自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

回覆:窮就唔好入校隊??

樓主自己呻窮好啦,千其唔好灌輸到仔女身上,後患無窮
我身邊就有親人由細到大灌輸錯誤訊息比讀名校女兒,識諗就好,唔識諗的自卑不堪,

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

窮就唔好入校隊??

其實大部份學校都唔會係課外活動後按排校車,
而家係樓主按排時間上有問題,
但係時間係好死既,我個人認為絕對可以唸辦法就到,
而樓主既問題根本唔關窮事,因為好多人屋企都係請唔起工人,要自己去接1-2個小朋友

追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實, 你可以先接 或 後接妹妹, 應該無問題

八婆仔@  我都係禁唸,一係接完妹妹.叫哥哥係學校等一陣!  發表於 11-8-18 13:09

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

加油, 當時我接唔到仔仔, 都係無参加學校所有課外活動, 是利用星期六日出去外面學仔仔都話好, 是安排問題

大宅

咁多媽咪比意見,但又唔見咗樓主。

會唔會樓主祇係分享下仔仔入校隊嘅嘢。

weiwai  小人之心  發表於 11-8-18 12:28

等待驗證會員

其實你個仔仔咁生性!
你盡左係既力佢一定知ga!
既然係盡左力佢一定唔會怪你!
所以唔好唔開心啦~
要加油呀!!!

weiwai  thank you  發表於 11-8-18 12:50

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

奇怪呢個topic 令人有咁大反應, 咁多冷嘲熱諷.....唔知情況但就好似識我乜都知咁

揀間咁遠學校就預左?
我揀學校時間學校係響屋企附近. 搬咁遠我都唔想, 但要有屋住就只有呢度, 否則訓街

唔可以早接妹妹, 校隊練習個2日, 咁啱撞正妹妹返e院做治療!

喜歡批評奚落嘅請移玉步去其他topic 1展伸手, 我呢個topic真係想同有心回ge人傾

bowling2004  唔通你想突然間俾舊錢你,等你去請人湊細路?有冇可能先得㗎?  發表於 11-8-18 14:41
bowling2004  而家人哋咪教緊你點做囉!!你有冇聽先得㗎?講咗咁多辦法你都認為行唔通!  發表於 11-8-18 14:39

大宅

weiwai 係, 我唔識安排好時間, 響呢個環境真係冇大智慧去唸店佢, 不如你指教下

回覆你既點評

呢度d媽咪已經比左好多意見你,真係無一樣行得通?
1) 早少少接左妹妹放學再去接哥哥 (妹妹一星期返學時間少左,呢個係最好既方法)
2) 搵隔離屋c9 / 屋企人幫手湊住妹妹,再由你去學校接哥哥 (要比錢隔離屋c9)
3) 搵同樣參加校隊家長幫手接哥哥,再幫你湊返去 (要比錢其他家長幫手湊仔費用)
4) 哥哥自己坐車直接返屋企 / 轉車站再由你去接佢 (擔心中途有意外)
5) 唔參加校隊 (放棄仔仔發揮所長機會)

其實仲有咩難處呢?不妨講出黎睇下有咩可以諗到。我地在職媽咪都可以安排到小朋友學野時間,全職媽咪應該比我地更彈性啦。(我無工人,自己湊小朋友返學再搵隔離c9幫手湊放學)

fengfeng  你好有心機 list 晒咁多方法出黎!  發表於 11-8-18 13:54

公爵府

好媽媽勳章

weiwai 發表於 11-8-18 12:25
奇怪呢個topic 令人有咁大反應, 咁多冷嘲熱諷.....唔知情況但就好似識我乜都知咁

揀間咁遠學校就預左?

但係. 你明唔明. 依個係安排接送問題, 而唔係窮定有錢既原因?
除非係學校話你窮就唔好參加. 咁就係間學校問題

我仔學校校車有第三輪, 最遲5:10PM. 但唔坐正常校車. 要額外比$$ 先可以坐.
我覺得不合理, 所以四年級開始有課外活動就佢自己坐車回家.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係呢d時間, 正正是教導仔女的大好時機。灌輸: "為達目標,排除萬難 !"

