跳至

首頁
23456...76

尾頁

男爵府

cacacaca 逐個字教,得唔得? 暫不要成個名一齊讀,還有,做個名字牌貼在家是很work的!^-^ 發表於 11 分鐘前

謝謝~
名字牌已做了
我沒教他叫自己全名,只係教佢自己叫然然,但佢都未識,可能然字難發音掛~~(自我安慰中)

cacacaca  疊字唔得,不如妳教他勞,栩,然la!我逐個字教,so far jace問中答中,問英答英wor!^^  發表於 11-7-7 17:33

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Cedric_mama 的帖子

我想話﹐有時d野我哋都理唔到﹐我諗你細佬做e個決定時都有諗過後果﹐
你只可以從旁講下﹐
有時講得多佢哋又會話你口水多過茶﹐
所以呢﹐唔理好過理﹐
咁大個人識諗架啦﹗﹗

大宅

回覆 pogo 的帖子

Vin...你諗住會休息幾耐呀﹖放棄左e份工好似有點可惜wor..
我黎緊又會放產假﹐到時我都變全職媽媽喇。

大宅

回覆 jkfamily 的帖子

> 你鍾意食d乜?
->> 上次上interview堂時老師問過﹐
Caden答左豆腐同冬瓜 (係佢自己答﹐我無俾過 model answer架)

不過答完老師都唔知佢講乜﹗

呀仔既弱點係講野好細聲﹐講完人哋都聽唔到﹗

真係激死﹗

mylovelyBB  Sandy, Caden去Child-kids個到係咪上自己一個上堂個d班呀?  發表於 11-7-7 16:53

大宅

回覆 adaho43 的帖子

睇左FB video...
睛睛好叻女呀﹐讀到成頁書﹗你話你一日教得一個鐘真係無人信﹗

十級叻呀﹗﹗﹗

大宅

mylovelyBB Sandy, Caden去Child-kids個到係咪上自己一個上堂個d班呀?

哈﹐你認得張相呀﹖

而家我同Lena個仔一齊晌星期二﹐ 三上堂呀。下星期二起就叫工人唔好一齊上喇﹐不過我諗Caden實喊到拆天﹗ 因為佢愛工人仲多過愛我﹗

子爵府

畀面勳章

Fullstop 發表於 11-7-7 16:45
回覆 Cedric_mama 的帖子

我想話﹐有時d野我哋都理唔到﹐我諗你細佬做e個決定時都有諗過後果﹐

我緊係無理佢啦
佢的感情事.一向覆雜
我地嚟d老人家係唔理解

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

vivili : Can you introduce your putonghua teacher to me? I want to improve mine

我下次幫你問下佢有無時間,因為佢既要教小學既輔導班另外又有好多學生,唔知仲有無時間。

vivili  Thanks!!  發表於 11-7-7 16:58

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Fullstop 的帖子

藍老師都有叫過我俾阿囡返星期二個班,不過我驚阿囡會喊到拆天繼而變得更黐身,所以都係等佢過多兩個月大d先再返獨自上堂既班。

大宅

Fullstop 發表於 11-7-7 16:56
mylovelyBB Sandy, Caden去Child-kids個到係咪上自己一個上堂個d班呀?

哈﹐你認得張相呀﹖
Caden will be fine. Levana can go to the class by herself after crying for almost 1 month.

