自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

回覆:80%看完了這篇文章的家長都說:它改變了我的很多觀念

睇咗覺得唔係淨係關學習同教育事,佢地出事嗰啲亦要睇下佢地家庭、成長環境、父母子女關係、朋友圈子或工作圈子對佢地有乜影響先知係乜野影響佢地做儍或變態嘅事,一個人做偏離正常人思維同行為嘅事,唔應該全歸咎佢學習方面。覺得個article內容唔得全面去探討。

男爵府

回覆:80�了這篇文章的家長都說:它改變了我的很多觀念

一切都是最好的安排

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

畀面勳章

韓寒
今年我睇澳門賽車先知係邊個呀
每逢佳節倍思親確確切切說中我心炊

大宅

An inspirig article. Should post it on the education kingdom, under the topic "primary education".
Thx.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

謝分享

子爵府

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 長毛免 的帖子

未睇維基之前都覺得作者所言甚是

但維基完後, 覺得作者用錯了馬加爵人物例子了

馬加爵

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A9%AC%E5%8A%A0%E7%88%B5
韓寒

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%9F%93%E5%AF%92

大宅

謝謝你分享

珊瑚宮

rayrayus 發表於 13-12-16 05:52
馬加爵件事其實都好可悲,佢殺左咁夕人係咪應該填命?係,不過佢出身真係唔容易,一時諗錯就恨曾難返 ...
其實佢情緒行為出偏差唔係一日之事, 動手用個錘追殺4個人, 更唔係一口氣可以做到, 佢自己都講有計劃, 只係自細每次佢鬧出事, 人人看見佢成績就認定係奇才, 而忽視佢陰暗嘅一面。

男爵府

引用:回覆+長毛免+的帖子未睇維基之前都覺得作者

原帖由 oxford0158 於 13-12-16 發表

回覆 長毛免 的帖子
睇咗wiki,原來因為一次打牌被同學傷自尊心而殺人,所以話樓主登呢編article嘅作者其實睇野唔夠全面,用呢D cases去講教育唔多正確;其實一個人去殺人或做儍事,要睇埋佢背景、成長、家庭、朋友、工作圈子等等有乜影響倒佢去做錯事,淨講因為學習同教育係唔啱。
但Article後面講嘅孩子教育發覺得是值得深思的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得只是五個極端的例子吧, 不過我都唔信甚麼"贏在起跑線"理論的~

話時話, 韓寒有點兒似子華哥架~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珊瑚宮

oxford0158 發表於 13-12-16 11:58
回覆 長毛免 的帖子

未睇維基之前都覺得作者所言甚是
YES, 因為我除咗韓寒(其實都估唔到), 唔識其他啲人, 所以全部GOOGLE下, 之後再睇下去, 感覺係篇文好堆砌, 左抄右拼, 如同嚼腊, 作者想左右逄源, 尤其問為乜要生孩子, 同佢嘅結論根本對不上, 唔好講教養理論, 連簡單理念也未掌握、說不清, 教好孩子談何容易?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

GillianChung 發表於 13-12-16 11:12
睇咗覺得唔係淨係關學習同教育事,佢地出事嗰啲亦要睇下佢地家庭、成長環境、父母子女關係、朋友圈子或工作 ...
絕對認同!

子爵府

hashtag影視迷勳章

多謝分享

大宅

回覆 長毛免 的帖子

伯爵府

畀面勳章

其實好多人都係知易行難, 比香港社會教育風氣及比較之下, 害苦了自己的孩子

我有個朋友, 根本就係怪獸家長, 迫個仔學好多野, K2, 夜晚又要温習寫字

日日搞到個仔好忙咁, 其實真係唔知為咩, 佢問我點解唔同個仔温習寫字, 我竟然都估唔到會答佢, 字佢將來都總會識寫, 佢交咗要交的功課我就由佢玩

子爵府

畀面勳章

珍珠宮

親子王國15週年勳章

多謝分享

公爵府

hashtag影視迷勳章

無個識,李天一是最近嗰果強姦犯嗎?

首頁

尾頁

跳至