跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 07年7月預產期準媽媽 part 12

minma 寫道:

"vendome"這牌子好出名, 我買過支, 真係好好, 可惜超貴, 都係建議試下D平的先, 真係覺得唔適合BB, 先至轉, 唔洗一用就用咁靚咁貴的野嘛! 用開好野, 好難轉差D的貨品的.

多謝你的意見呀,我諗我都會買番強生沖涼+洗頭2合1,最多用完之後再"查"bb油,又或者"查"潤膚CREAM,唔得至再轉!!!!!THANK YOU!!!!

等待驗證會員

sammischu,

真係架, 食多咗仲會嘔埋出來, 我今朝就係咁啦, 所以我諗都要少食多餐好d啦

侯爵府

好媽媽勳章

我又O黎SAY HI先~!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

民房

stanbb,

睇到你個post關於駁去水位,我好想問以下問題:

你屋企係咪好大架? 大到個toilet可以裝得落一個大缸仲要恆溫慶住D薑水呢? 咁係咪即係成家人都要同你一齊用薑水沖涼洗手呀?

仲有就係,你話你果個係煤氣爐,你驚唔驚自己改有問題呀.....呢D野唔係要煤氣公司職員搞既咩? 你老公有機電工程果D牌架?普通水電A牌唔得架喎?

仲有呀,聽講私自更改呢D野保險公司唔包架喎. 你地有無問清楚架?

你知啦, 陣間搞出咩事就唔好啦...煤氣爐裝水就話得啫?..薑水得唔得架~???

不過,我都係八卦問下同擔心你咁改有問題咋..如果你覺得無問題...just do it

stanbb 寫道:
stanbb, 我又唔覺得煤氣熱水爐一出就會係38度囉! 真係要搵支溫度計黎度下先知. 

yohopiglet,

又係wor, 第我今晚test 下係米38c , 聽日report

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

stanbb 寫道:
re:沖涼水

...我地屋企係用有溫度嘅煤

等待驗證會員

sammischu,

我而家日日食完飯都好想訓架, 由其係14:00-15:00, 差d真係訓著架, 又驚比個死人aum先到, 好鬼煩架佢

侯爵府

好媽媽勳章

BB 尤其係 NB BB,最好唔好用BB油!!!!
個人教訓+醫生証實, "裝身"BB油內含太多香料,好易令初生BB皮膚過敏;我細仔當時踏正12月出世,果時唔識處理又怕佢皮膚乾(因為夜晚開暖氣),有晚沖涼後就用BB油同佢搽...點知到第二日起身,佢全身全面好起紅疹,仲得人驚過白髮魔女一夜白髮!帶佢睇醫生,就話佢係皮膚過敏,仲俾醫生丙我用BB油...云云;到而家,我都係只敢俾佢用QV/ Oilatum呢d牌子。

野人好索子 寫道:
[quote]
minma 寫道:

"vendome"這牌子好出名, 我買過支, 真係好好, 可惜超貴, 都係建議試下D平的先, 真係覺得唔適合BB, 先至轉, 唔洗一用就用咁靚咁貴的野嘛! 用開好野, 好難轉差D的貨品的.

多謝你的意見呀,我諗我都會買番強生沖涼+洗頭2合1,最多用完之後再"查"bb油,又或者"查"潤膚CREAM,唔得至再轉!!!!!THANK YOU!!!! [/quote]

侯爵府

好媽媽勳章

搵個近腳眼位按落去,如果d肉冇好快彈番上o黎,仲要有個白印凹左落去,咁通常都係有水腫傢喇~~~如果擔心就快快搵醫生/健康院姑娘check check啦~

睡公主~ 寫道:
引文:
--------------------------------------------------------------------------------

yynets 寫道:
tsznok,

我個對係甲組腳來架, 咁點分腫唔腫呀, 我係咪都勁粗喎

我都係呀,所以我一路都唔覺得自己有腫
但係尋日食飯媽媽用手指禁我隻腳眼
即刻凹左落去好恐怖
你都快D自己CHECK下啦

等待驗證會員

tsznok,

我想問下, 咁有無分腳前定腳後架??? 因為我真係唔識, 唔好意思呀!

侯爵府

好媽媽勳章

咁我又唔識呀,一腫就成隻腳腫傢啦,唔會前面腫後面唔腫傢嘛,之不過腫起上o黎,唔使按就咁睇都睇得出傢喇~~~

yynets 寫道:
tsznok,

我想問下, 咁有無分腳前定腳後架??? 因為我真係唔識, 唔好意思呀!

等待驗證會員

731mon,

多謝你的解答呀, 咁你個次見紅多唔多架, 我聽人話, 見紅唔多, 又未穿水, 可能會叫你出院, 又聽人話私家見你見紅, 會幫你整穿羊水, 再幫你吊催生藥, 係咪呢???

