身份.引發的問題系個小朋友都無知要搞幾多手續先可以落到來一家團聚.中有其實要分辨丈夫系米香港人都好簡單.只要個孕婦拿果本證件系三個月多次往返雙程證就可以啦,一般如果果d兩夫婦都系國內的它們的證件有效期系7日.

karisyam  咁個香港丈夫返大陸一家團聚囉, 大陸有十幾億人生活, 點解一定要來香港爭  發表於 11-6-1 11:32
littlebread  我覺得點都唔應該用墮胎去威脅任何人~  發表於 11-5-31 17:50

別墅

真係好火滾架, 政府應該一刀切唔好再發居港權比個班非香港父母的bb 啦. 點解要比佢地? 調返轉我地返大陸生都唔會有佢地既戶籍啦. 如果有人真係攪遊行, 反政府, 反非香港人的居港權, 我而家大住個肚都出黎支持呀

macmate  support!  發表於 11-6-1 21:09

複式洋房

真係好憎D大陸人,我第一次見姑娘要到13WEEK,之後真係唔知幾耐先有得睇第二次呀,睇開個仁安私家醫生又話我唔係佢醫院度生,所以都冇乜時間睇我,就算我有錢去仁安生,佢都冇床位比我啦,唉,而家都唔知轉邊個醫生做檢楂好... ...

大宅

睇完真係火火火!

我地呢啲喺香港土生土長,又要交稅既香港人連生仔咁基本既權利都享受得咁難,政府就算封頂又點丫,班大陸人咪衝晒去急症囉,跟本呢個就唔係治本方法!我一有左就去政府排期,第一次都要成12wk睇,第二次已經去到18wk,政府有冇諗過我地呢班香港孕婦既感受呢?最好叫啲高官老婆都試下呢種滋味,等佢地知道香港人就係咁生仔架喇!

在此要讚揚繼續堅持喺香港公立醫院既醫生護士,我相信宜家有經驗仲留得喺度既,一定係要有返咁上下熱誠先頂得住,加油呀你地~~~!!多謝晒~~~

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

littlebread 發表於 11-5-31 17:46
睇完真係火火火!

我地呢啲喺香港土生土長,又要交稅既香港人連生仔咁基本既權利都享受得咁難,政 ...

係呀, 真係要讚下繼續堅持喺香港公立醫院既醫生護士, 唔係佢地, 政府根本都唔會做野話落閘, 而家叫做有少少做到啦, 不過仲未够!
講真啦, 而家真係影響到香港的孕婦, 我地自己都搞唔掂, 又講咩人地既人權啊!
你要生比你生咪已經係人權囉, 比咩身份證啊?!
外國人用working ID係度生都係無身份證啊, 點解要比d無身份證既內地人啊.

lalakelly  真係要多謝班公立醫院的醫生護士, 唔係佢地幫我地出聲,周一護都唔會做野.  發表於 11-6-1 15:29

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆:鏗鏘集- 不速之客(有關醫院生仔)

真係睇到好嬲!好憎D大陸人,貪得無厭!

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

真係睇到好嬲!好憎D大陸人,貪得無厭

複式洋房

回覆 Liao_Family 的帖子

真嫁,我初初都以為姑娘唔記得幫我BOOK 下次嘅appointment. 當佢同我講下次見醫生就係生嘅時候, 我都O咗嘴..

之後嘅產檢只係去健康院嫁咋....唔係醫院見醫生...

我D同事話十幾年前都冇而家咁衰..

saiting67  你唔算遲啦,我7個月-9個月既期間應該兩星期產檢一次ga,我要5星期先有一次  發表於 11-6-1 07:07

大宅

回覆:tommy5c9 的帖子

回覆 tommy5c9 的帖子
我都book咗政府,不過預產期係下年嘅一月尾。
我由一知道有咗已經係私家睇,因為我個肚成日痛。但政府六月二十先第一次去政府。
我媽咪話以前政府唔差架
依家個廢柴政府攪到咁!

大宅

我自己係香港人,唔知係唔係自己本身有其他病,令到我今次第二胎都可以一直係醫院見醫生,不過每次都係聽心跳,摸吓肚就算。我第一次見醫生,佢都講到明醫院唔會幫我照超聲波同結構,叫我自己出去照,而家27週,連孕婦糖尿都冇同我check過。我生大女時(2007年),都叫做照過照聲波同結構(不過都係只有三次)

大宅

我自己係香港人,唔知係唔係自己本身有其他病,令到我今次第二胎都可以一直係醫院見醫生,不過每次都係聽心跳,摸吓肚就算。我第一次見醫生,佢都講到明醫院唔會幫我照超聲波同結構,叫我自己出去照,而家27週,連孕婦糖尿都冇同我check過。我生大女時(2007年),都叫做照過照聲波同結構(不過都係只有三次)

複式洋房

啱啱睇番呢集,真係好火!!!

最尾個大陸阿媽仲好意思話想攞個一年探親証畀佢落黎住!畀多間公屋你住好唔好 

我都係喺威院見過一次醫生咋。再book話叫我臨生前見多次就得,中間去健康院check喎。我08年生大女時喺廣華都叫做個個月有得見醫生吖。

我地呢班香港媽媽一定有錢出去係私家架咩。

複式洋房

回覆 叮叮媽 的帖子

即使香港媽媽比$$$去睇私家, 咪又比D大6炮BOOK晒醫院床位, 去私家產檢,比佢地D E MA 姑姐中介人坐晒

D 位........我相信以前嘅本地媽媽冇我地而家咁慘

多謝晒D廢議員, 廢政府

karisyam  同意, 佢地有錢又要爭, 冇錢都要爭, 仲要攞埋我地應該享有既東西  發表於 11-6-1 11:36

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大陸人真係好討厭.

大宅

回覆 ChristalLi 的帖子

嘩...你就好啦...有得照...我呀...上年生個囡既時候, 佢照都唔同我照呀...比我嘈咗好耐...佢先肯同我照一陣...都唔知有冇10分鐘就叫我走呀...激死^^

翡翠宮

畀面勳章

睇完真得把火

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

28周產檢完, 34周先可以再產檢

威院真係好忙
次次都等2粒鐘, 睇症就幾分鐘, 抽血又要等, 拎藥又要等
咁就冇左5粒鐘

我都唔係檢查好多次
同上一胎比較, 少左

複式洋房

回覆:momobibi 的帖子

回覆 momobibi 的帖子
其實我想他們話想墮胎都系一些誨氣說話

大宅

回覆 tommy5c9 的帖子

完全同意!
我個私人醫生係我5weeks時同我講,雖然我依家先得5weeks,心跳都未照到,就算立刻幫我book,已經係standby
我嘅預產期仲要係月未,仲難啲!
佢話,你知啦,啲中國同胞已經霸哂啲床位喇!
個醫生仲擔心過我!mouth:

tommy5c9  如果5weeks時reserve都要standby, 照計都係醫院hold晒d位??  發表於 11-6-1 11:48

首頁

尾頁

跳至