婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

angelchichi_mok 發表於 12-6-14 13:41
點講好...點解我會有咁怪既諗法...係因為我太了解我老公,就咁睇,你地會覺得我老公唔係因為冷漠先關心個妹, ...

樓主,你既問題係,你無尊重每個人都係獨立個體,將自己既意見同做人方式強加在別人身上。既然你姑仔對自己父母都唔多關心,你更加唔使奢求佢會對你個仔關心。所以佢享FB無問候完全係一D都唔出奇意料之內既事。

第二,你姑仔係冷漠既人,其實真係唔關你事,可能你本身係大家姐性格,你屋企D細佬妹好受教。但而家呢D係人地家事,你只係大嫂咋,人地父母阿哥都管唔到啦。你又要迫你老公洗腦,要你老公去管教下個妹。你有你自己熱血既生活方式,無問題,但唔好想強行改變人地冷漠既性格。

你最多咪去改變自己老公,咁而家你老公去享FB鼓勵自己個妹,你反而嬲,我真係覺得你唔知想點!

tyee08  講得好好呀  發表於 12-6-15 01:36

複式洋房

回覆 Erised 的帖子

其實我都唔識得講,我知,我今次係有唔岩,諗野係怪...

正確我唔係嬲我老公....我係心淡,對老公思想教育咁耐,佢都係唔明做人要有心...

SORRY 我真係打得好亂,老實,我同男家既野,同BK既姊妹一樣,有數唔完既故事,過份情度已經可以出一本書.....我只係想個老公唔好做人咁冷唔好樣樣野知完就算,男人要有承擔,做人個仔,做人呀哥,做人老公或者做人爸爸都係一樣,做人咁冷,男家既人係冇所謂,但係我同個女就會好辛苦,唔想對住個冷冰冰既人....

如果你身邊有人都係叫都唔會叫下你,又成日踩你個仔上心口,又唔識得尊重你,做人最基本既禮貌都冇,咁你仲會希望你老公對佢笑口常開而唔去處理件事?....

tyee08  你教你老公做人要有心?要對你同個仔有心咋,對其他人有心就唔得  發表於 12-6-15 01:38

男爵府

angelchichi_mok 發表於 12-6-14 14:22

唔知你同男家以前發生過咩事啦,但你都講過以前你老公都有幫你頂,咁佢已經算有承擔啦,唔通你期望你老公要管教到個妹改變,改變唔到就同屋企斷絕關係你先覺得係合宜既處理方式?

而且,而家既然已經係男家無乜野,維持到表面和諧,實際上河水不犯井水,咁仲有乜唔心足?你做人熱血,但同時你熱血得唔甘心,斤斤計較要求回報,咪盞你自己辛苦。

我真係唔覺得你老公在呢件事上有咩做得唔岩既地方,而家佢個妹只係對你個仔無問候咋,無踩你個仔上心口,無特別搞D野出來,你反而要求人地關心問候咁多做乜?你好至在呢D野咩?又因為你老公去鼓勵個妹就無啦啦嬲幾日,搞到大大件事,你老公真係嬲得應該架喎,因為你真係無事(直頭連小事都唔算)化大。

tyee08  講得好有 point 呀   發表於 12-6-15 01:39

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

c6同過我講過1句說話 上一輩唔識表達對仔女既關心
其實唔好話上唔上1代 其實唔同人都有唔同性格
有人內向 有人外內 唔係人人都可以將肉麻野講出口嫁
至於你見到c6關心個妹覺得不是味兒
因為你覺得 佢都唔關心你個仔 你洗咩咁關心佢 係咪?

angelchichi_mok  係...  發表於 12-6-15 14:04

複式洋房

我嬲係由個心嬲,從來冇表態過出黎,只係62打黎果時收線後,同老公講左2句,冇喇

係老公覺得我有d唔開心,佢係咁問我咩事,係佢發我脾氣鬧我,而唔係我拎住件事出黎去講去搞大...