等待驗證會員

sammischu,

我上次無咗bb都係用薑連皮煲水沖架, 又無咩喎, 其實我諗我今次都會係咁囉

等待驗證會員

tsznok,

我諗我真係唔多識分, 一來我唔係唔明你講咩, 二來係亞b開始係我對腳度抽脂, 我今日發現對腳廋咗, 所以到底有無腫過, 又好似無, 咁其實可唔可以由抽筋次數來睇返幾時生架??? 因為我真係唔識, 太多問題啦, 唔好意思!

等待驗證會員

sammischu,

我係驚佢係我老公去咗日本個時出來就真係唔知點好啦, 工人又未來, 仲死!

侯爵府

好媽媽勳章

剛剛睇番 part 11部份 post,見各位sister講到沾水問題。

自問我都坐月坐得勁粗,因為兩胎都咁o岩冇人幫手,又請唔切陪月,所以乜鬼野都係自己做,包括洗奶樽、同呀仔沖涼、開機洗衫...等等,呀仔換完屎片果d就更加要洗手啦~!

講真,薑水呢家野,都係盡量洗得幾多得幾多,薑皮唔夠的話,是旦拍幾舊老薑煲水都得,唔使話一定要係皮o既~

有人幫手坐月就固然好啦,但好似我呢d蟻民焗住食自己o既,唯一最保護自己o既方法就係乜都用熱水,總之屋企個熱水爐就長開,洗乜都開熱水~!

仲記得生完第一個仔,由於o向醫院時、就算係正苦醫院,一開水喉洗手就係熱水,番到屋企一時唔記得,一開水就伸手落去洗...嘩,d手指關節即時刺痛,真係唔到你唔信~!

所以....送個溫馨提示俾大家,就算冇薑水,記得用熱水~!

大宅

yohopiglet,

hi~~試咗味記得話我知呀~~

侯爵府

好媽媽勳章

抽筋次數就應該同幾時生得冇關係喇~~~
唔...文字上又真係幾難講得明,我表達能力又好有限...一係咁啦,你下次產檢時問o下醫生,即時做埋檢查,咁就最安心喇~!
其實...我feel到你好緊張好緊張;記住,生仔呢樣野係個天俾女人o既能力,唔好擔心咁多,有咩野都煮到埋o黎就食左佢~!哈哈~~~~放鬆~~~~relax~~~~

yynets 寫道:
tsznok,

我諗我真係唔多識分, 一來我唔係唔明你講咩, 二來係亞b開始係我對腳度抽脂, 我今日發現對腳廋咗, 所以到底有無腫過, 又好似無, 咁其實可唔可以由抽筋次數來睇返幾時生架??? 因為我真係唔識, 太多問題啦, 唔好意思!

大宅

yynets,

你分開晒d post黎回我, 我都唔知回邊個好, 不如你一次過回等我又一次過回你, 咁會同你易d傾計

另外你話對腳有無腫既問題, 其實你唔使咁擔心架, 唔係一定會腫, 同埋如果有腫你自己一定feel到架, 就算你真係feel唔到, 你去睇醫生, 醫生都會幫你睇, even政府e院......... 如果你阿b吸左你咁多脂肪, 令你對腳睇落去瘦左, 咁即係無腫啦, 唔使擔心呀~~~

大宅

yynets,

仲有一個問題呀, 你成日都話有左bb之後瘦左, 我想問下你成個懷孕期(即由開始知道有左同宜家)瘦左幾多磅呀?? 醫生有無話咁樣係正常or not?? 我個朋友剛有左, 佢都瘦左少少, 佢怕咁落去唔係咁好, 所以想問下d有經驗瘦左既懷孕媽咪.......

侯爵府

好媽媽勳章

咦?!呢位媽咪好似好在行咁播~
你撈水電公程傢?!
我見你打得咁大段野問番人咁多野,知你一定係勁人啦,我都想學o下野,不如你step by step講o下應該要點樣改動咁呢?真係麻煩晒~

Stella_C 寫道:
stanbb,

睇到你個post關於駁去水位,我好想問以下問題:

你屋企係咪好大架? 大到個toilet可以裝得落一個大缸仲要恆溫慶住D薑水呢? 咁係咪即係成家人都要同你一齊用薑水沖涼洗手呀?

仲有就係,你話你果個係煤氣爐,你驚唔驚自己改有問題呀.....呢D野唔係要煤氣公司職員搞既咩? 你老公有機電工程果D牌架?普通水電A牌唔得架喎?

仲有呀,聽講私自更改呢D野保險公司唔包架喎. 你地有無問清楚架?

你知啦, 陣間搞出咩事就唔好啦...煤氣爐裝水就話得啫?..薑水得唔得架~???

不過,我都係八卦問下同擔心你咁改有問題咋..如果你覺得無問題...just do it

大宅

早晨各位媽咪 ^^
---------------
喂 tsznok

真係英雄所見略同喇. 我又係想請教呢位人兄呀, 你知啦, 果d嘢咁鬼偏門 ~ 我好乸死怕死架嘛 ~ 不過我估呢個 member 都未必知得咁 details ~ 講真咁鬼複雜........

不過我覺得呀 stanbb 真係好叻呀...唸到呢個 idea....

首頁

尾頁

跳至