自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:如果你係我, 會買咗層樓嗎?? 請比D意見啦

珊瑚宮

我淨係記得我初出道時老板的訓話,你住緊嚟屋,唔係資本,唔好攞屋企嚟炒。 

男爵府

想換層再大啲嘅就要計計家庭收入可以供到幾大嘅屋,如果咁啱睇中而又負擔到便會賣現嗰間。但如果賣咗要租就唔會,除非租屋有其他好處,比如,近學校、超旬租金⋯

男爵府

想換層再大啲嘅就要計計家庭收入可以供到幾大嘅屋,如果咁啱睇中而又負擔到便會賣現嗰間。但如果賣咗要租就唔會,除非租屋有其他好處,比如,近學校、超旬租金⋯

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:你的意思係賣, 唔係買, 係咪?

原帖由 claudia 於 12-04-30 發表
你的意思係賣, 唔係買, 係咪?
係BK好多人掉轉買/賣既意思

dada~0w0~    發表於 12-4-30 18:05

男爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果你係我, 會買咗層樓嗎?? 請比D意見啦

自住樓不要賣呀!有個安樂窩可平定人心!

男爵府

唔賣,會買唔番同等size或更大既樓,如我仲繼續有份工,我寧願辛苦d,再買多層tim!

禁止訪問

引用:唔賣啦,早三年入的樓價是自03沙士最低位,

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我地層樓升左老公都想賣左租屋住,我一定反對,下車容易上車難。自住樓真係唔好想咁多,真係想有第2個沙士嗎?經濟再次衰退嗎?樓價趺定必帶來另一負面問題,到時上樓會易嗎?眼見近年地產商的地皮都是高價入貨,你認為將來樓價會跌地產商會賤賣?現在香港樓除了香港人買外還有大陸人買,將來政府做咩都好,私樓跌價有限,但相信上公屋會快一些。

禁止訪問

引用:沙田大圍囉,+夠就夠住,+只係想賺咗錢先,+等

伯爵府

如果住得好好地,我一定唔會賣!

男爵府

除非有需要換樓,如果唔係自住樓一定唔會賣。
如果樓主覺得樓市會跌,不如儲多d等跌時再買多層收租好過。

大宅

好多人都驚梁上任左!樓市會跌!睇你自己點睇!

禁止訪問

公爵府

自住樓就唔好搞咁多。
個個期望梁上任樓價會跌, 就當佢真係會跌,會跌幾多,個個期待個樓市跌到好似沙士咁,其實係無可能。如果只係10﹪,你比埋經紀佣金律法費,仲有過渡期既租金支出, 其實有賺得幾多呢?

我自住層樓買時79萬, 宜家已經升到298萬,但未敢諗賣。一來一回手續費好甘,二則再買肯定想買大D, 又會貴D,變左成世都同銀行打工。除非係有需要想住大D啦!!!

禁止訪問

男爵府

除非你冇按比銀行,還埋你供過既息,得1-200萬,唔見洗!

伯爵府

我不會賣自住樓,反趁現在樓價高利息便宜加按,然後做定期或送到內地做人民幣定期(如東亞會代辦),如果樓價真的跌就多買一層樓收租,就是樓價不跌你也沒有大損失,不過加按的錢真的不能亂用呀!

miffymiffy    發表於 12-5-2 10:07

公爵府

唔賣,因為得一層自住樓,好似之前D媽咪所講,宜家租金咁貴,你賺既錢分分鐘未到樓市回已用晒黎租樓,唔化算。

首頁

尾頁

跳至