美容扮靚

跳至

首頁
23456...25

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'

cmsm,
同意晴b媽所言, 早午可以食多d, 唔駛餓到晚餐, 一食唔停得口.
你話冇重過, 咁著褲有冇覺得鬆左呀 ??
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

民房

Hi 我又加入減肥日記

民房

Hi cmsm.
其實飲得多水會水腫,我以前都食過呢隻產品.都唔係太work啫

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

好開心呀! 終於有人返o黎啦! 唔好成日都得我一個人係到講先得, 好鬼無忍! :-(

PC107,

其實我都知道飲得水多, 係會水重, 但係平時我真係飲得好少, 多數都係得5杯到, 依家我要自己每日至少都要飲2公升, 應該都唔係好多, 你話呢?

Y_ma,

好歡迎你o既加入, 你剛剛生完, 都好辛苦, 減還減, 要小心身子, 你仲要留番氣力照顧bb, 你生完之後重咗幾多呀? 不過一定唔會重得過我啦!

晴b媽 & Rita,

我都知道如果張午餐同晚餐對調係會好好多, 但係晚餐一家人食飯, 有時仲會返阿媽 & 奶奶到, 咁樣就唔係幾好啦! :cry: 我為由晚餐盡量唔食太多肉啦! :-(

尋晚開始咗我個踏步機生涯, 玩咗30分鐘, 都真係幾辛苦, 隻腳都軟哂, 希望有用啦!

尋日食咗
早餐 : 代餐奶粉1杯
上午茶點 : 香蕉1隻
午餐 : 代餐奶粉1杯
晚餐 : 炒麵1碗, 菜1碗, 肉半碗, 魚半碗, 西洋菜湯2碗
運動 : 踏步機30分鐘 & 急步行60分鐘

各位你地要多d入o黎傾吓先得o架!

大宅

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'?我&俾d意見我啦)

cmsm

多口問句,查實咁多日以黎你有冇輕左呢

我未有BB前120lbs
生之前160lbs
生完2 week後140lbs
但果140lbs就跟到我到宜家 :-( :-( :-(
其實我以前得105lbs架咋,以前我食煙o既,亦因為兩年前介左煙之後急肥所以有bb前就已經肥左,但果陣一心諗住準備要生bb, 所以咪唔減得囉 新愁舊恨加埋,我total目標要減35lbs
3.315kg

大宅

各位姊妹

一個月就黎到, 我已經減到6磅啦~~
好開心

我依家每朝都食麥片
又會食少0的澱粉質
不過都係要食飯
如果唔係, 新陳代謝唔夠, 都係減唔到架

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

cmsm,
hi,我都係減肥中,大家一齊努力d啦,但我睇你咁多post咁耐,我估你應該無乜減到磅數,你唔好怪我多口,你ge餐單配搭有d問題,你可能食得比較小,但你ge配搭真係唔係好啱,首先,你嗰d康保x奶粉,我有好多個朋友食咗之後徐咗反晒胃之外真係無輕過,同埋,係咪真係無副作用呢,你用其他食物己經可以代替到啦,使乜食佢咁難食啫,仲有,飲得水多唔一定會水腫架,睇你點飲架咋,同埋令到你水腫ge原因好可能係你吸收ge salt多咗咋,salt會令到你d多餘水份困喺身體到好難排出體外架,仲有仲有,你做嗰d急步行或者踏步機有無令到你ge心跳率增加先,同埋呢d唔算帶氧運動,如果你想達到燃燒脂肪ge效果,你必須要做超過20min帶氧運動先得ga,因為脂肪會喺你做帶氧運動15min後先開始會燃燒ga,你做嗰d急步行,只會令你結實咗,而唔係瘦咗呀,如果你真係想落磅數,咁你最早朝早早起30min做跑步或者你可以試吓跳繩,但一定要連續做超過20min先叫做有d效,同埋你試吓食番d天然d ge食物啦,嗰d奶粉無益架,同埋如果你唔介意我多口的話我可以分享我d餐單比你睇吓啦,嗰時我睇營養師時同佢學番嚟架,效果雖然唔算快,但就一定減到(你有恒心ge話)