如果我係你呢, 我就會解釋俾阿仔聽個呢個情況, 小三以上的話, 就搵幾日專登唔坐校車,教佢最簡便的方法坐車回家, 要佢記住日後完左校隊訓練, 就要自行回家! (我女小三開始係自己搭車去補習社,去興趣班的, 最遠係由屯門一個人出尖沙咀。因為我要返工, 亦無工人。)

另一方法, 就係叫佢完左校隊訓練, 坐在學校等到你去接佢為止。呢個方法一定可行, 問題係樓主你嫌坐車來回辛苦, 唔肯去啫

KT0603  T.M.去老尖都幾長車程,女女叻啦!  發表於 11-8-18 14:08

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 phoebepanpan 的帖子

你學校校車幾好服務, 好多學校都無

weiwai  yes佢好幸福  發表於 11-8-18 12:52

大宅

岩岩先睇到你話妹妹要返醫院做治療,咁醫院同學校遠嗎!哥哥留校等你去湊又得唔得?或者哥哥直接去醫院搵你地?治療係咪長期性,會唔會係短時間內完成到時可以湊到哥哥呢?

大家反應大都只係你個topic開名唔好,事實上真係唔入校隊同窮係無關係(係呢件事上面)。

大宅

好媽媽勳章

jennyjenny 發表於 11-8-18 12:29
weiwai 係, 我唔識安排好時間, 響呢個環境真係冇大智慧去唸店佢, 不如你指教下

回覆你既點評

謝謝指教!
不過, 有好多都唔work, 在我1 st post有再重申問題所在, 請移玉步去看看

男爵府

如果樓主個標題改為"請各位媽媽幫手一齊諗下", 你會得到多d方法......

btw, 樓主, 好多媽媽都提左好多解決方法, 有無一個幫到你先?? 如果無, 你又講返點解唔可以, 只係得你宜家提供既少少資料, 好難幫你諗喎~~~~

大宅

好媽媽勳章

phoebepanpan 發表於 11-8-18 12:34
但係. 你明唔明. 依個係安排接送問題, 而唔係窮定有錢既原因?
除非係學校話你窮就唔好參加. 咁就係間學 ...

錢可以解決好多問題, 起碼, 可以請人去接仔, 搬屋, 搭taxi.......
就因為冇錢先有e+困局, 你明唔明?

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:phoebepanpan+發表於+11-8-18+12:34+

原帖由 weiwai 於 11-08-18 發表
錢可以解決好多問題, 起碼, 可以請人去接仔, 搬屋, 搭taxi.......
就因為冇錢先有e+困局, 你明唔明?
...
哥哥吾可以完左再stay 耐d等你?都是2日,最多個2曰夜d回家做功課。

晴B媽  可以叫哥哥自己一邊等, 一邊做功課, 不用呆坐浪費時間。  發表於 11-8-18 12:59
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

好媽媽勳章

"校隊練習個2日, 咁啱撞正妹妹返e院做治療" 即係兩個校隊都撞晒時間?

咁一係要個仔留o係學校等你+妹妹; 一係返住屋企先/ 中途會合 (我唔知你個仔有幾大); 一係問下老師, 知唔知有冇其他家長係住附近既可以幫手帶埋個仔返屋企.......

都有好多辦法既, 唔好咩都話自己窮啦.

weiwai  唔好執住人地個1個半個字la,  發表於 11-8-18 13:07

子爵府

好媽媽勳章

錢錢錢....但你無嘛,無就要變,你有無變???
甘多意見你一味話:唔可以.唔得.......
但就從來都無話點解唔可以.唔得.......
你有無試過?有無找人傾過???
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

首頁
23456...7

尾頁

跳至