佢鬧緊我果時,我仲要笑住叫佢冷靜左先啦,係我唔岩.....佢足足唔停鬧我成幾個字,郁手唔比我出廁所,我仲要笑住比佢好落台,鬧足幾個字,佢發完脾氣就當乜事都冇,繼續打機

而唔係你想象中,我嬲足老公幾日,搵野突登同老公嗌交

複式洋房

回覆 家龍mA 的帖子

我發誓我做人唔可以對佢屋企人再咁有心,出心又出力,吃力不討好,為左個老公我忍,但老公就乜都睇唔到,反問番我轉頭,究竟姑仔做過d乜,一次過佢同講哂出黎...我好心淡

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

angelchichi_mok 發表於 12-6-14 14:50

我嬲係由個心嬲,從來冇表態過出黎,只係62打黎果時收線後,同老公講左2句,冇喇

或者咁講啦~~~

你個樣唔開心 (應該都係好唔開心果隻, 你老公打緊機都睇得出<<<你話佢繼續打機)...
咁佢問你, 你講返出嚟, 佢覺得你有問題嬲, 發脾氣咁囉我睇嘅就....

你只係話你個樣唔開心, 會唔會仲有其他呢?

我C6 有時明明黑面發脾四, 我問佢佢都話自己無仲話我屈佢架...

會唔會其實你唔開心到黑晒面而不自覺呢?

複式洋房

回覆 SillyPigPig 的帖子

係佢從我D語氣覺得我唔開心,因為佢話星期日唔想同男家果邊出去食飯,我就冷血話"好呀"...

就係咁,佢的左我入廁所,因為個仔o係廳訓緊,佢就不停追問,我不停話"冇野呀,信我啦"

之後佢就開始話我唔當佢係老公,我就開始話(好好語氣)"講出黎解決唔到件事,冇幫助咁講黎做咩?!"

SillyPigPig  講嚟無幫助&lt;&lt;&lt; 咪就係你唔認同佢仲覺得佢錯囉....佢覺得無問題你都仲咁..  發表於 12-6-14 15:16

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

angelchichi_mok 發表於 12-6-14 14:52
回覆 家龍mA 的帖子

我發誓我做人唔可以對佢屋企人再咁有心,出心又出力,吃力不討好,為左個老公我忍,但老公 ...

我明你可能替仔仔唔底 不過c6同姑仔(家人)始終血濃於水
即使佢有嬲過姑仔 但1家人始終無隔夜仇
心底裹始終想1家人連係 唯有自己睇開d
佢有佢關心姑仔 你有仔對姑仔冷漠
我唔知你同姑仔有咩牙齒印 不過單睇哩件事
換轉係我 我唔會嬲 又唔係同佢有親

複式洋房

回覆 家龍mA 的帖子

以前d野,我真係唔想o係bk講,講完大家都會心知,我又唔知姑仔有冇睇bk,o係呢10幾年入面,佢一句呀嫂都未叫過,份人老馮唔在講,衰在我平時6299鬧佢,我仲幫口護住姑仔....

禁止訪問

畀面勳章

琥珀宮

引用:回覆+Erised+的帖子 其實我都唔識得講,我

原帖由 angelchichi_mok 於 12-06-14 發表

如果你真係咁執着介意老公呢d性格,咁你係揀錯咗老公!要改變一個人係好難好難,改變自己既想法容易得多!老公係你自己揀,以後要唔要開心既生活,睇你自己點唸同點做!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

angelchichi_mok 發表於 12-6-12 13:39
我唔係新會員,只係為左唔想太揚,突登開左個新acc~餅主唔好BAN我ACC呀

話說,我個仔今年6歲,上個月中 ...

如果我親戚咁樣寫0係facebook 上面, 而無直接打電話通知我呢, 我係唔會回覆既, 佢都無主動同我講, 只係post 0係facebook 上面, 我會認為佢剩係想同朋友分享, 而唔想我知.

記住:

facebook 唔係溝通工具

唔好以為你post 0係facebook 就所有人都會留意到

因為:

1) 有d 人10 日8 日唔上facebook, 係等閒事.

