自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

JanetShing 發表於 11-7-22 23:15
樓主我好想問一句你有無小朋友, 莫非你是這樣教你自己的小朋友.
請你自己諗清楚自己的行為是否正確. 係買貴 ...

我諗hk人真係無受過D咩消費保障,所以覺得樓主有問題,其實14天同30天無條件退貨係外國係非常非常平常ge消費權益.所以係外國大時大節(尤其聖誕)後就好多人將收返黎ge禮物同埋自己(著過未剪牌ge晚裝)去退返錢~普通到不得了~當然做得呢D保障ge都係大企業同大型百貨公司la~佢地會有幾慘??退貨時個個sales仍然服務態度好好ka歡迎再次光臨.我們樂意再為您服務~~但我估唔到呢D咁基本ge野係hk居然成為店鋪用黎拉客ge"賣點",仲要係度比人話,而當樓主去使用佢ge"權利"時被sale意圖"阻止",樓主肯買$120係比面佢,要求即退係100%合情合理~樓主無錯,錯在萬0話自己14天無條件退款,做唔到ge就唔好大大隻字開空頭支票~!! hk人仲比D大財圑欺壓唔夠ar!?

侯爵府

陪月勳章

引用:Quote:JanetShing+發表於+11-7-22+23:15+樓

原帖由 poppibaby 於 11-07-25 發表
我諗hk人真係無受過D咩消費保障,所以覺得樓主有問題,其實14天同30天無條件退貨係外國係非常非常平常ge消費 ...
Agree!
我昨天先係萬0退貨!根本唔會問你任何野有單就得!
上星期先係馬莎退貨,都係無問題!

人地公司policy係xx日內有單就可以refund,我行使權利,好正常!

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

平時多啲留意價錢,到有promotion時就可以入多啲貨~
みんなで一緒に笑う

禁止訪問

大宅

畀面勳章

你係咪唔應該講價錢問題,你可以話你買錯啫

侯爵府

回覆 文迪羊 的帖子

真係咩人都有, 但最重要佢係大6人lor,仲要大大聲聲咁嘈,其實個收銀都唔比果個價錢佢ga 但佢嘈到搵經理,經理又無原則,所以左比佢lor, 心諗 如果個個係咁嘈下都得,仲有天理

大宅

已經冇蝕本, 還大大聲聲說自己好無耐, 真係....
知足常樂.. 人會開心的 .

大宅

引用:Quote:JanetShing+發表於+11-7-22+23:15+樓

原帖由 poppibaby 於 11-07-25 發表
我諗hk人真係無受過D咩消費保障,所以覺得樓主有問題,其實14天同30天無條件退貨係外國係非常非常平常ge消費 ...
想像吓自己買左人地著過未剪牌退貨嘅晚裝。。。

水晶宮

回覆 1119 的帖子

yes la
agree
ok la

公爵府

其實點解d店舖可以1日差 $60/件..
真係無良...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

pigtwo 發表於 11-7-25 12:50
其實點解d店舖可以1日差 $60/件..
真係無良...
萬0做出位價,平60好普通架咋!
根本要買平嘢,就一定要格價~樓主唔喺特價先買,第二日去到見到平過琴日,咁都好普通姐~仲要咁啱人地唔企做特價,係做出位價!

我都成日去萬0買奶粉尿片.從來無諗過買貴咗要退錢......因為我買嘢,除非係已經無晒,急住買,否則一定見到有特價先買定多啲.特價已經叫平咗,今日特價完,聽日做出位價,我都只會覺得自己買早咗,最多出位價嗰陣又買多幾件備用.

echoo  唔係個個都唔駛做野吼住超市做特價咁巴閉架!  發表於 11-7-28 00:31
yah008  haha, me 2  發表於 11-7-26 01:02

大宅

畀面勳章

我之前買蟲草產品比我媽咪咪又係,原價$399 or $369減到$$288咪以為好抵買左幾盒,點知後來減到$199,我都無諗過可以退錢再買過!下次記住先!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係只要話買錯左就可以退,唔使講其他野。
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

poppibaby 發表於 11-7-25 04:32
你講梗既係,人地買嚟送比你既禮物,你唔啱用,先拎去換錢.....而樓主唔係唔啱用,或者買錯咗,只不過係想要人地啲印花,同埋見人地賣平咗,想要番平咗嗰120蚊.
着過未剪牌既晚裝~利害!唔剪牌都敢着出街!

我都無話換錢係錯....錯係佢既心態!

大財團背後,佢地亦都一樣係由小小公司做起,無話欺唔欺壓,打開門做生意,你可以唔買,可以選擇去藥房買,咁樣仲平.

alex@jane  慳返D錢真系没錯,萬0死得起,我地小市民死唔起.  發表於 11-7-28 01:29
echoo  慳返D錢既心態有咩錯?  發表於 11-7-28 00:32
KAHOI  argee!!!!!!!!  發表於 11-7-25 18:19

瑪瑙宮

個差額真係差好遠,
但人地經理真係好難做,
唔退 $$, 拎番差額 $120. 野,
我覺得合理既,

我都試過成日買貴左野, 響 百X,
試過差十幾蚊, 都由佢喇.
因唔知點退 $$.

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

複式洋房

我都同意cotychan ..

別墅

回覆:hillgrove 的帖子

D百貨公司又有冇幫你想像過?佢有就唔會十幾年都咁la~當事情變得普通化,你亦享有同樣權益時就無問題ka la~行唔通ge就會改,但外國不但無改反而更多公司給予消費者呢個權益wo~

別墅

回覆:cotychan 的帖子

係ka,d鬼婆個個都節日前掃定d名牌衣物,之後著完退,牌吊係入面ka ma~今次事件只能話樓主為人太老實,而萬o個sales先會蝦佢而唔係(無條件)退比佢,仲有一點你要明白萬0減價係掙少左而唔係虧本賣,so我唔會理佢點起家,錢係比私人店鋪掙ge唔係比佢d大財團掙ge,唔係香港都唔會咁多細鋪執笠,而d c9又成日嘈選擇少捱貴野市場被壟斷等等,有著數唔洗比面佢架攞盡佢~~!佢地賣樓据我地d市民唔少啦~!係hk真係住ge食ge水電煤電話上網咩都係個幾個大富豪ka,靠咩起家?靠我地lo~~

alex@jane  有道理,撑你,佢死唔去,掙少D者!  發表於 11-7-28 01:31

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

退番錢再買過

侯爵府

環保接龍勳章

不過其實個經理唔退全數而淨係退120差額叫你買嘢, 呢個做法好奇怪!
一係退全數, 一係退差額, 一係冇得退!
點解肯退120蚊但係要立即買返嘢呢? 咁條數咪仲難開?!
我覺得係呢間分店個經理係想多120蚊盈業額囉!

首頁

尾頁

跳至