夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

ificould【用啲咁核突嘢去淋熄人哋浪漫的心】

事實如此,我只說了一半,另外一半更核突,怕說了她對慾望都減退!
討論事件的來龍去脈,有理由相信及懷疑事情合理化等等..無濟於事,方向攪錯了。無論如何,並不是別人給你好感或給你煩惱,這都是自己的不羈的心作祟。
管好個心,百毒不侵

ificould  想俾二個 "中"你, 第一個係...好鬼想"中"你, 第二個係.....中意。好同意你嘅講法  發表於 11-7-18 05:10

子爵府

回覆 心如飛絮 的帖子

“有一天會守得雲開!幸福會蒞臨!”
會見到月明的, 你給仔女樹的好榜樣,給他們一個安穩的家,他們將來一定是個靠得住的配偶。不會一有風浪就撇腿的好愛人。
我曾經聽過一位好女仔講她的父母對她選老公的要求是:家庭背景不得有離婚的。當然我想她的父母也沒有離過婚。

雖然我D都系女,我同老公都唔想距地將來要靠揾人嫁來支配自己的生活所需。最好自己先揾到生計,再揾拖拍,不用急著揾人嫁,揾唔到0岩0既,唔嫁都無所謂就好喇。反正自己養得到自己。人地男仔又放心個女仔唔系貪距D錢,或貪距事業,或貪距D乜。因為自己都有。

瑪瑙宮

ndw 發表於 11-7-17 09:00
回覆 心如飛絮 的帖子

“有一天會守得雲開!幸福會蒞臨!”
.....我曾經聽過一位好女仔講她的父母對她選老公的要求是:家庭背景不得有離婚的。當然我想她的父母也沒有離過婚。....

如果係咁, 我呢世都嫁唔出.

公爵府

回覆:心如飛絮 的帖子

既然你老公如此窩囊,真的有必要為了孩子守住一段婚姻嗎?

扛起一頭家辛苦,但更辛苦是對着一pat 野的老公!

你也想仔女有個好爸爸榜樣,鼓勵他努力工作,必要時恐嚇他離婚la!

如果他不改,不工作,好好想清楚自己甘不甘心這樣就一世!

別墅

如果唔係為仔女,我可能都會離婚,
但有左孩子,就要比佢地一個完整既家.
而且,只要我唔要求d咩,
繼續供應佢所需要既,
c6又唔會有d咩大問題.
有時我諗,
當我自己係男人,娶左個唔湊仔又唔做野,剩係吃喝玩樂既女人,
咁咪得囉.
大把女人係咁啦,而且會被各界姊妹喻為成功既女人添.
只不過係我家,對調左男女角色姐.

公爵府

回覆:心如飛絮 的帖子

既然你有阿q精神,又不介意供養他,就沒有所謂!
但e d 男人通常之後都溝女,因為不用工作,老婆又番工,自己又悶,又無尊嚴,就話自己有ah2都係老婆逼成!或者,屈老婆有婚愛情!d c6衰起上來一條路,我有friend 都經歷了這個套餐!所以sis 要小心d!

禁止訪問

引用:大家的回應都好serious但我又覺得大家似乎

子爵府

Nancy20090615 發表於 11-7-17 21:55
.....我曾經聽過一位好女仔講她的父母對她選老公的要求是:家庭背景不得有離婚的。當然我想她的父母也沒有 ...
"如果係咁, 我呢世都嫁唔出."
哈哈哈!
而家我嫁左十幾年,無性、有性婚姻都嘗過,經濟獨立與否也嘗過,婚姻親關系上的挑戰也接受過, 夫妻情感起伏像股票市場也經歷過。我0甘同我老公講:我發覺嫁唔出真系未必系唔好0既事。今日社會唔同昔日,男女工作機會平等,揾錢機會平等,女人唔使為揾長期飯票而嫁人。 再加上我地D女將來照推論應該唔需要為得到某國護照而嫁人。

為愛而嫁嘛!我們各人連夫妻間的愛是何物都未清楚了解明白,也很難得到一生的共識,那又如何去辨析自己是否為愛而嫁呢?

提到我那女仔朋友的故事:
我老公加0既后文: 我老公話,0甘個女仔系咪可以揀個離過婚0既做老公啊?
我:

子爵府

心如飛絮 發表於 11-7-17 23:34
如果唔係為仔女,我可能都會離婚,
但有左孩子,就要比佢地一個完整既家.
而且,只要我唔要求d咩,

"...當我自己係男人,娶左個唔湊仔又唔做野,剩係吃喝玩樂既女人,
咁咪得囉.
大把女人係咁啦,而且會被各界姊妹喻為成功既女人添.
只不過係我家,對調左男女角色姐...."