大宅

禮媽,

我都同意您既講法
CMSC最鐘意就係食燒買做早餐, 其實係勁多粉, 同埋又咸
水飲得多未必水腫, 反而係會多0的水, 然後排尿排走
應該係食多0的菜呀, 有粗糙既食物, 例如糙米, 西柚之類
另外飲奶茶係勁易肥, 因為勁多奶同埋糖

至於代餐, 我之前都食過
好鬼熱氣
仲生暗蒼

其實真係鬼唔知要做運動減肥
之不過懶人就唔願做
咁又唯有由食物入手
要識得食

您可唔可以PM個餐單俾我呀? THX

子爵府

每日調味料份量:
1)1/4茶匙 salt
2)油—:午=1/2茶匙 晚-1/2茶匙
3)糖:1/2茶匙
4)胡椒粉可以落
5)可用蒜溶作"業"料
其他嗰d一概唔食(包括豉油,辢椒油等無益嗰d)

早:一杯脫脂奶加 all brain 或無糖粟米片(份量:1/4碗)
午:1/4碗飯 + 半斤菜(淨食深綠色嗰d,即菜心,芥蘭,西蘭花) + 半條蒸魚 或者 白烚雞肶肉(份量普通一隻)或者一隻白烚旦(記住肉量唔可以多)
生果:火龍果半個或者奇異果一個或者細蛇果一個(記住唔好食嗰d咩温室嗰d,係普通嗰d,因為嗰d糖份會高)
晚:同上,或者減咗飯量

記住,生果都要控制份量,因為糖份高,我由13/10開始減,而家己經減咗6lbs,雖然唔係好多,但起碼叫做均衡營養d,如果營養唔均衡,你減咗之後又會肥番,同埋對身體唔好呀

仲有,我有運動,就係每朝跳無影繩,因為真跳ge話會嘈到人呀,我淨係喺屋企用力咁跳,總之你要計到你個心跳率要增加就ok喇

仲有,飲水:朝早起身飲兩杯瞹水,跟住你餐前餐後都飲杯瞹水,間中得閒你咪又飲囉,臨瞓一個hr就唔好飲喇,仲有,記住幾熱都好,千祈唔好再飲凍水,因為會傷內臟同埋會水腫

記住:切忌食即食產品,例如即食noodles,罐頭,仲有,嗰d燒賣真係唔好再食,仲有,豆卜一定要介,豆卜ge製造過程好油架,食一粒等如你食幾舊肉,唔抵,仲有,河粉同米粉嗰d可以唔食就唔好食,因為河粉油粉高,米粉就係糖份好難因到,如果你唔好食飯就用全旦noodles代替,或者咁講:

一塊 bread = 1份澱粉質
1/4碗飯 = 1份澱粉質

咁如果你減肥期間,你每餐ge澱粉質份量唔可以多過兩份,咁你會唔會明d,唔明你再問我啦

sorry呀,我好似喺度扮識嘢,但因為我血糖"擇"界ge關係,所以我跟營養師學呢d嘢跟住食架,所以雖然我減磅數唔多,但我都係咁教我d朋友減,佢就快我好多喇,你都試吓

大宅

o甘開心, 我又講埋一份先

做女o個時, 我試過連食三日apple, 結果.............重左1lbs :-( :-(

我又試過用最健康既方法在1.5個月內, 由112磅減到102磅. 方法係:

早: 出街食一個full set 早餐(如: 通粉一半, 飲品(小甜), 蛋白倆只, 麵包)

午: 通常食完早餐我會飽到tea time才吃, 通常係一盒奶, 加小小食物.

晚: 正常, 通常會肚餓. 倆啖飯, 多菜, 小肉, 加一個生果.

再加上30min運動, 如乎拉圈, sit up 50下 per day. 假日落會所跑步. 仲有玩了yoga.

以上係減得慢d, but我真係瘦左又靓左, 面色好過食燕窩

好景不常, 我生完倆個月, 重左7磅, 全部集中個肚度, 個個人話我keep得好, 但有苦自己知. 而家喂緊人奶, 要減得來好小心, 一定要夠營養 :-(

不過..............我會在12月底前減番去. 到時再上來同你地分享. 減肥其實好好玩嫁. 大家唔好當係一件苦事, 平常心面對. 加油.

