親子旅遊

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆 12312 的帖子

咁真係上唔上清境好, 我係清境Book果間民宿未俾錢,係日月潭同台中巿果兩個都係經agoda book, 依家重可以全數退錢... 淨係機場冇得退囉......係咪應該重留係台中 定 完全更改整個行程呢?

依家行程如下:
Day 1 - 中午到台中機場 --> 梧棲漁港食海鮮 --> 日月潭留宿

Day 2 - 日月潭遊湖 --> 中午到 天空之橋 --> 經埔里 --> 上清境留宿 --> 雲舞樓段家私房菜

Day 3 - 合歡山睇日出 --> 青青草原 --> 紙箱王餐廳 --> 小瑞士花園 --> 返清境留宿

Day 4 - 遊埔里 --> 紙教堂 --> 彩虹村 --> 返台中Check-in --> 逢甲夜巿 / 一中夜巿

Day 5 - 台中巿內遊 --> 宮原眼科 --> 中午到台中機場

請問大家有冇好建議,係咪要CUT 晒清境同埔里果邊行程?

大宅

剛剛找到黎個網, 好似幾有用:
http://www.cwb.gov.tw/V7/earthquake/quake_index.htm

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子咁真係上唔上清境好,+我

原帖由 nattoise 於 13-06-04 發表

咁真係上唔上清境好, 我係清境Book果間民宿未俾錢,係日月潭同台中巿果兩個都係經agoda ...
去棲梧,可順手去埋高美濕地(最好傍晚去看日落)

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子咁真係上唔上清境好,+我

咁真係上唔上清境好, 我係清境Book果間民宿未俾錢,係日月潭同台中巿果兩個都係經agoda ...
上次見清境民宿內都沒有問題,道路也沒有問題。

照上清境住一既。

大宅

但我第一日就去梧棲漁港, 唔知好唔好咁快買手信? 有乜好手信係果到? 聽人講有林異香齊的鹹蛋糕 同海產如三姊妹的魷魚絲、魚乾等...

大宅

3個月連兩強震! 專家:恐還有6以上地震

大宅

你係咪都係找鍾司機包車ga?

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子但我第一日就去梧棲漁港,

但我第一日就去梧棲漁港, 唔知好唔好咁快買手信? 有乜好手信係果到? 聽人講有林異香齊 ...
買比自己食就好,但帶咁多天才回香港做手信,拿死你。

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子3個月連兩強震!+專家:恐

3個月連兩強震! 專家:恐還有6以上地震
上次都差吾多級數

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子你係咪都係找鍾司機包車g

你係咪都係找鍾司機包車ga?
我是找鍾司機包車,暑期都是找他。(內人喜歡他"多口水",攪笑,一個標準導遊)

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子但我第一日就去梧棲漁港,

但我第一日就去梧棲漁港, 唔知好唔好咁快買手信? 有乜好手信係果到? 聽人講有林異香齊 ...
有些手信可以叫店送去酒店

大宅

我都係BK MA 介紹的, 一同Chat whatsapp 就知佢口水多~

大宅

回覆:12312 的帖子

我想問下你地係出發前,要唔要同鍾司機confirm d 乜?洗唔洗決定晒D 行程?

珊瑚宮

引用:我想問下你地係出發前,要唔要同鍾司機conf

原帖由 nattoise 於 13-06-05 發表
我想問下你地係出發前,要唔要同鍾司機confirm d 乜?洗唔洗決定晒D 行程?

...
接車時間。
你可以比你心水行程佢,看下佢應怎樣順路去,或比佢決定行程。(佢通常都會盡就你想去既地點。所有既野有商有量。

大宅

個詳細行程應該幾時傾掂?

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子個詳細行程應該幾時傾掂?

原帖由 nattoise 於 13-06-05 發表

個詳細行程應該幾時傾掂?
你好像11日到,你比了"心水地方"鍾司機未呀?
(另可以當日講都得,但怕和你心水有佢離)

大約行程最好到之前攪掂。

大宅

未喎, 乜原來要俾個detail version 佢gar?

我完全唔識諗條PATH 呀!

我心水地方有:
天空之橋/星月天空, 日月潭, 紙教堂, 清境(打算自己玩, 果日唔包鍾司機車啦~!) , 合歡山, 奧萬大, 清水梧棲漁港 (買埋手信, 屋企人超想去食海鮮~!), 台中巿, 彩虹村

唔想去的地方有:
埔里酒廠, 紙廠, 花巿, 遊樂場, 九族

免免強強的有:
集集, 水里, 車埕, 寶島時代村, 18度巧克力, ...

唔知道去唔去/去唔去到的地方有:
霧社, 盧山溫泉, ....

但我住宿安排係咁:
Day 1 - 日月潭
Day 2 - 清境
Day 3 - 清境
Day 4 - 台中巿

因為我搭到台中都要2:30pm 先可以出發, 最尾果日又要12:00 到機場.
最難諗係頭幾日, 如果俾你地, 請問會點arrange?

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子未喎,+乜原來要俾個detai

原帖由 nattoise 於 13-06-06 發表

未喎, 乜原來要俾個detail version 佢gar?
你問鍾司機最好。第一天有些尾水。

大宅

尾水 是什麼意思?

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子尾水+是什麼意思?

原帖由 nattoise 於 13-06-07 發表

尾水 是什麼意思?
怕有些時間不足夠

首頁
23456...7

尾頁

跳至