烹飪搵食

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

rose-mag 發表於 13-11-11 02:31
今日新作:露絲瑪莉比薩批加燒雞肉,個批底加咗Rosemary同少少Basil,
餡料係燒雞肉同芝士,少少蒜蓉同意大 ...
我個仔好怪唔食pepperoni和salami,在街到通常食cheese pizza,我做便夏威夷pizza,呢款我估佢會鍾意。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

rose-mag 發表於 13-11-11 00:31
今日新作:露絲瑪莉比薩批加燒雞肉,個批底加咗Rosemary同少少Basil,
餡料係燒雞肉同芝士,少少蒜蓉同意大 ...
we've grown a lot of rosemary at home too!!! do you bake them too or just sprinkle on top when done?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

cookingmama88 發表於 13-11-11 10:46
我個仔好怪唔食pepperoni和salami,在街到通常食cheese pizza,我做便夏威夷pizza,呢款我估佢會鍾意。
...
my girl doesn't like pepperoni neither, they're usually a little spicy. Hawaiian is also their favorite because of the pineapple and ham.....

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

rose-mag 發表於 13-11-11 00:10
我果仔愛上pesto sauce,叫我地整pesto sauce嘅pizza,個女就嫌係綠色唔食。芝士都有味,就算要加鹽都係好 ..
great idea, but is there a way to keep the pizza warm because they will get hard when cold.

the only thing i don't like about the pesto sauce is that i've strong garlic smell until the next morning...

子爵府

babytomato 發表於 13-11-11 13:01
great idea, but is there a way to keep the pizza warm because they will get hard when cold.

the on ...
口味真係好奇怪,我個仔亦唔喜歡pesto呢個組合,分開佢冇問題,睇完你講佢可能係唔喜歡生蒜頭。我個仔會用toaster oven嚟翻熱。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cookingmama88 發表於 13-11-11 09:46
...
我原來尋日想整菠蘿加燒雞,點知對仔女又話唔要,個女就咁食菠蘿。
夏威夷pizza佢地唔食,因為唔鍾意食火腿,逢係肉都唔輕易令佢地食,
但個仔又食熱狗同肉丸,個女仲怪,唔食熱狗但食雞翼,好煩。
來來去去都係芝士,有時加吓磨菇、菠菜,呢期佢地鍾意goat cheese。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

babytomato 發表於 13-11-11 09:55
we've grown a lot of rosemary at home too!!! do you bake them too or just sprinkle on top when done? ...
Rosemary係搓麵糰時最後加入再一發,舖材料之後再喺上面灑少少再焗。
翻熱有時懶就微波爐,有時間就會開個焗爐350度熱幾分鐘。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

the pizza party was lots of fun, we have 7 kids and their parents, i started making pizza dough from 2 days before and made 16 dough! everyone loves decorating their own pizza.

for topping we have cheese, sweet pepper, cherry tomatoes, ham, low fat turkey pepperoni, mushroom, avocado, pineapple, and sunflower seeds.

rose-mag    發表於 13-11-12 02:43

王國長老

cookingmama88 發表於 13-11-11 10:11
口味真係好奇怪,我個仔亦唔喜歡pesto呢個組合,分開佢冇問題,睇完你講佢可能係唔喜歡生蒜頭。我個仔會用t ...
就係啦,小朋友口味尤其是,我個仔鍾意pesto pizza,但就麻麻地意大粉,
我個女見到綠色唔鍾意,佢食蕃茄醬口味,好like食芫茜,
生食都得,蒸好條魚會食晒D芫茜,但唔食蔥。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:the+pizza+party+was+lots+of+fun,+we+have

原帖由 babytomato 於 13-11-12 發表
the pizza party was lots of fun, we have 7 kids and their parents, i started making pizza dough from ...
唔見哂啲相

王國長老

babytomato 發表於 13-11-11 10:42
唔見哂啲相
吓?有相?見唔到喎,你用手機發?我通常都係UP上PC先再發相。BK Apps發相好煩,而且係UP上Public album,發錯要刪自己刪唔到,
所以我唔用手機發相。

子爵府

rose-mag 發表於 13-11-11 13:40
就係啦,小朋友口味尤其是,我個仔鍾意pesto pizza,但就麻麻地意大粉,
我個女見到綠色唔鍾意,佢食蕃茄醬 ...
芫茜係我二個仔都唔會食,二少口味最特別,蒸魚唔會食個肚因為有薑,但係佢要一碟薑蓉點魚。

王國長老

cookingmama88 發表於 13-11-11 13:08
芫茜係我二個仔都唔會食,二少口味最特別,蒸魚唔會食個肚因為有薑,但係佢要一碟薑蓉點魚。
...
我果兩個好怪,蔥唔食,但就會食芫茜,去飲茶唔食蝦腸牛腸,
只要芫茜腸,我女鍾意食豬肚同牛筋,個仔鍾意山竹牛肉,
兩個最攞命係要食蝦鮫但只食皮,我要哽晒兩籠蝦鮫餡。

別墅

想生BB熱投

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:rose-mag 的帖子

再試

呢個用pesto sauce

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:babytomato 的帖子

呢個小朋友整

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:babytomato 的帖子

用Ipad出到相,不過只可以每次一張

王國長老

babytomato 發表於 13-11-11 22:54
用Ipad出到相,不過只可以每次一張
見到相啦,好Colorful喎,味道如何?

子爵府

rose-mag 發表於 13-11-11 16:29
我果兩個好怪,蔥唔食,但就會食芫茜,去飲茶唔食蝦腸牛腸,
只要芫茜腸,我女鍾意食豬肚同牛筋,個仔鍾意 ...
我二少都係食蝦鮫但只食皮,食叉燒腸、但係唔食叉燒包。兩個仔所有野有紅豆或者豆沙都唔食,糖水和粥都唔喜歡,我99話我教到佢哋變鬼仔。

王國長老

cookingmama88 發表於 13-11-12 14:21
我二少都係食蝦鮫但只食皮,食叉燒腸、但係唔食叉燒包。兩個仔所有野有紅豆或者豆沙都唔食,糖水和粥都唔喜 ...
關鬼唔鬼仔咩事,小朋友口味成日轉,我個仔同個女口味好唔同,個仔就似爸爸一樣鬼佬口味,最鍾意就係PIZZA同熱狗,問佢食咩,早午晚三餐加snacks都係話pizza,個女就鍾意食湯通粉、湯麵、白糖糕、糉之類,所以整嘢佢地食好煩,好難搵到樣嘢佢地兩個都食,整午餐盒要早一晚同佢地講好第二日食咩嘢,晚飯又係煩,一時鍾意食飯,一時鍾意食麵,真係人都顛,暫時pizza係最穩陣午餐選擇,只係個女食得少D。糖水、甜品我對仔女又食架,不過食得多定少,中西都啱架,我女勁鍾意食湯丸同糖不甩。

首頁
23456...8

尾頁

跳至