自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

我地政府最大的優點. 就係............."仁慈"

應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

白痴...

大宅

點解咁多人嚟HK拿着數?
點解個2個lawer要咁害HK?
點解HK政府唔好似澳門咁, 生仔冇身份証, 任何人居住或工作多小年都冇身份証,就算係係專才都要入係申請等批....仲有拿到臨時身份証期間冇在澳門工作, 攪事....下年就唔會續.啦..好公平.....要有工作同安份守巳7年先有永久ID...唔似HK咁, 比咗係就唔理....冇貢獻,冇工做,攪事乜都得..

點解同1個呀爺, 就唔同命呀!!!!!!!!
土身香港人真係可憐...交稅養外來又冇貢獻既人,仲比埋個身份証人地,而呢D拿左身份証既人仲幫外人去攪HK.....

大家嚟平吓理啦!!!!!!!!!!

zarara188  d lawyers 應該係為自己利益出發的!  發表於 11-7-30 15:18

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我真係好驚佢地會成功! 呢 D 野話唔埋。

伯爵府

antique 發表於 11-7-30 16:12
我真係好驚佢地會成功! 呢 D 野話唔埋。

我真係好驚佢地會成功 X 2

凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

.......................
重新起步,為未來努力

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

其實, 佢地可以轉咩工啫?
高薪唔到佢地.
低薪, 如清潔, 洗碗, 到時佢地又話人工地, 唔夠俾租屋費.
早個幾星期, 睇電視新聞, 有菲傭話, 唔做姐姐, 會做生意.....
佢都應該未想清楚係香港做生意, 都幾難. 租貴, 又唔知做咩生意.

佢地到時咪又係領綜緩

禁止訪問

侯爵府

等轉工, 香港政府唔好咁天真喇, 佢地等攞綜援, 等攞公屋, 仲同你做, 我敢相信個勞工市場應該冇影響, 佢地做家傭咁安樂既工都做成咁, 點出黎搵食呀!

大宅

看電視, 已見餐廳老闆話清潔洗碗好難請人,
話如果有外傭, 有多個選擇是好 wor...

都是最低工資荵的禍,
都是無聊政棍惹的禍,
都是妄想外傭惹的禍,
都是無能政府惹的禍,
都是人權自由惹的禍,
....

甘多禍, 難道要港人承擔 ??

洋房

回覆:部份外傭已做好轉工準備

政府成日都估計錯誤的啦!

珍珠宮

畀面勳章

angel-11 發表於 11-7-31 18:07
看電視, 已見餐廳老闆話清潔洗碗好難請人,
話如果有外傭, 有多個選擇是好 wor...
佢一相情願啫佢地邊肯做洗碗丫, 仲辛苦過做家傭
申請綜緩好過啦

伯爵府

I am wondering if Miss Tang is a retarded...
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

子爵府

牛年勳章

回覆 tomatoMM 的帖子

同意! 果班野懶到死, 打住家工都嫌辛苦,肯同你茶餐廳洗碗? 咪傻啦.

男爵府

畀面勳章

Why do the maids bring so many problems to HK? They are not helping us, but hurting us.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

哎,俾班癈柴搞到香港大亂。。。真係無乜好日子過了~
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

畀面勳章

我反而唔太擔心喎! 又放長雙眼睇下點?

佢地好天真架. 成日以為HK好似菲國咁, 樣樣都係裝假狗, 咩都係靠呃靠貪就得.

佢地有冇諗過....
$28既hourly rate, 唔會有人請佢做domestic helper, 佢咪出去搵份8K工囉.

唔好計佢成家申請黎HK, 淨係佢自己, 8K做到咩? 夠佢租個房住咩? 仲未計水電煤/管理費喎! 生活用品, 食物呢? 以前僱主乜都包, 食米唔知價, 樣樣同僱主浪費, 粗手粗腳整爛野....

唔使供強積金咩? 去借囉.
佢地personal data會做埋個人信貸記錄, 唔會咁易借到錢, 仲有, 因為唔再住宿僱主屋企, 冇address proof, 邊個借比佢地呀? 一係咪自己整張"proof"囉. 到時就被人拉佢用假文件喇. 仲有, 平時慣左偷柴米油鹽錢, 點會改到呢D品性? 遲早被人拉啦. 做左HK人, 借到錢都會比人追到天腳底啦.

佢地以為自己好叻好掂咩?

佢地個腦同佢地國家領導人一樣, 都唔係喺個頭度!

首頁

尾頁

跳至