大宅

呀, 唔記得講最重要的事, 我就係用了以上最健康但減得慢的方法減肥, 我的便秘問題不藥而愉, 成個人開心晒

真的希望大家減肥成功. 我而家109lbs, 我要減多7lbs才番番生bb前的lbs數.

子爵府

fifi1018 寫道:
禮媽,

我都同意您既講法
CMSC最鐘意就係食燒買做早餐, 其實係勁多粉, 同埋又咸
水飲得多未必水腫, 反而係會多0的水, 然後排尿排走
應該係食多0的菜呀, 有粗糙既食物, 例如糙米, 西柚之類
另外飲奶茶係勁易肥, 因為勁多奶同埋糖

至於代餐, 我之前都食過
好鬼熱氣
仲生暗蒼

其實真係鬼唔知要做運動減肥
之不過懶人就唔願做
咁又唯有由食物入手
要識得食

您可唔可以PM個餐單俾我呀? THX

真係唔好意思,喺度up咁多嘢,不過因為我自己都係努力梗,咁我就梗係想有朋友同我一齊啦,咁我如果知ge我就梗係講出嚟同大家share 吓,因為如果我有錯,你地都可以更正我嘛

至於餐單唔使pm啦,喺度up啦,有錯大家可以改吓嘛,我都想知有無嘢要改架

食物方面要注意:
1)食生果其實唔可以多,因為糖份高,仲有,唔係樣樣食得,西瓜榴槤(我ge至愛呀)唔惦得,橙=一日唔可以超過一個,仲要係細個嗰隻,最好食火龍果同奇異果,因為糖份無咁高同佢地有排毒工效,仲有蕉,因為澱粉質高,亦唔係算選,至於西柚,一日份量唔好多過一個,仲有,唔好揀紅柚,因為佢糖份高d
2)肉類:唔可以食罐頭嗰d同"業"製品,即火腿腸仔嗰d唔好食,要食新鮮嗰d,魚﹐牛同雞,豬肉脂肪含量比較高,唔係算選,仲要煮法最好白烚同蒸其他免問
3)飯類:河粉同米粉,即食noodles唔惦得,可以用白bread或者紅米,糙米代替,又或者全旦noodles都得,烏冬唔係唔得,不過有d會油份高咗唔知,蝦子noodles又係唔得,因為蝦子過咸
4)沙律醬唔惦得,話會瘦都係呃人架
5)瞹水可以幫助燒脂,可以飲多d
仲有,經期前一日同嚟梗經ge第一至兩日你可以任食都得,因為呢幾日食極都唔會肥架,但點解我就要揾番書講喇,好鬼死pro架,我唔記得,只要可以食我就記得咋,但經期完咗就係減肥ge最佳時機,呢幾日做多d運動同盡量食清d咁會快見效d,我會喺呢日plan做全旦白日或者全菜日,即係:
早:旦白一隻,脫脂奶一杯
午:白烚雞肶兩隻
晚:蒸魚一條
跟住無喇,一係就全菜日,即乜鬼都無得食囉,我就係呢兩日落咗兩 lbs,其餘時間我ge磅數都落得好慢,係呢兩日先落得快d咋

子爵府

Kristy555 寫道:
o甘開心, 我又講埋一份先

做女o個時, 我試過連食三日apple, 結果.............重左1lbs :-( :-(

我又試過用最健康既方法在1.5個月內, 由112磅減到102磅. 方法係:

早: 出街食一個full set 早餐(如: 通粉一半, 飲品(小甜), 蛋白倆只, 麵包)

午: 通常食完早餐我會飽到tea time才吃, 通常係一盒奶, 加小小食物.

晚: 正常, 通常會肚餓. 倆啖飯, 多菜, 小肉, 加一個生果.

再加上30min運動, 如乎拉圈, sit up 50下 per day. 假日落會所跑步. 仲有玩了yoga.

以上係減得慢d, but我真係瘦左又靓左, 面色好過食燕窩

好景不常, 我生完倆個月, 重左7磅, 全部集中個肚度, 個個人話我keep得好, 但有苦自己知. 而家喂緊人奶, 要減得來好小心, 一定要夠營養 :-(

不過..............我會在12月底前減番去. 到時再上來同你地分享. 減肥其實好好玩嫁. 大家唔好當係一件苦事, 平常心面對. 加油.