2) 有d 人好多朋友, facebook 日日俾人洗版, 睇唔切

3) facebook 會幫你選擇登唔登邊d 人既post, 唔係自己揀既, 我成日都睇唔到c6 同我好朋友既update 添!! 反而d 唔熟既朋友既update 就日日都show 俾我睇, 激鬼c

Erised  完全同意  發表於 12-6-15 02:34

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆 DorothyTsang 的帖子

大家出去食飯最多3個鍾, 我同工人一人睇一個, 時間好快過, 我同姑9, 99住得近, 成日見倒姑9, 大家都當時運高, 見唔倒對方. 對佢地兩個已無感覺.

angelchichi_mok  唔止3個鐘咁少......  發表於 12-6-15 14:05

珍珠宮

畀面勳章

sfmeow 發表於 12-6-14 22:59
如果我親戚咁樣寫0係facebook 上面, 而無直接打電話通知我呢, 我係唔會回覆既, 佢都無主動同我講, 只係pos ...
想法一致而且樓主有話過C6做手術之前同男家講過
咁FB講唔等於通知男家喎
你地既然唔想人知
咁男家咪當唔知攞
男家都好可能心淡架
做咩只係係FB講而唔肯親口講

sfmeow  無講, 我都係咁諗! 唔同我講就當唔知架喇! 咁想我知點解唔直接通知我?   發表於 12-6-15 15:36

複式洋房

我生左個仔之後就知自己擇錯老公,大家邐既野做既野,表達方法都唔同,咁我想問下,你地會因為咁而完全放棄去接受自己另一伴係一個咁冷漠既人?

SORRY,我唔得,我用左十幾年既時間,初初無數次嗌交心淡拖拖拉拉,之後改變自己去迎合去,我用既方法,去努力維持頭家,老公就初初漠不關心,慢慢先似番個有血有肉既人

我想個老公企O係我身邊諗我感受有咩唔岩?而且我冇發過任何脾氣,發脾氣果個係佢,唔係我

我想個老公有血有肉有思想,想大家步伐一致又有咩唔岩?以前連6299都覺得個仔冇得救,唔係我扮哂高人,但事實真係,我好努力去令到佢慢慢改變,現家連6299都覺得個仔唔同左好多...

我個仔有事,男家一句都冇問候過,就算係小手術都好,我覺得做人唔係連一句都唔問下,咁樣叫做好岩,我唔係需要佢地當我同個仔係高人一等,我只係覺得正常人都會問下個孫會點,正常人都會問下呀哥個仔會點,OK,佢地唔問既,我冇發過脾氣,只係輕輕講左2句,我老公覺得男家D人冇問題,咁呢個唔係問題所在咩?

我係執著,因為做人係唔應該不聞不問,就想第時可以有個孫可以享福,有個呀哥呀嫂不停就哂佢...

最後,有bk既sister講fb唔係溝通既地方...但係姑仔有d咩事都係由fb同呀哥去講,fb就係佢地溝通既方法....所以你地話佢睇唔到,唔知有咁既事,係唔成立....

我唔係話自己岩哂,但可唔可以詳細d去睇,我係從來冇突登拎呢件事去同老公嗌交...

當然有人話可能男家都心淡,呢樣野我從來冇諗過...我會諗下

tyee08  講真你 fb 內 fd list 嘅人,你都唔會睇得晒每個人嘅 status ga la  發表於 12-6-16 01:55
tyee08  定係你一心諗住你老公個妹一定會睇到你自己 fb 嘅留言?  發表於 12-6-16 01:53
tyee08  你覺得老公個妹係用 fb 溝通,咁你有冇佢 fb 留言話個仔要做手術?  發表於 12-6-16 01:52
tyee08  你老公只係响個仔做完手術先同男家講去食飯因為個仔做完手術  發表於 12-6-16 01:52
tyee08  你覺得男家不聞不問,咁你老公確實冇同男家講過個仔做手術喎  發表於 12-6-16 01:51

