自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

lok1503 發表於 11-9-25 17:32
蛇筵/海鮮餐/旅行 + 抹黑公民黨 + 泛民內訌, 區議會 sure ...

說實話, 有些文建聯在地區工作做得唔錯. 不過, 而家有咗超級區議員, 禾唔想送佢地上立法會係又

舉手, 唔係又舉手.

如果果位阿伯真係建制派FANS, 咁就真恐怖. 網上佢地D FANS 巳經出口傷人, 開口埋口叫人去死,

話人精神病(真係好似上面, 一有其他意見就鎖入精神病院). 又動口又動手, 真係

男爵府

畀面勳章

lok1503 發表於 11-9-25 17:35
假如我仔仔比人打, 我會去報警. 如果佢學人使用暴力, 我會好 lau / 反省自己的家教.

how about u, please ...

冇錯我都係,所以我自己同我d屋企人都好小心我地所做既一切,唔會做d教壞細路既野。而家社會有人做d暴力野令到第二d人有樣學樣,咁怪責學人嗰個既同時係咪都應該諗吓呢個風氣係邊d人帶起嚟呢?如果佢地自己唔停止暴力示威,呢種風氣只會繼續漫延下去,咁你覺得學人嗰個責任大d定係教人嗰個呢, please...

rrxx  認同  發表於 11-9-26 06:25

珍珠宮

畀面勳章

angelymama 發表於 11-9-25 01:25
強烈要求劉江華及民主黨於立法會動議強烈譴責影響社會安寧的暴力行為
呢D咪叫暴力囉, 點解你地又會讚好? 雙 ...

我係唔會認同暴力.但只係個心底內深處有涼涼的感覺我都唔知點解

珍珠宮

畀面勳章

lok1503 發表於 11-9-25 17:32
只是覺得如果真是建制派的人打任生, 真係死蠢.

蛇筵/海鮮餐/旅行 + 抹黑公民黨 + 泛民內訌, 區議會 sure ...

當然唔係到最後長x,大x,同王xx咪又選到,因都有自己既客路.但犯法的人會被垃,立場永不燮包括應該去垃打人的呀伯.及其他動手的人.................我讀書少只係發表個人意見物怪

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

雖然我都唔buy社xx,人民xx, 但以暴亦暴嘅行為係極之不理智, 長此下去, 影響深遠, 會令人民漸漸覺得凡事要用暴力才能解決問題, 而唔係用腦袋去想法子, 同時貫輸一d錯誤嘅訊息俾下一代, 難道我哋嘅香港要返番去暴動年代, 由頭嚟過? e 家開始選舉, 應該好好利用e 個令月去想吓用手投票俾邊個.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

toto8 發表於 11-9-26 06:09
冇錯我都係,所以我自己同我d屋企人都好小心我地所做既一切,唔會做d教壞細路既野。而家社會有人做d暴力野令到第二d人有樣學樣,咁怪責學人嗰個既同時係咪都應該諗吓呢個風氣係邊d人帶起嚟呢?如果佢地自己唔停止暴力示威,呢種風氣只會繼續漫延下去,咁你覺得學人嗰個責任大d定係教人嗰個呢, please...

學人嗰個 (如果是成年人) 責任大d ? 定係教人嗰個 ? - 都有責任.

如前所言, 仔仔學人使用暴力, 我會好 lau / 反省自己的家教.
點解 "我自己同我d屋企人都好小心我地所做既一切,唔會做d教壞細路既野。而家社會有人做d暴力野, 都會令到仔仔有樣學樣." ?
點解 暴力示威的影響力, 會大過我地兩夫婦 (與仔仔長期相處) ?

教育兒女, 我會求諸己身, 唔係靜係話他人/社會 教壞佢...

男爵府

我覺得以暴易暴的手法是由佢地開始 (從前真係冇呢 d 情況 ) ,宜家輪到佢地比人打,係有 d 心涼。當然唔認同啦!
但點解你掟人又得,你爆爛人地對門又得,你地鬧人又得,但人地咁對你又唔得。好似條數唔係好(口岩) 喎!

男爵府

畀面勳章

lok1503 發表於 11-9-26 17:09
學人嗰個 (如果是成年人) 責任大d ? 定係教人嗰個 ? - 都有責任.

如前所言, 仔仔學人使用暴力, 我會好 l ...
你自己係成年人(我估),你都應該知道人有好多種,每個人既心智、學識、背景、智商等等都會影響人既處方法,我自己當然會敎仔仔唔好做錯事,但你唔可以期望社會每個人都有人教佢(或者自己明白)咩唔好做架嘛,如果個個都好似你咁醒就唔會有人犯錯啦。當然如果阿叔真係有用暴力咁佢係好應該受到法律制裁,呢個都係教育既一種,但今次呢個阿叔可能只係一個開始,可能日後會陸續有類似事件發生,唔通你真係覺得一d都唔關個源頭事?如果個d政黨一日唔停止暴力示威,一日都有可能有人有樣學樣。

男爵府

angelymama 發表於 11-9-25 01:25
強烈要求劉江華及民主黨於立法會動議強烈譴責影響社會安寧的暴力行為
呢D咪叫暴力囉, 點解你地又會讚好? 雙 ...

今日不是發生自已身上,就可以讚好??? 如是發生在自已屋企人身上, 有何感受??

難道個人個樣,你唔 like 佢,就可以話扺打, 是什麼社會????

首頁

尾頁

跳至