跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 wingci 於 08-5-4 22:42 發表

疑~你話果個賤女人係咪承健商之一長頭髮大陸女人,會係敢由搭電梯跟到你返屋企果個

佢係長頭髮帶住副黑框眼鏡, 個樣黑蚊蚊嗰個囉,

正一賤人跟尾狗, ,

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 winwin18 於 08-5-4 22:58 發表

佢係長頭髮帶住副黑框眼鏡, 個樣黑蚊蚊嗰個囉,

正一賤人跟尾狗, ,

哦~咁唔係我之前收樓遇到果個,我遇到果個一直跟到我入屋我同老公都冇理佢,因為我地一早就冇諗住比承健商做,所以佢講咩都唔so佢:;pppp:
執子之手,與子偕老~

複式洋房

原文章由 ivanwong19 於 08-5-2 20:42 發表
Winwin,
如見到事件發生,最直接當然是報警的。
另外,我已經向警方聯絡,下星期佢地會去同D承辦商的負責人「了解」是否有發生類似的情況呢,希望提醒下佢地的員工唔好做呢D工作,希望收到阻嚇作用。
如你地幾戶有興趣,我都可 ...

IVAN:

我經裝修cf問過, 佢地已經報左警落左口供喇,
我就無囉, 今日5/5我去左新樓嚟, 真係有十個
八個警察喺度, 希望真係會阻嚇倒佢地喇,
真係吾該晒你呀

大宅

WINWIN
警民關係組的警長已經搵左我傾,話已向所有承辦商的人講左有人投訴,亦叫d負責人睇住d 細唔好做d 違法的事!希望收到阻嚇作用!如有見到人做違法事,記住立即報警呢!
街工 阿達
原文章由 winwin18 於 08-5-5 17:52 發表

IVAN:

我經裝修cf問過, 佢地已經報左警落左口供喇,
我就無囉, 今日5/5我去左新樓嚟, 真係有十個
八個警察喺度, 希望真係會阻嚇倒佢地喇,
真係吾該晒你呀 ...

為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

複式洋房

原文章由 ivanwong19 於 08-5-5 18:29 發表
WINWIN
警民關係組的警長已經搵左我傾,話已向所有承辦商的人講左有人投訴,亦叫d負責人睇住d 細唔好做d 違法的事!希望收到阻嚇作用!如有見到人做違法事,記住立即報警呢!
街工 阿達
...

如果我親眼見倒, 佢真係咪使指意走呀,

我同佢死過呀 , 依家房署又吾同我整,

無喇喇又要使多d錢, 真係激氣,

[ 本文章最後由 winwin18 於 08-5-5 20:13 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

ivanwong19,

我有野想問你呀~~
有咩辦法可以轉戶主??
因為我99好煩,次次叫佢簽名都好鬼煩,佢又咩都唔識!
唔想下下同佢講,可唔可以話佢唔係度住轉戶主架??
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

大宅

轉戶主其實都麻煩的,但都唔係轉唔到,
第一個條件,係你奶奶願意先!
第二個條件,係你奶奶理行唔到戶主的責任,
如因病,或因為佢缺乏文化水平,家裏有人願意承擔呢個責任!
咁如果兩樣都ok, 咁就去房署試下轉戶主,咁都會有機會轉到的!
原文章由 寶寶儀 於 08-5-5 21:23 發表
ivanwong19,

我有野想問你呀~~
有咩辦法可以轉戶主??
因為我99好煩,次次叫佢簽名都好鬼煩,佢又咩都唔識!
唔想下下同佢講,可唔可以話佢唔係度住轉戶主架?? ...
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ivanwong19 於 08-5-5 11:51 PM 發表
轉戶主其實都麻煩的,但都唔係轉唔到,
第一個條件,係你奶奶願意先!
第二個條件,係你奶奶理行唔到戶主的責任,
如因病,或因為佢缺乏文化水平,家裏有人願意承擔呢個責任!
咁如果兩樣都ok, 咁就去房署試下轉戶主,咁都會有機會轉到的 ...

咁我係咪唔可以用佢唔係度住而要求轉戶主???
咁第2個條件 缺乏文化水平 洗唔洗咩証明??
thx~~

別墅

原文章由 寶寶儀 於 08-5-6 01:39 發表

thx~~

點解你地攞屋簽約時唔搞埋呀?依家佢係戶主我諗只可以佢願意轉戶主同佢要求先得(但間屋都仲有佢份)!如果話佢唔係到住咪=要除左佢過名囉?

[ 本文章最後由 Mrs.Mo 於 08-5-6 02:27 編輯 ]

別墅

現住石梨,下月搬到葵涌邨,小女今年9月升小五,想找一間全日制好一點的小學(葵涌及荃灣),現讀石籬天主教下午校,全級153人考43.(很多小學也沒有位)
謝謝

大宅

缺乏文化水平呢樣野其實都幾難証明,不過你真係想轉都可以去試下先,去夏葵樓搵你地個座主任傾下先!
但要留意,入左伙轉戶主的話,就無左10年的豁免入息審查的權利,之後每兩年都要審你一次,要申報唔少野!咁都幾煩!
如果唔轉,十年內你發達都無人審你!

thx~~

大宅

葵涌邨附近三間學校都係好難入的,兩間仁立及全完。當然可以試下去考入去,但係競爭激烈呢!
如果唔係覺得石籬天主教太差的話,我建議不如唔好轉,待升中才算呢,因為現在往石籬都有小巴去到!
好的學校都很難入,而葵涌邨附近其他小學(除了那三間近d 外)其他都唔算太近。

原文章由 ck43420 於 08-5-6 09:35 發表
現住石梨,下月搬到葵涌邨,小女今年9月升小五,想找一間全日制好一點的小學(葵涌及荃灣),現讀石籬天主教下午校,全級153人考43.(很多小學也沒有位)
謝謝 ...