哇,有無攪錯呀,你重嗰7磅就話有苦自己知,晒嘢呀姐妹你 我未生時112lbs,最輕係107lbs,我臨生時上磅係173lbs呀,我而家就係133lbs呀,我有排攪呀,好衰架你,刺激人 (講笑咋,唔好嬲呀)

大宅

禮媽

您好詳細呀~~thx
乜您生之前都咁勁架
我生之前係177lbs, 之前未生係120磅,
生先係155磅, 後來無喂人奶, 去到158磅
我又係13/10到開始減, 依家瘦左6磅
不過我就無運動~~

我都好同意您既講法
所以我依家晚餐都會煮兩個菜
希望快0的有進展啦~
個個都話我未修身...好hurt呀
:-(

珊瑚宮

Y_ma,

之前未食 "康xx" 產品時, 就真係唔覺有瘦到或輕到囉! 只係keep住無肥到.
其實我都同你一樣係食煙之人, 不過我仲未戒得到, 最成功戒煙日子係在懷孕時, 一支都無食到, 因為聞到都已經唔舒服想嘔:tongue: , 但係生完之後, 又是想食返, 就到依家囉! :lol:

禮媽,

我食咗幾日 "康xx" 都無話想嘔, 佢地d奶粉我好接受得到, 因為我自己本身都係鍾意飲奶之人.
有無副作用, 我就唔知, 但一定唔會比食藥物多囉! 我都有睇過d成份, 佢地都係以天然為主, 我食咗幾日都無咩唔舒服............等出現過.
我都知道做運動係要達到某個心跳律先可以講為有效, 但係我唔知道我自己有無達到,只係知道, 急步行都會令我心跳加快(因為我真係行得好快, 見人過人), 另外踏步機, 我都好明白可能會傷到膝蓋, 所以唔會做我太快, 一吓一吓咁行, 同樣地我唔知道心跳去到邊, 但係以上兩種運動, 都會令我出一身汗了.
我咁重跳繩, 真係驚會俾樓下d人投訴, 同埋我每日都要返工, 照顧阿女, 做家務, 真係無時間去做運動, 有時間都想安安靜靜地休息一吓啦!
不過都好多謝你o既餐單分享, 我都會在晚餐方面跟一吓.

fifi1018,

至於代餐, 我無出現過熱氣 & 生暗蒼, 排泄方面都好正常.

各位其實你地真係好唔明白我 , 我點解要用 "康xx" o既產品, 因為你地真係唔可以感受得到一個體重, 重達差唔多200磅o既人o既感受, 你地個個都係得o個120-130 lbs就猛咁係到話自己好肥, 俾著我有咁o既體重都已經好心滿意足啦!:-( 你地個個o既減肥原因都不外符, 係因為之前無咁肥, 想著小背心, 想著三點式, 想靚............等等.
好似我咁o既體重真係唔係單單靠食物就可以改善得到, 而我亦已經選擇咗一個暫時應為較健康o既方法去做, 起碼現時o黎講佢無帶俾我任何不便之處, 又或身or心有任何唔舒服, 我唔係話支持呢種產品, 我唔會幫佢地sales其他人, 我只係只可以靠佢地希望可以幫到我, 同埋當我接近呢個磅數時, 真係開始令我好擔心, 擔心自己身體健康會出現毛病, 我仲後生, 30years都未到, 阿女未升小學, 我仲有好多o野等住我去做, 我唔想因為我o既體重而影響到我o既健康, 因為我真係開始明白到一個咁肥o既人, 真係會隨時隨地, 唔知會有d咩突發病出o黎, 我無錢去醫, 我亦唔想辛苦, 所以依家我只係想減肥, 希望可以用到最健康之方法去減肥.

講咗咁多o野, 希望各位可以諒解 & 支持我, 亦都係到同講各位講句 "如有得罪之處, 請願諒! I'm so sorry!"

