自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老實講,我唔係懶呀!自從我無返工後,我就閒日清潔家居,吸塵拖地,以前就係逢星期日我同佢分工合作,宜家佢梗係太得閒啦!雖然佢有叫我唔好做,等佢星期日做,我都係錫佢,費事佢返完工仲要做家務姐,點知做就左佢甘得閒諗野去激我,真係好人難做!

宜家我得閒到將佢鍾意食既水果切好晒放雪櫃,佢夜晚一路睇電視一路食,一隻叉都唔駛佢洗,唔知係咪我服侍得佢太好,無用盡佢既精力,所以佢要搵地方去!

sunha  比返D嘢佢做啦, 就慣斯勢. 第日生咗你做得晒所有嘢?  發表於 11-6-8 10:17

子爵府

畀面勳章

回覆:C6一放假就俾好大壓力我

其實我唔認為樓主哂,佢老公係條件好好,但唔等於細心對老婆,個個陀 b都唔同,我臨生兩個月肚聚到行唔到,有胃酸倒流,叫我行街周圍食即係玩我啫,睇到呢度樓主老公真係唔夠體諒大肚婆lAw.

禁止訪問

引用:C6無朋友,最多都係放工同事叫佢去老蘭飲野

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

夏天大住肚出街係好辛苦. 我臨生前個幾月係行一步痛一步. 我明你講乜. 你咪有得佢自己躝街囉.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

唔...點解我覺得係樓主唔心足?

為食熊  點解你唔會話係C6唔心足呢?  發表於 11-6-8 11:56
Laipyerica  me 2  發表於 11-6-8 10:58

珍珠宮

畀面勳章

為食熊 發表於 11-6-8 09:49
C6無朋友,最多都係放工同事叫佢去老蘭飲野,我屋企人就得我媽會陪佢睇戲,行會展,行所有地方,今年花市好 ...
你仲想生??? 唔好喇掛........
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

男爵府

你同我老公真係啱哂key, 我同你老公都好啱key, 不如我地交換吖~ 我都不知幾想另一半放假就同我行街、 長假就去旅行, 不過而家呢兩樣都無, 我老公無大肚, 點解都同你一樣邊度都唔願去? 因為無錢、 怕搭飛機, 呢d定義都係由佢自己定的, 佢捐去做慈善, 次次一千幾百, 同我去個澳門都話無錢叫我出哂一家三口既錢佢就會去, 結婚11年除左honey moon鬧到反枱先肯同我去之外, 都未試過同我再搭過飛機, 由陀仔到個仔而家6歲, 澳門都未同我同個仔去過一次, 近呢一年話食長齋就要食, 完全無理過我感受, 日日唔係敲經唸佛就去佛堂, 一唔係就係屋企睇佛vcd同瞓覺, 所以你同我老公真係絕配, 我地結婚11年, 呢兩年關係最差, 其實我都係唔痴家個隻, 有左個仔仲更加想帶埋個仔一家三口開開心心周圍去玩、 食野同旅行, 偏偏我都係嫁著一個宅男, 時間越耐, 大家分歧既地方同性格就會越明顯, 以前我就得既都會就佢, 可能就慣左就好似老憑咁, 就好似你老公就你咁, 而家有個仔陪我, 我完全唔理佢鍾唔鍾意, 因佢都剩係諗自己, 咁我又洗咩理佢咁多, 你將來個b出左世肯定多交嗌, 甚至你老公咁活躍, 有外遇既機會會大d, 你唔肯付出時時陪佢, 將來分分鐘只得番你同個baby一齊生活, 我就係俾個仔綁得死死的, 完全無哂自由, 條c6又唔肯同我分擔, 我正等待著經濟獨立就同佢離婚, 不如我同你交換老公吖~ 咁樣我諗我同你都會好過d, haha~

為食熊  我都幾鍾意人信佛!  發表於 11-6-8 13:28

珍珠宮

畀面勳章

OneTwoThree 發表於 11-6-8 10:55
你同我老公真係啱哂key, 我同你老公都好啱key, 不如我地交換吖~ 我都不知幾想另一半放假就同我行街、 長假 ...

遲下係老公會唔會出家架...

OneTwoThree  佢口話唔會囉, 實際上會唔會就唔知, 一年時間巳經睇得出佢越嚟越沉迷  發表於 11-6-8 12:29
龍鳳媽

大宅

回覆 OneTwoThree 的帖子

我阿媽都同C6好夾架,我爸又係宅男,唔睇戲,幾十年都無同我媽睇,宜家我媽有伴了!我相信BB出世後,佢會自己帶BB出去,掉低我在家!我唔係唔鍾意去旅行,只係宜家大肚唔去得,去得都行兩行就累!所以我咪話佢唔生性囉!我覺得全世界都可以唔就大肚婆,但作為老公係咪應該最就個老婆呀?我以前唔怕熱,宜家我好似身有個火球甘!

