自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Uppp

別墅

回覆 lauretta 的帖子

我食左呢隻藥一年多,食藥期間無副作用,仲好有幫助,但呢幾個月就開始手震,個嘴會郁幾下,醫生叫我停藥,但而家停藥幾日有好多不適,胃脹,作嘔,發麻,想暈,今日驚恐症仲有啲發作,咁可以點好?食返呢隻藥?醫生開左另一隻stablon, 但我好驚試新藥,之前試左半年藥好辛苦,我對藥都比較好敏感!

男爵府

riversa 發表於 20-12-2 20:37
回覆 germany 的帖子

請問佢食deanxit有無手震?我都係食lyrica and deanxit, 食左一年多,原本呢段時間好 ...

佢沒有你所說嘅情況出現,可能佢食咗唔係好耐,食咗半年情況好咗,醫生就幫佢慢慢減藥,一年左右就停藥。
佢睇康貴華醫生。

男爵府

riversa 發表於 20-12-2 20:58

我食左呢隻藥一年多,食藥期間無副作用,仲好有幫助,但呢幾個月就開始手震,個嘴會 ...
但如果你有副作用出現就真係要停,如果唔係會越來越嚴重,明白試新藥係好辛苦,但唔食藥你會仲辛苦,病亦唔會好,所以都要忍耐一吓。
咁你開始食新藥未?

大宅

Andyandytam 發表於 20-9-13 16:55
還有三成左右未得 希望可以快點康復 不過這七成已維持二個月 唔上唔落 總好過之前已經開心 多謝大家祝福
...

有抑鬱症的人,請留意以下新聞:

https://www.google.com/amp/s/tw.news.yahoo.com/amphtml/%25E6%2586%2582%25E9%25AC%25B1%25E7%2597%2587%25E5%258F%25AF%25E8%2583%25BD%25E6%2598%25AF%25E7%2597%2585%25E6%25AF%2592%25E5%25BC%2595%25E8%25B5%25B7%25E7%259A%2584-%25E6%2597%25A5%25E6%259C%25AC%25E6%259C%2580%25E6%2596%25B0%25E7%25A0%2594%25E7%25A9%25B6-%25E7%259A%25B0%25E7%2596%25B9%25E7%2597%2585%25E6%25AF%2592-%25E5%25BD%25B1%25E9%259F%25BF%25E5%25A4%25A7%25E8%2585%25A6%25E9%2581%258B%25E4%25BD%259C-073149282.html
Don't worry, be happy to yourself and your family!

伯爵府

Andyandytam 發表於 20-10-16 18:02
好多謝你哋 不過係等自己有冇機會去戎藥,現在都可以帶小朋友去踩單車 不過有時心情都突然跌一跌,解釋唔到 ...

加油,跑下步做下運動

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我有個朋友, Keep住去跑步, 真係跑好咗, 加油!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

germany 發表於 20-12-2 21:38
但如果你有副作用出現就真係要停,如果唔係會越來越嚴重,明白試新藥係好辛苦,但唔食藥你會仲辛苦,病亦唔 ...

今日再去睇私家醫生,佢俾左新藥我,我諗緊係咪聽日開始試,佢叫我將lyrica 加多一粒,共75mg, 我想試下加大有無用先試加新藥,而家驚恐復發咁,成日驚,唔知點好

別墅

我都係食血清 鎮定藥2mg 心跳藥
近星期心情都有些不好 會否入冬問題 如果走返轉頭就慘了 我已經學習到跟它共存 佢要來的時候什麼也不是

別墅

riversa 發表於 20-12-2 20:58

我食左呢隻藥一年多,食藥期間無副作用,仲好有幫助,但呢幾個月就開始手震,個嘴會 ...

我之前個醫生開個stablon 是沒有副作用的 但對我好像沒什麼幫助

大宅

Andyandytam 發表於 19-11-23 19:57
我最近半年發生了嚴重抑鬱焦慮,因公司轉環境,一時鑚牛角尖睇唔好前境,一開始爆發時係訓醒,心慌手震,心 ...

唔緊要,至少呢度可以有個地方比你找同路人

有問想法不妨係度講出黎,大家傾下講下
一齊陪你行落去

藥物只是其中一種方法,你打完段文字出黎,有感覺好一點嗎?

別墅

KARORO1030 發表於 20-12-3 17:38

唔緊要,至少呢度可以有個地方比你找同路人

我知道好多同路人 多謝大家一齊分享 一齊努力 總有一天會見到陽光

伯爵府

回覆樓主:

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

Andyandytam 發表於 19-11-23 19:57
我最近半年發生了嚴重抑鬱焦慮,因公司轉環境,一時鑚牛角尖睇唔好前境,一開始爆發時係訓醒,心慌手震,心 ...

試下種植,感受陽光、水、空氣、泥土呢D最基本嘅元素帶來生命嘅轉變。有D植物本身嘅香味對平復情緒有幫助,例如小葉碰碰香,姿勢優美,氣味清香。

別墅

我初初出來做野, 唔識辦公室政治 & 唔知點做好份工, 攪到自己有抑鬱, 對自己無曬信心.
之後就無做野2年, 當中想過自殺又常否定自己, 後來係靠信仰行返出個黑洞 (無食藥).
揾野建立返自信先. 為你祈禱!

ps. 現在做左野十幾年.

侯爵府

我食抑鬱藥6-7年啦,我同你一樣性格非常開朗,無親人/朋友會相信我會有抑鬱,係工作同自己性格緊張所致,希望樣樣事做到最好,慶幸自己有好好既另一半陪住同積極面對病情,藥一定唔係食短時間就會好,你睇我食咗6-7年都仲食緊,但依1-2年我心情好平和,好開心,希望你可以堅強面對,有咩唔開心係度講,大家唔識大家,你可以暢所欲言,唔好收係心

別墅

free2020 發表於 20-12-4 01:06
我食抑鬱藥6-7年啦,我同你一樣性格非常開朗,無親人/朋友會相信我會有抑鬱,係工作同自己性格緊張所致, ...

多謝你們分享 希望同路人一起捱過

大宅

回覆樓主:

我也覺自己好像嚴重了

侯爵府

「凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裏來,我就使你們得安息。

我心裏柔和謙卑,你們當負我的軛,學我的樣式,這樣,你們心裏就必得享安息。

因為我的軛是容易的,我的擔子是輕省的。」

(聖經.和合本, 馬太福音 11:28-30)

珍珠宮

Uppp

首頁

尾頁

跳至