自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

testher 發表於 21-9-6 16:07

無升過呀,我買時50萬英鎊,樓花有溢價。 而家都係差唔多價 ...

易唔易租出?

男爵府

mskw 發表於 21-9-6 20:14
易唔易租出?

未疫情前好易,而家唔敢講

別墅

andre_mama 發表於 21-8-31 17:27
大陸移民落香港,都唔係個個帶幾百萬嚟

為細路帶住幾百萬全家去外國移民嘔心

咁為細路,先離婚,帶細路嫁港人申請綜援,拎到證再離婚申請公屋,再同返前夫復婚,再申請全家嚟香港,唔通呢d 叫偉大?

男爵府

alicemic 發表於 21-9-6 16:23
但我又唔多覺外國親友會請鐘點喎, 佢哋係香港都有用呀

我sister in law係Canada Mississauga都有用開, 個鍾點係波蘭人新移民.
我其實都好唔enjoy煮飯會盡量煮D易同快嘅菜式, 所以好鍾意用oven同crock pot呢D.超市亦有好多ready made food roast chicken 大大隻只係$5美金, 可以食2,3餐啦!係美加週街都係餐廳同fast food shop, 價錢有平有貴, 我呢度係要揸車出入, 但去超市餐廳一般都係10分鐘車程, 外賣dine in都好方便, 我見我鄰居成日都外賣到, 所以真係唔會煮到想死.

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 21-9-6 22:24
我sister in law係Canada Mississauga都有用開, 個鍾點係波蘭人新移民.
我其實都好唔enjoy煮飯會盡量煮D ...

根本就是這樣,唔係真係日日煮晒3餐。有時可以叫外賣, 上網訂仲會話你知落單後大約幾多分鐘內送到, 臨到係門口又有短訊通知。
外出食又唔係想像中咁貴, lunch會抵啲, 晚餐就每人貴$10左右。(講緊加拿大)
買餸一定平過係香港啦!(不包括澳紐)
Mississauga都好方便呀!

大宅

skmibb 發表於 21-9-7 00:06

根本就是這樣,唔係真係日日煮晒3餐。有時可以叫外賣, 上網 ...

同埋外國超市好多ready meal. 推入焗爐或者微波爐,加埋薯條薯蓉,或者瓜菜就食得,食完放洗碗碟機就可以,其實好鬼爽⋯⋯

珍珠宮

0107BABY 發表於 21-9-7 02:07
同埋外國超市好多ready meal. 推入焗爐或者微波爐,加埋薯條薯蓉,或者瓜菜就食得,食完放洗碗碟機就可以 ...

係, 啲燒雞大約$8 .25-10隻(講緊加幣), 好味又鮮嫩多汁,竟然唔係乾淨淨。食完剩返雞殼第二日攞嚟煲雞湯,又一味餸啦!
一隻雞食兩餐,好相宜。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

skmibb 發表於 21-9-6 16:06

根本就是這樣,唔係真係日日煮晒3餐。有時可以叫外賣, 上網 ...

我用deliveroo, 直頭睇到司機去到邊,其實好方便。但當然同香港比,實貴同少選擇。

珍珠宮

我愛Corina 發表於 21-9-7 02:58
我用deliveroo, 直頭睇到司機去到邊,其實好方便。但當然同香港比,實貴同少選擇。
...

我地同事成日deliveroo, 都遲送單,搞到成個 lunch都冇得食,話叫1點送到,有日仲2點幾先送到嚟。

男爵府

skmibb 發表於 21-9-7 00:06

Mississauga真係好方便, 果度D mall好大, 行到腳軟都未行完, 真係唔弱過香港, 我好想搬過去, 我喜歡加拿大多過美國, 但美國讀書同就業就比加拿大好, 我個仔一聽到我地想搬去加拿大, 佢即刻呱呱嘈唔肯, 因為唔捨得佢D buddies

公爵府

alicemic 發表於 21-9-6 16:29
我知有鐘點幫人湊b,但做家務真係好少聽

有呀,我喺美國用墨西哥人鐘點,25美金一個鐘,喺溫哥華就用菲傭鐘點,25加幣一個鐘,都係做家務,我 D 親友全部都有用鐘點,有好嘅大家互相介紹,我用緊嘅都係朋友介紹嘅

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 21-9-7 05:49
Mississauga真係好方便, 果度D mall好大, 行到腳軟都未行完, 真係唔弱過香港, 我好想搬過去, 我喜歡加拿大 ...

各有各好啦!只要收入可維持支出, 自己喜歡就邊度都好。
香港生活真是迫人, 出街食嘢成日都話限時90分鐘, 周末泊車又大排長龍, 成個商場都係人, 好迫好迫。

珍珠宮

mugtaitai 發表於 21-9-7 05:56
有呀,我喺美國用墨西哥人鐘點,25美金一個鐘,喺溫哥華就用菲傭鐘點,25加幣一個鐘,都係做家務,我 D 親 ...

有時請下鐘點幫輕下都不錯!

公爵府

skmibb 發表於 21-9-7 06:02
有時請下鐘點幫輕下都不錯!

係呀,平時煮完飯順手抹下 counter 面,地板就咁上下放隻 Roomba 出來吸下塵,維持最基本清潔就算,其他洗抽油煙機、抹櫥櫃面、洗沖涼房呢 d 粗重 d 嘅就留返比鐘點做,當然冇喺香港有工人時咁輕鬆,好在我鍾意煮,呢樣唔覺辛苦,其他少量家務可以接受啦

男爵府

skmibb 發表於 21-9-7 06:00
各有各好啦!只要收入可維持支出, 自己喜歡就邊度都好。
香港生活真是迫人, 出街食嘢成日都話限時90分鐘 ...

香港真係太多人樣樣都好急趕, 所以好多人都好燥底, 再加上悶熱嘅天氣真係幾frustrated.

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 21-9-7 08:48
香港真係太多人樣樣都好急趕, 所以好多人都好燥底, 再加上悶熱嘅天氣真係幾frustrated.
...

我細個的香港不是這樣的

子爵府

親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 21-9-6 13:31

妳笑得咁開心

珍珠宮

hkisbeautiful 發表於 21-8-31 14:39
點解我印象中外國物價唔低
出街食又貴,一定要養車,稅率高
樓價唔特別平

言歸正傳, 外國物價睇下甚麼地區,如果唔係倫敦/紐約/澳紐/北京/上海/維納等一線城市,係不用擔心貴過香港。

grocery係不用打稅的, 車價有平有貴,但一定比香港平。

至於樓價,都係睇地區啦!

如果有三、四百萬,而又搵到份工支持到日常開支,不用動用太多儲備, 應該不成問題的。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bettylovingbb 發表於 21-9-6 22:24
我其實都好唔enjoy煮飯會盡量煮D ...

波蘭?咪可以叫佢煮埋波蘭菜囉! 請鐘點洗唔洗另外幫佢買份保險呀?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mugtaitai 發表於 21-9-7 05:56
有呀,我喺美國用墨西哥人鐘點,25美金一個鐘,喺溫哥華就用菲傭鐘點,25加幣一個鐘,都係做家務,我 D 親 ...

價錢ok喎!咁移民就有得諗啦!我最怕做家務

首頁

尾頁

跳至