唔好講到我唔心足,不如話C6唔心足,我相信在美國唔會有個鬼婆對佢好似我甘對佢囉!佢未同過中國人拍拖,第一個就係我,佢梗係搵唔到過比我好先會娶我啦!想鬼婆服侍佢?俾錢都未必得啦!

佢除左鍾意出街,仲係超爛電視迷,食晚飯要仆返屋企睇電視!連宜家套花家姐都唔放過,我其實好憎人開電視,我要好靜環境,佢日開夜開我都無話過佢!

不過除非佢有第三者,否則我都唔會諗住離開佢,我只係呻下姐!唔呻我又會谷埋然後爆佢!

禁止訪問

引用:回覆+OneTwoThree+的帖子 我阿媽都同C6好

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

hey... ABC, are just as foreign as 鬼佬! hahaha .. my husband is the same, when i told him i m now well, he will also say '話比佢聽無用'

ask him 'do you think i should see a doctor' he will reply 'i won't know, only you can tell'...

if I say I don't want to go out, he will go out to do something by himself cos he can't stand staying in a small apartment... he is not threatening me, but he thinks that is a good solution, we both do something we prefer.

haha..

now you are pregnant, of cos you will be more tired and don't want to go out.. go to some places that you can sit down and have a drink or something? When I was pregnant my husband and i spent LOTS of weekend for brunches, those can be relaxing and also he won't feel like he is stuck at home...

3 suggestions:
1. the open area on top of elements, they have a few good restaurant (all with air con indoor for your preference), you can spend 1/2 of your weekend to do a brunch there.

2. Stanley market - all with indoor air con

3. Soho, sunday or weekend brunch

one thing is I think you need to help your husband to make some friends, so he won't feel too lonely...

if he enjoys sports, he is welcome to join my husband for squash or football...

為食熊  你D提議唔錯!有心情時會去下!佢唔興搵朋友出街呢!又唔識運動!  發表於 11-6-8 13:31

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

by the way, take taxi when you are going out la! with weather like this.. public transport is just going to make you more pissed off..

Call a cab to bring you to the place u want to go and call one before you leave to bring you back for your pregnant period la.

為食熊  我C6好慳家,唔搭的士架!  發表於 11-6-8 13:27
arale1668  同意,搵得年薪過百萬.使咩搭港鐵.我地無百萬年薪,之前湊孖b出入都係打的  發表於 11-6-8 12:51

珍珠宮

畀面勳章

為食熊 發表於 11-6-8 12:06
回覆 OneTwoThree 的帖子

我阿媽都同C6好夾架,我爸又係宅男,唔睇戲,幾十年都無同我媽睇,宜家我媽有伴 ...

佢未同過中國人拍拖,第一個就係我,佢梗係搵唔到過比我好先會娶我啦!想鬼婆服侍佢?俾錢都未必得啦!

咁既說話你都講得出既....
不如你去見下心理醫生...你已經有d心理不平衡啦...

龍鳳媽

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

睇晒全部留言......真係有啲無言

但係樓主,一味話你c佬唔生性,但你自己又有幾生性呢?行行吓街肚痛都發你老公脾氣,咁你有冇直接同佢講你肚痛行唔倒住,搵個地方比你休息一陣先再同佢行呢?男人唔會有大肚嘅機會,有好多嘢佢地都唔會知,唔會明,要清清楚楚咁同佢地講佢地先會知.又話佢冇為係諗,咁你又有為佢諗咩?
你覺得大肚就係大晒要人就晒你,只因係你太幸福了,唔洗點為生活而煩腦(我估).我想講,大肚唔係大晒架.....

我自己本身係動靜都得,但因為屋企環境唔好,老公一星期要做足6-7日,就算放假佢都係喺屋企瞓足全日,有時都想一家人去行吓街,不過好難先會有咁嘅機會,有時我都唔開心格,佢放假都只係掛住瞓,但企係佢果邊諗,佢日日返工都好辛苦,難得一日休息吓,而且我地又冇多餘錢出去shopping.....所以有啲覺得你身在褔中不知褔,仲有你唔好要失去咗先懂得珍惜,good luck.

大宅

kay4884 發表於 11-6-8 13:21
睇晒全部留言......真係有啲無言

但係樓主,一味話你c佬唔生性,但你自己又有幾生性呢?行行吓街肚痛都發你老 ...
我大肚唔係大晒,所以我話全世界都可以唔就我,但要求個老公就自己都唔係過份呀!講真呀,我大住個肚去乜展物展,俾人撞親都唔抵可憐啦!佢都唔諗下既!
如果我C6唔係個個禮拜都要出街,間中一兩次,我唔會有異議架!我明白你話個老公日日做工,你想出都無得出,甘如果我係你,我都會想出下街,物以罕為貴嘛!
我有試過陪佢睇戲,佢好鍾意睇科幻戲,真係嘈到我頂唔順,精神虐待,愈嘈佢就愈鍾意!所以真係無辦法陪佢!

首頁

尾頁

跳至