別墅

原文章由 ck43420 於 08-5-6 09:35 發表
謝謝 ...

我都住石籬,都會搬到葵涌邨.而女兒都是讀石天的(上午校)9月升小六........如果你要轉學校的話,現在是最後的決定了!因為一升上五年班要轉校就難上加難了.........雖然葵涌邨那幾間小學都比較有名氣.但你不防一試呀!就算要重讀小四都ok 架!唔得嘅咪繼續係石天讀囉!.......

複式洋房

thx~~

我曾經就呢問題問過房署:
他們說只有户主不在世才以由同住中其中一個人承繼租住權,其他理由很難接受。
如果話户主唔住o係度,房處會立刻收屋ka!唔好制呀

第2點更加唔受la,因為以前她都有能力簽署文件,甚會缺乏文化水平呢!房處怕你o地啲後生騙咗老人家後不理他;所以通常不受理。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ivanwong19 於 08-5-6 09:36 AM 發表
缺乏文化水平呢樣野其實都幾難証明,不過你真係想轉都可以去試下先,去夏葵樓搵你地個座主任傾下先!
但要留意,入左伙轉戶主的話,就無左10年的豁免入息審查的權利,之後每兩年都要審你一次,要申報唔少野!咁都幾煩!
如果唔轉,十年內你 ...

@@我地而家十年都唔洗審查架~~咁都好d~

Mrs.Mo

唔係我唔想轉..
係我地唔係派架,係自己揀樓,擠迫調遷!!

ckljames
0我點解要轉其實有好多原因~~
不過唔方便講,如果話我地呃佢老人家,佢老人家仲醒過我~~
每次講十句等於人地講一句~~

[ 本文章最後由 寶寶儀 於 08-5-6 23:35 編輯 ]

複式洋房

你地有冇人係葵涌村兩房單位呀??

我係兩房單位,但我覺得好細喎,比起以前d 公屋細左成個框;因為我娘家都係呢個和諧式形,但大成百呎呢.

ivan

我想問,其實我拎key果時呢,佢只係計左我4 個人,but 我o係第3 次比屋我果時而經加左細bb落去(今次第4 次),但佢冇加到,我有冇權唔要架?因間屋好細咁喎,而且佢又冇加我bb呢....

我就係怕我再唔要會由頭等過,而且我仲諗住加我媽咪名添,請問要遲d可否搞調遷呢?

別墅

原文章由 gigix0114 於 08-5-16 00:55 發表

我係兩房單位,但我覺得好細喎,比起以前d 公屋細左成個框;因為我娘家都係呢個和諧式形,但大成百呎呢.

ivan

我想問,其實我拎key果時呢,佢只係計左我4 個人,but 我o係第3 次比屋我 ...

寶寶儀同你一樣兩房單位呀!
其實你4至5個人係派兩房單位.......依家d 新嘅"蚊型"和諧式公屋最大單位係哩隻size (和諧式都有好多型號,我娘家住緊果種和諧式唔會再起) 如果你今次唔要,房署有冇咁好c ...派第5次比你吖?就算派未必再有機會派到新樓,又唔一定派到和諧式架!如果你唔介意住舊樓又或者住d 山卡拉老遠嘅屋邨就可以諗下啫!mouth:

複式洋房

原文章由 Mrs.Mo 於 08-5-16 02:42 發表

寶寶儀同你一樣兩房單位呀!
其實你4至5個人係派兩房單位.......依家d 新嘅"蚊型"和諧式公屋最大單位係哩隻size (和諧式都有好多型號,我娘家住緊果種和諧式唔會再起) 如果你今次唔要,房署 ...

你唔係4 個人咩? y 你唔係兩房....

我而家d 小朋友仲細,所以冇間多一間房,但大左就男女有別,
一定要間嘛. 而且叫埋亞媽黎住(幫手湊3件b呀),就變左6個人住,想迫死人咩,我都諗緊第時點算.

別墅

原文章由 gigix0114 於 08-5-16 02:52 發表

你唔係4 個人咩? y 你唔係兩房....

我而家d 小朋友仲細,所以冇間多一間房,但大左就男女有別,
一定要間嘛. 而且叫埋亞媽黎住(幫手湊3件b呀),就變左6個人住,想迫死人咩,我都諗緊第時點算. ...

我係4個人呀!......一房單位(3至4人) 我派第3次,唔要又唔知要等幾耐,又唔知有冇咁好彩再派新樓 .....依家夠住都ok!不過我都只係住多幾年啫!(移民)
你依家一個人湊三個b?? 如果你加埋阿媽名(6個人)到時就要睇下d條例有冇改,如果冇改你就可以用擠迫戶嘅理由申請......但係到時又搬都幾煩.......

[ 本文章最後由 Mrs.Mo 於 08-5-16 03:45 編輯 ]

大宅

你pm你的單位資料俾我呢!
我想問你的單位係39平方米個種?有梗房個種?
定係30平方米,無梗房個種呢?
你個bb出生後當然可以加戶,但你媽媽就應該唔可以加戶的,除非你媽媽的超過60歲或有長期病患要照顧,咁都可以酌情去傾下,如非的話,一般係加唔到戶!
我建議有兩種選擇,一是你媽媽排隊輪候,咁編配時儘量住近d 你屋企!
第二是你家全部人與媽媽再一齊輪候公屋!(現時單位可以繼續住,待編配後才搬走,但要等2-3年時間)

原文章由 gigix0114 於 08-5-16 00:55 發表

ivan

我想問,其實我拎key果時呢,佢只係計左我4 個人,but 我o係第3 次比屋我 ...

首頁

尾頁

跳至