大家千其唔好因為大家有著不同o既意見 or 見解 or 分歧 or 背景, 而唔再入o黎我o既 "減肥日記", 我都需要你地o既支持 & 分析, 各位記住我得閒要多d入o黎, 唔好成日都得我一個人係到講先得!

尋日食咗
下午茶 : 香蕉1隻
晚餐 : 飯半碗,肉少半碗,魚半碗,菜1碗
甜品 : 柑1個
運動 : 踏步機30分鐘,急步行40分鐘

點解我食咁多香蕉係因為我買咗返o黎無人食囉,迫住要我自己食哂!正一衰人 !我依家仲有一隻,食埋今日就可以食哂啦!

水晶宮

2024年龍年勳章

cmsm
你都講個女未入小學, 仲有好多事等住你去做, 為左健康著想, 為左你個心肝寶貝, 戒煙啦. 而家你一日食幾多枝架 ?? 試下逐d逐d戒. 我100%支持你架.

你唔好唔開心啦. 大家減得肥, 都有各自原因. 正所謂各施各法. 選一個適合自己又冇side effect 又見效的方法, 減得嚟唔好比太大壓力自己. 初初唔好set 個target set 得太高, 慢慢來, [size=medium]只要有恆心, 鐵柱磨成針呀 !!!

大宅

禮媽:

你好攪笑.............不過你生bb真係重左好多. 我有bb時食野都係就住就住, 我生時都係125磅, 生完112磅, 好快輕番到109磅, keep住

我唔係晒命, 而係唔低得o個個肚腩阻住晒. 著衫又就住就住.

昨晚, 我亞仔提我一齊做左20下set up, 20min yoga. 成個過程好happy, 成程亞仔不停o甘o係度笑. 因為我都係第一次教佢做yoga.

無論要減多少磅, 大家都一齊努力啦.

哇,有無攪錯呀,你重嗰7磅就話有苦自己知,晒嘢呀姐妹你 我未生時112lbs,最輕係107lbs,我臨生時上磅係173lbs呀,我而家就係133lbs呀,我有排攪呀,好衰架你,刺激人 (講笑咋,唔好嬲呀)

水晶宮

2024年龍年勳章

cmsm
仲唔update 下你個日記 ??!!

珊瑚宮

Rita,

好多謝你o既支持, 其實我都食得好少啦! 每日最多都係得7支煙, 有時假日同阿女一齊會仲少d. :lol:
其實我都無俾壓力自己, 只係係到見到你地個個得個120-130lbs就係到叫減肥, 話好肥, 攪到我自己有成190lbs就覺得好唔掂:-(, 好唔開心 :-( , 好down:-( , 其實我自己o既target 係要減60lbs, 希望可以著到L碼衫, 都已經好心滿意足啦!
其實咁多日以o黎, 我自己都無再上磅睇過有無輕到, 等我今個sunday去見"康xx"時先再磅啦! 都希望係呢一個星期都可以保守輕到4-5lbs, 自己本身就敢想自己有無輕到, 亦唔敢問老公覺唔覺瘦咗, 因為驚到時原來同自己心水相差得遠就唔好啦!
另外其實我自己都預咗今次係要長期作戰, 係呢一個月以來, 我都無點食過零食&飲其他o野, 亦都開始對零食無咩興趣啦! 都算乖啦!
我要勞力 ! 我要支持 ! 我要加油 !

尋日食咗
下午茶點 : 蘋果1個
晚餐 : 炒米2碗, 魚少半碗, 肉1舊仔
運動 : 踏步機30分鐘 & 急步行40分鐘

我諗我真係要戒食肉先得, 但就成日都忍唔到口, 大家有無d咩方法, 幫我戒食肉呢?

另外聽日午餐想同阿女去食壽司, 好唔好呢 ? 因為阿女成2個禮拜無食過, 佢係壽司怪 , 2個禮拜無食過好慘 :-( , 自己預算食三文魚子壽司2件, 海膽魷魚壽司2件, 芥辣八爪魚壽司2件, 會唔會多咗d呢 ? 因為以上全部都係我o既至愛, 必食之選? 都唔知同唔同阿女去食好?
該用戶已被刪除

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'吓我&俾d意見我啦)

首頁
23456...25

尾頁

跳至