這形容真系夠精境,她們這麼窩囊 的老婆還可以在 大晒命,大贊自己的老公對自己有幾好呢!但就完全隻字不提自己究竟對老公有幾好? 又唔見有姐妹用愛心提點下這等姐妹 如何做個好老婆喔,好愛人喔!
但若果有做人老公的在此話老婆 一 PAT 野,連男人都話埋個做人老公0既唔夠大量,論斷個做人老公的想晒自己點能干活,點為頭家辛苦。不體諒說出安慰話先,還說是應份的。
看來人們的眼光、標准: 男女始終不平等。

子爵府

回覆 Joball 的帖子

〝...必要時恐嚇他離婚la!....〝
聽過朋友見証,恐嚇她老公離婚 系見果效,她個老公安於在某名大學當教授,朋友嫌人工低,想老公出去在商業公司揾工,會高薪好多。 於是趁老公生日帶老公去吃日式自助餐,先甜后苦。

同老公講如果老公唔出去揾商業公司工就離婚。老公馬上聽聽話話,老婆揾到乜工畀距見就去見。結果人工高左四份一。我這女朋友常那曾得偌貝耳獎的某得主做例子同我講笑。她說那人再婚后才得獎金,根據他與前妻簽定的離婚協議書裡,若有日他得偌貝耳獎要把獎金一半歸前妻,因為得蒙前妻鞭策才有今天。

禁止訪問

畀面勳章

回覆:愛上了別人

別墅

回覆 iris900216 的帖子

個個月要問人借錢,都係一種穩定,你鍾意嗎?
個個月要覆診,又係一種穩定,你鍾意嗎?
有D男人,穩定地每兩三年就包一個新29,你又覺得點?
(上述只係比喻,唔係我既情況)
穩定地好就好姐,
穩定地衰,點解唔作一D改變?
穩定唔係一切,唔係大晒.
你何必用手指指住人.
你睇晒大家既回應,同埋我既情況先講啦.
了解狀況,再用同理心去看事物,好過單單睇表面詞句.

別墅

好多謝妳的分享! 如果老公可以還原到拍拖時的50%, 還是會選擇佢的, 是嗎?

這世界太多無奈了! 找個心靈上的平衡點吧!

Nancy20090615  心靈上的平衡點, 好貼切.  發表於 11-7-18 21:29
心如飛絮  係呀.都唔望佢有咩進步啦,只係唔想倒退變成小朋友,飯來張口,衣來張手!  發表於 11-7-18 13:11

伯爵府

ificould,
謝了.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

del..............................

民房

回覆 心如飛絮 的帖子

如果俾我,我會好決絕:轉工+斷聯絡。講真,如果仲keep住做朋友,即係都係俾個機會大家喎,明知無可能,點解仲要留條線響度?一開始實係好痛苦架喇,但其實婚姻就係要有取捨架啦,既然你揀左你老公,結婚就係承諾一生一世既,我覺得呢樣野點都要緊記囉,無論出面有咩誘惑都好,唔好忘記當日既誓詞!加油呀,斬纜啦!!!

禁止訪問

男爵府

好多男人尤其是有家室既男人,都好鍾意向有夫之婦埋手
對方唔會太痴身,有一日要分手只要搬佢屋企出黎就攪掂.
長久的平淡生活,要燃點佢既愛火好容易
有經濟基礎,起碼唔洗照顧佢生活支出

你未同佢講要做人世之前就乜都得,你試下話佢知,
你決定同佢一齊,除左仔女就乜都無晒,問佢會唔會照顧你地
同你地組織家庭,我想他走都走唔切

伯爵府

好媽媽勳章

colorfashion 發表於 11-7-20 11:38
我唔係講得核突, 係看果個唔願去相信.
仲係追尋緊個夢...

或者係, 你都嘗試去看看樓主說過甚麼,
不要永遠用一種模式去看這種關係?
現在, 根本甚麼都沒有發生
樓主講的, 也只是一種感覺
你對過一個人有感覺味?
一定會有野發生嗎?
樓主其實好清楚佢自己的角色,
亦唔係大家講到咁, 準備去拋夫棄子
那位第三者...根本距成為第三者還有好遠好遠的路
樓主係要分享自己的感受.

但好奇怪, 唔少人一聽到一個已婚的人講這種關係.
就不自禁地套了入一個角色劇本中,
"覺得"事情一定係甘
會唔會武斷左少少?

小藍  中point.  發表於 11-7-21 00:38
poohbb_hk  agreed!!  發表於 11-7-20 18:01

首頁
23456...8

尾頁

跳至