大宅

回覆 mylovelyBB 的帖子

其實你岩的話可以一齊上埋﹐不過我一堂都要$210.. (得45分鐘) 其實我都覺得有點貴﹗
希望呀仔真係學到野啦﹗

今次係第一次得工人帶呀仔上堂咋﹗

你而家上緊禮拜幾堂﹖

mylovelyBB  上緊星期三既親子班,你地上幾多點架?  發表於 11-7-7 17:08

大宅

回覆 mylovelyBB 的帖子

律懿唔係好social架咩﹖ 點解變得咁黐身﹖

mylovelyBB  自從歲半之後開始就變成咁~ :(  發表於 11-7-7 17:17

大宅

>>mylovelyBB 上緊星期三既親子班,你地上幾多點架? 發表於 1 秒前

上緊星期二: 4:00-4:45, 星期三: 3:30-4:15 呀﹗
主要都係藍老師教﹗

mylovelyBB  其實藍老師先係主力,而且佢教得好過陳老師!  發表於 11-7-7 17:27

大宅

回覆 vivili 的帖子

Levana比較獨立﹐ 但Caden...hai... 我真係無咩信心﹗

大宅

Fullstop 發表於 11-7-7 16:47
回覆 pogo 的帖子

Vin...你諗住會休息幾耐呀﹖放棄左e份工好似有點可惜wor..

好!到時嚟探你呀!

諗住會休息幾耐<- 無deadline哈哈!
放棄份做咗十幾年嘅工係有點可惜,人工好,福利好,得閒,5:30pm可以放工。。。不過有D野要揭新一頁先可以繼續。。人生有幾多個十年呢~

其實我諗住可能讀返個Montessori course(distance learning係屋企讀同做assignment,無exam)。不過十幾年無讀書,唔知仲得唔得!

agnesyp  我都想上, 但真係好難搵時間, 都係睇下書.  發表於 11-7-7 18:00
jkfamily  我有諗過讀child psychology,但暫時都係得個諗字  發表於 11-7-7 17:26

大宅

回覆 Fullstop 的帖子

"你話你一日教得一個鐘真係無人信"--> 係真架, 我有時一日同佢上兩個playgroup, 累到番黎都唔想同佢睇書/睇卡咯! 我估係日子有功, 日日識少少, 加埋加埋咁囉!

不過晴晴呢個月真係進步好快, 佢而家已經自己讀到d好簡單既故事書了, 一頁一句短短地果d故事書, 佢會好似響video咁, 自己指住d字遂頁逐頁讀, 中文書同英文書都會, 我屋企果4本oxford reading tree -read at home既level 1同2我都聽佢讀過

mrsrice  晴晴真係好叻呀!!!!  發表於 11-7-21 00:48
mb2  嘩, 真係好勁  發表於 11-7-8 12:42
gulolo  我識咁多10月B..最叻係晴晴! 一仔都係同一日出世...但...差咁多皮...  發表於 11-7-7 17:21

大宅

回覆 pogo 的帖子

我成日都話想考返個股票牌晌公司掛住﹐但係又係遲遲都未開工﹗

不過我覺得你放棄左真係好好好可惜呀﹗
你讀 Montessori course 係為左天天定將來想轉行做教育呀﹖hehee :D

大宅

Fullstop 發表於 11-7-7 17:11
回覆 vivili 的帖子

Levana比較獨立﹐ 但Caden...hai... 我真係無咩信心﹗
She used to be independent. However, she has became very 嗲 and shy after 1.5 yrs old.

大宅

今日放pm...黎到呢度發現自己好out tim...kakaka

pogo, 希望天天冇事!

一仔將會讀嘉心AM班...同時...我成功係think度攞番$4000學費...只係蝕左2K俾佢ja...ho ho choi~~~

子爵府

畀面勳章

pogo 發表於 11-7-7 17:12
好!到時嚟探你呀!

諗住會休息幾耐<- 無deadline哈哈!

你原本個POST係咪好IT
又如果我唔係大肚
轉去都好.至少係巿區
我極度唔鍾意東涌
買個早餐D人做野手腳都慢D

sasa1003  天天ma, 我都算算地 IT 架. (IT Business Analyst), 如果有啱既 post, 講聲我知呀! thx!  發表於 11-7-8 15:18
Babecowmm  Vin, can u let me know more details of yr job. maybe Linc pa can try try...hehe  發表於 11-7-7 17:56

首頁
23456...76

尾頁

跳至