琥珀宮

引用:我生左個仔之後就知自己擇錯老公,大家邐既

原帖由 angelchichi_mok 於 12-06-15 發表
我生左個仔之後就知自己擇錯老公,大家邐既野做既野,表達方法都唔同,咁我想問下,你地會因為咁而完全放棄去接 ...
你知道揀錯咗,唔想離婚就只可以接受。你都話老公受你影響變好咗,咁係好事值得開心,亦希望呢種影響可以繼續,但唔應該因此破壞到大家感情。單睇呢件事,佢開始時對男家人既漠不關心似乎佢都覺得(佢唔係一d感覺都無),但佢無你咁嬲(感覺呢家野無得控制),對家人無隔夜仇(雖然佢家人有唔岩亦唔算mug野深仇),咁係好錯meh?唔嬲自己屋企人(你地結咗婚係一家人唔代表佢同父母兄妹就唔係)就係冷血唔係一個有血有肉既人?你因為咁嬲埋老公,雖然你話無擺出黎鬧交,但老公確實feel到你嬲佢,即係你發緊女人式既無聲脾氣,對佢黎佢真係覺得好無辜,就算佢家人唔arm都無理由嬲埋佢,你老公呢種想法係好正常,我話你知就算唔係冷漠冷血有血有肉有思想既人都會咁唸,所以難怪佢會發你脾氣law!你唔好再因呢件事上綱上線引申到你老公無當你同個仔係一家人就mug 埋人地點對你佢都唔介意,事實你真係唸多咗令自己同老公都唔開心!

侯爵府

angelchichi_mok 發表於 12-6-15 08:10
我生左個仔之後就知自己擇錯老公,大家邐既野做既野,表達方法都唔同,咁我想問下,你地會因為咁而完全放棄去接 ...

呢個世界人人性格同處事方式唔同, 有人熱情同重視親情, 有人冷漠同對其他人同事都漠不關心, 你極其量係做到道不同不相為謀, 你可以唔鍾意呢種態度, 但你冇權要求人地同你要一樣熱情, 要一樣性格同態度

坦白講, 你姑仔係冷漠對親人唔好, 但呢啲係男家嘅家事, 講真兩兄妹已各有一頭家, 佢關心你個仔係bonus, 唔關心其實亦對你個仔冇咩影響. 如果你係expect佢地要開口關心你個仔嘅, 點解事前唔親口同佢地講而只係喺facebook講? 問心講, 我同弟弟喺facebook會傾少少嘢, 但我同弟婦互相冇喺facebook喺對方度留過言~~ 你要明白, 你係佢阿嫂, 同佢冇血緣之親, 你冇當佢係親人, 佢一樣係, 佢唔喺你個facebook account度留言, 而只同佢阿哥傾, 一啲都唔出奇

至於你個仔同佢亦係隔咗一代, 佢對自己父母都尚且唔多關心, 更何況係你個仔?

講真你將件事睇得太大啦, 小朋友做小手術, 喺父母眼中係天咁大嘅事, 但對其他人來講係好小好小嘅事

至於你老公我就唔comment啦, 我自己都唔鍾意我老公食煙同做人硬ban ban好stubborn, 但佢本性係咁, 我唔會改變佢~~掉轉如果我老公要我改(我幾懶好唔鍾意做家務, 我老公覺得我呢方面唔合格ga), 我都唔鍾意人迫我啦~~

angelchichi_mok  佢係連呀哥fb都冇講...我不嬲都冇同佢fb溝通架....  發表於 12-6-15 14:06
kim88  俾我係你, 姑仔唔理我地的事, 我開心都黎唔到~~  發表於 12-6-15 11:39

大宅

angelchichi_mok 發表於 12-6-12 14:07
回覆 美亞 的帖子

其實我嬲姑仔係維持左幾日,因為佢咁冷漠,我嬲黎都白痴,而今次我係唔開心個老公唔明白我 ...

情況咪同我老公同個妹搵工一樣!? 我當時都好唔開心, 超DEPRESSED, 因為佢妹GI前有唔岩, 但我老公冇話過佢就當冇事同佢搵工~

禁止訪問

回覆:前日為左姑仔同C6嗌交

首頁

尾頁

跳至