時政擂台

跳至

首頁
23456...14

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:足夠的咨詢=4個月+冇公開咨詢內容這樣的假

原帖由 kk320764 於 12-09-04 發表
足夠的咨詢=4個月+冇公開咨詢內容

這樣的假咨詢誰接受?
其實話學生迫政府~
依家政府都係強迫硬推國教~
一個學科用幾個月資詢就推行
學者都話唔正常

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

續幾個月來,民間各種不同形式的抗議聲音,均顯示出這隻​民意「大笨象」已經出來了,但政府仍然視而不見,漠視民意。

伯爵府

回覆:Angel_BB 的帖子

咁公平啲講,如果你小朋友被埞蕉又如何?

複式洋房

tong1 發表於 12-9-4 00:59
我都認為係要慢慢傾點教,但係,而家未傾好,又未有統一的指引和教材之前,就應該先撤回。而家政府硬係唔肯 ...
我都認同
無理由倒行逆施倒
就好似你都唔會話結左婚先拍拖,
潛左建先去入則嫁麻

imconfusing    發表於 12-9-4 01:08

伯爵府

好媽媽勳章

我不會形容我果種叫反對,
但係我會覺得佢地對我來講唔見得係一個好榜樣.
不在於這種方式,
不在於有無握手,
而係他們身上, 我找不到應該有的理性討論空間.
還有愈來愈嚴重被人利用了還不知道的愚笨感覺.

珍珠宮

heiphy 發表於 12-9-4 00:53
其實我個POINT 由頭到尾唔係話好支持而家國民教育一定好,但, 無論如何,佢地咁樣逼政府, 我真係接受唔到, ...

but what else they can do to ask the government listen to us?? please give method

大宅

回覆:其實有冇bk mama係反對學民思潮嘅絕食行動?

其實現今好多家長旨意哂學校教導佢地既子女。呢班人可能忙於搵食,又或者唔識教,所以將個波推俾學校。所以學校同老師可以對下一代影響深遠!

公爵府

Mulberry2010 發表於 12-9-4 00:07
做家長係咪都有責任guide番自己嘅小朋友,日日對住小朋友甘多個鐘都敵不過一個星期只有一堂的國民教育課? ...

期待2019

大宅

引用:你地醒下啦就算係大陸人,如果能夠舉辦公投

原帖由 buenapark 於 12-09-04 發表
你地醒下啦
就算係大陸人,如果能夠舉辦公投,o係唔會被公產黨秋後算賬既情況下來一次自由投票,我相信絕大 ...
有同感。大陸人(even上海的朋友)不知幾羨慕我們有的自由, 點解我地自己香港人反而冇意識去保護?係咪以前一直太過天下太平,唔識驚??

伯爵府

好媽媽勳章

egg.b 發表於 12-9-4 00:47
我想知假如衣個話題只係係朋友堆入面講
而唔係好似而家 fb個個話反 電視日日播
有幾多人仲會咁激進
對, 根本依家我已搞不清楚, 大家其實在反甚麼.
一時話反內容,
一時又話唔關內容事, 係政府推行的方法,
一時又話唔係, 係關乎呢科好多餘.
煽動, 真係好得人驚.

伯爵府

好媽媽勳章

tong1 發表於 12-9-4 01:07
有同感。大陸人(even上海的朋友)不知幾羨慕我們有的自由, 點解我地自己香港人反而冇意識去保護?係咪以前 ...

點解唔去利用呢科來帶出批判思想?
政府反對呢類教材了嗎?
為甚麼覺得呢類恃平的教材一定被BAN?

複式洋房

莎莎莉莉 發表於 12-9-4 01:05
我不會形容我果種叫反對,
但係我會覺得佢地對我來講唔見得係一個好榜樣.
不在於這種方式,
幾個o靚仔:
1.要求與教育局局長公開會面
2.要求教育局局長承諾讓其子女留港修讀國民教育
3.與家長遊行
4.絕食

政府:
1.要求閉門會面
2.拒絕回應
3.???
4.???

請問果幾個o靚仔邊度唔理性?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

minikin 發表於 12-9-4 01:03
咁公平啲講,如果你小朋友被埞蕉又如何?

咁有趣!你條問題會忽然180度調轉問?!其實你想問咩呢?

珍珠宮

heiphy 發表於 12-9-4 00:21
超反對啦....佢地成日話俾個限期政府, 限佢幾點要回覆, 要撤回呢科. 我個人首先覺得人民應有愛國心, 若有洗 ...

就係因為浸大出果份國民教育既教材一面倒全讚好中國讚好黨,所以佢地先行出黎反對,佢地反對O係教材有問題偏頗及只有教師(under 10%)支持國民教育既情況下要求政府先撤回,然後再咨詢才實行國民教育。最基本既問題係D教材偏向寫好中國寫好黨,毒奶粉,李旺陽,劉曉波,64事件一D都無提及。連最基本既教學用既教材都未得到廣泛既人同教師支持及認同,咁點解要先實行後更改??

林鄭同政府就堅持先實行後修改課程內容,但點解唔可以先徹回再咨詢及重新製訂新既內容先實行?

攞街站,遊行,幾萬人簽名反對,政府都可以當乜都睇唔到乜都聽唔到(就好似上兩屆政府咁,聽唔到市民嫌樓價貴,買唔到樓既聲音,捱到今時今日,D樓價都無跌過,市民依然買唔到樓).....香港人忍夠啦.......所以宜家D市民同學生唯有選擇絕食向政府表達不滿,最少佢地無做一D激進行為/唔尊重他人既行為(如掟蕉,掟拖鞋)。
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

skypatrol 發表於 12-9-4 01:12
幾個o靚仔:
1.要求與教育局局長公開會面
2.要求教育局局長承諾讓其子女留港修讀國民教育

agree

水晶宮

畀面勳章

回覆:其實有冇bk mama係反對學民思潮嘅絕食行動?

父母對洗腦過份憂慮啦!
現今有好多人指意傳媒教仔女:;pppp:
tv廣告意識不良,投訴!嘔像明星行為不檢 ,投訴!持住個理由係“為咗保護下一代”
將父母該做的事,賴落他人身上,仔女第曰有咩差錯,都唔關自己事,係學校教育唔好,社會的錯,政策的錯。。。。
教育仔女認清是非黑白,係要由baby時期就要父母親自灌輸,如果父母做足功夫,洗乜怕返學被書本洗腦?

禁止訪問

男爵府

引用:你地醒下啦就算係大陸人,如果能夠舉辦公投

原帖由 buenapark 於 12-09-04 發表
你地醒下啦
就算係大陸人,如果能夠舉辦公投,o係唔會被公產黨秋後算賬既情況下來一次自由投票,我相信絕大 ...
唔同意見唔代表一定錯,唔反對唔代表支持喎,重有其他建議!

珍珠宮

701003 發表於 12-9-4 01:15
父母對洗腦過份憂慮啦!
現今有好多人指意傳媒教仔女
tv廣告意識不良,投訴!嘔像明星行為不檢 ,投 ...

don't agree... kids can be easily influenced by school. If school is teaching something wrong, kids will learn..

Learning is the purpose of education / school.

用戶要求終止服務

沉默是邪惡的幫兇

首頁
23456...14

尾頁

跳至