自由報料

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

引用:Quote:marcoli8+發表於+13-4-7+13:15+我都

原帖由 HY2007 於 13-04-09 發表
小朋友係咪讀幼稚園?
可以平日放學後去呀,我約平日下午2點,等3日就有得驗,對眼好重要,唔好等7月喇!
...
謝謝你的意見!朋友下午班!醫生說要滴藥水落眼後才可驗!但藥水會在四個鐘頭內影響小朋友睇野!我怕因為受藥水影響令到佢返學唔舒服!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chickenwing2006 發表於 13-4-8 00:48
Poly vision 貴架,框 $300 up , Len $580 up >> 加埋驗眼$400 ( 2012 nov ),預 budget $1200 以上 ...

上個月剛剛在poly vision配完眼鏡,
框$480, 鏡片$320(普通鏡片), 共$800
我唔知出面配有什麼分別, 但框和鏡片都好輕呀

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

marcoli8 發表於 13-4-9 11:55
謝謝你的意見!朋友下午班!醫生說要滴藥水落眼後才可驗!但藥水會在四個鐘頭內影響小朋友睇野!我怕因為受 ...

滴完藥水會睇野矇, 所以最好唔好返學

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:amymail 的帖子

唔需要成日放孔瞳㗎,覺得需要先要,可問驗光師, 滴咗藥水要幾個鐘先散, 好多嘢做唔到住。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:pooh仔+發表於+13-4-8+13:08+其實都

原帖由 oasis18 於 13-04-09 發表
唔該晒, 請問88配眼鏡ok嗎 ?
我自己有近視,以前有去88配, 但我覺得佢哋驗光師唔夠水準,帶咗眼鏡 嗰focus 位唔啱,成日暈。 佢哋啲鏡+框套餐喺平囉,同咪多小朋友框款咁, 但我覺得唔喺好舒服。
你問吓你身邊有冇熟悉或同仔媽咪,喺邊處配?! 如配得唔準,因小朋友又唔喺好曉如何表達,就另近視越嚟越深就麻煩。

大宅

回覆:理工大學驗眼中心

大人去驗眼係咪一樣收費?有無媽咪爹dee去驗過呀?

男爵府

引用:響Poly,註冊視光師驗眼收五佰,其他poly+vi

原帖由 janice1002 於 13-04-06 發表
響Poly,註冊視光師驗眼收五佰,其他poly vision收四佰,所以依家我冇再去poly驗了,去沙田間poly vision 驗 ...
沙田嗰間有冇跟開邊個視光師好,可以介紹下,因我女好怕三保,去到又唔多講野,其實都唔知佢係唔識定係睇唔到

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:kelly媽咪 的帖子

其實成日唔同人,不過你問可唔可以女視光師

男爵府

回覆:janice1002 的帖子

Ok thx 已經book 咗thx

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我係沙田間理大驗同配眼鏡。個視光師話已經配足度數俾但都係睇得唔系大太清。佢話已經配足,係我隻眼自己問題。
我同同事一齊睇同一距離,她又係散光加遠視,但她睇到細字而我就睇唔到。
有無人知係咪真係我問題?我副鏡都配咗三,四仟蚊。唔想再配過

男爵府

其實理大驗眼同出面眼鏡铺驗眼好唔同,以前細個年年眼鏡鋪驗眼都話深阻十幾度,駁你換眼鏡嗎!咁帶阻深十幾度眼鏡又即时睇清阻嗎,原理好似望遠鏡啦。咁小朋友近視未越萊越深囉!其實佢地好無良架!理大驗眼,根本唔駛係佢到買眼鏡,同驗埋眼内病變,比百零蚊有個報告出去配眼鏡咪得。
點解我知?未係我由100幾度配到去300幾度近視,跟著去理大兩年,近視十幾年都無變過!

oasis18    發表於 13-4-10 09:11

男爵府

回覆:Onlok 的帖子

其實有時睇野清唔清楚,未必關近視度數問題,有時可能眼睛疲勞都有關架!視光師職責係調校眼鏡令光線準確對焦係視網膜上,係有數得計,佢唔加深小小,咪無咁無良囉!

禁止發言

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

引用:其實有時睇野清唔清楚,未必關近視度數問題

原帖由 rich47004 於 13-04-09 發表
其實有時睇野清唔清楚,未必關近視度數問題,有時可能眼睛疲勞都有關架!視光師職責係調校眼鏡令光線準確對 ...
thx

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

本來諗住打電話 book 時間,我女上星期日剛經過太古,咪即管行上去問清楚,點知 arm arm 有個 appointment 黎唔到,有半個鐘比我,我女咪 zip 左個期,做左驗眼先,放瞳約左呢個星期六做,如果唔係要排到 27/4 先有 weekend 期。

珍珠宮

虎到金來勳章

pooh仔 發表於 13-4-9 14:18
我自己有近視,以前有去88配, 但我覺得佢哋驗光師唔夠水準,帶咗眼鏡 嗰focus 位唔啱,成日暈。 佢哋啲鏡+ ...

唔該晒, 多謝提醒, 因為我無帶開眼鏡, 唔知好唔好

禁止發言

禁止發言

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:本來諗住打電話+book+時間,我女上星期日剛

原帖由 zater 於 13-04-10 發表
本來諗住打電話 book 時間,我女上星期日剛經過太古,咪即管行上去問清楚,點知 arm arm 有個 appointment ...
甘幾好彩

男爵府

HY2007 發表於 13-4-9 20:52
咁又頭痕d!
我個仔上午班,下午滴左藥水,仲有一晚時間比佢!

不怕的, 好小好小既朦, 可以話唔會有咩影響, 我都去驗過2次, 由旺角..行街..番屯門

首頁

尾頁

跳至