親子旅遊

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:唉!如果我早D有睇呢个题目就可以提醒你地,.

原帖由 BigMac16 於 11-07-14 發表
唉!如果我早D有睇呢个题目就可以提醒你地,..... do not drive in city area (downtown).... it cost a lot ...
我過幾日都出發啦!Total 會駕15 日車,唔知總共要俾幾多泊車、路費和油錢啊!

子爵府

親子王國15週年勳章

SumSumBB 發表於 11-7-14 13:03
我過幾日都出發啦!Total 會駕15 日車,唔知總共要俾幾多泊車、路費和油錢啊!

...
if u need to go to the city centre/hyde park/museum, park at chinatown (central) some carpark offers early bird/daily rate then take the train (2-3 stops) to wynyard/town hall/st james

大宅

我8月出發, 只係租車到Great Ocean Road 和 Tasmania, 租了些有kitchen的hotel, 到時會自己煮, 澳洲啲東西真係好貴.....

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

2009mama 發表於 11-7-14 16:15
我8月出發, 只係租車到Great Ocean Road 和 Tasmania, 租了些有kitchen的hotel, 到時會自己煮, 澳洲啲東西 ...

2009mama,

你租車由Melbourne坐船過Tasmania,還是去到Tasmania才租車?

Melbourne和Tasmania,你租了哪些hotel?

男爵府

回覆 五歲仔 的帖子

我在13日早上到港,
我參加6天只到gold coast 一個地方的團,9號早上10時許到達brisbane12號晚上乘機13號早上到h.k.,
ticket 不用自己買,因為團己包,
我行街時見到有旅行agent & 酒店都有得 賣,有的套票是包數個樂園的而平很多,可以看看.
到澳洲記得帶sunglasses

Ryanma  我都係只去Gold Coast,10號去16號返,join東瀛遊7天團,勁滿意!  發表於 11-7-20 15:18

珍珠宮

啲食物咁貴,如果自由行,嗰3飧怎樣吃及喺邊度吃會較經濟便宜呢?可以在HK帶多啲杯麵,即食麵過去cook嗎?帶多些乾糧,eg,餅乾充飢OK嗎?不過唔知以上食物過唔過得關呢?

Ryanma  好似所有食物都唔俾帶入境,導遊話要申報,所以我連買上飛機0既零食都無拎!  發表於 11-7-20 15:20

大宅

回覆 sabun 的帖子

肉類好似係唔比入境, 所以CUP NOODLE內的肉係唔得

餅乾或其他可以入境的食物就要申報, 我有申報帶糖果

珍珠宮

咁揀隻冇肉嘅cup noodle and instant noodle咪ok囉,另外食碗麵通常how much?如日本拉麵,米線咁?

Ryanma  0個度好旺0既區先有1,2間日本拉麵或中國餐館,最平可幫親Hungry Jack食hamburger  發表於 11-7-20 15:23
五歲仔  instant noodle may be OK, but cup noodle has egg inside, so not OK  發表於 11-7-14 22:52

大宅

回覆 sabun 的帖子

所有肉類製品、奶類製品、蛋製品、植物、生果、種子等都係唔可以入澳洲境既

澳洲機場有狗隻聞旅客行李,包括手提行李。隻狗好大隻, 我見個隻係類似"尋回犬"

可以參考http://www.hkst.com/question_408.html

大宅

回覆 yuenwaimami 的帖子

你個團專玩黃金海岸仲好啦, 我坐了兩程內陸機想死呀

(順便改了個topic, 等多d人可以分享)

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

sabun 發表於 11-7-14 22:49
咁揀隻冇肉嘅cup noodle and instant noodle咪ok囉,另外食碗麵通常how much?如日本拉麵,米線咁? ...

聽过有網友分享過關時杯麵被撕開蓋面檢查,check 过無事後便幫你用膠纸黏實!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

五歲仔 發表於 11-7-14 23:08
回覆 yuenwaimami 的帖子

我都会坐兩程內陸機:一程澳航、一程Jet star,好驚Jet star那程会delay
你坐的內陸機有沒有delay?

大宅

坐內陸機, 無delay, 但感覺上用了好多時間, 我係7天坐2次內陸機, 你20天就當然唔同啦

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

五歲仔 發表於 11-7-15 00:00
坐內陸機, 無delay, 但感覺上用了好多時間, 我係7天坐2次內陸機, 你20天就當然唔同啦 ...

我其中一程Jet Star是廉航,聽聞廉航常誤點!

你坐那兩程內陸機是甚麽航空公司?

五歲仔  全部Qantas  發表於 11-7-15 14:47

子爵府

依我哋9日自由行中, 有食貴嘅亦有四圍搵平嘢食, 不過平極都要AUD15-20/位 (例如: $10扒 / 快餐 / 碟頭飯 / 湯麵等), 其他似樣啲嘅餐廳就大約AUD35-40/位, 最貴去CAPTAIN COOKS - lunch buffet > AUD105, 去完覺得一啲都唔值, 其實搭普通船(AUD$4-5) 都睇到差不多嘅風景, 所以可以慳返.

Mrs.Kangaroo  I went on Captain Cooks too...rubbish!!!!  發表於 11-7-15 20:23
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

大宅

回覆 SumSumBB 的帖子

我坐飛機由Melbourne到Tasmania, Melbourne hotel 我 book 了 Mecure, 會在 Great Ocean Road 住一晚。之後Tasmania的hotel有很多種, 有farm, resort, apartment....

子爵府

回覆 哈利媽 的帖子

5:30PM 開始慢慢天黑, 大約6pm黑哂啦, 啲舖頭大部份都close at 5 - 6pm.
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

2009mama 發表於 11-7-15 10:11
回覆 SumSumBB 的帖子

之後Tasmania的hotel有很多種, 有farm, resort, apartment....

我在Tasmania的hotel都係有很多種, 有farm, resort, apartment, cottage....大家差唔多!

大宅

不過擔心會凍和早天黑.....

我本來去日本, 但後來改了去澳洲...

五歲仔  SORRY, 我係想表達, 澳洲下午六時已天黑曬, 好像香港的晚上八時般那麼黑  發表於 11-7-20 23:25
Mrs.Kangaroo  no, 6pm in AU = 4pm in HK  發表於 11-7-15 20:22
五歲仔  6:00pm in AUD =8:00pm in HK  發表於 11-7-15 15:21

大宅

回覆 哈利媽 的帖子

坐船食Lunch Buffet食幾耐?

坐普通船好似10mintues

哈利媽  1.5hr  發表於 11-7-15 16:07

首頁
23456...7

尾頁

跳至