美容扮靚

跳至

首頁
34567...97

尾頁

大宅

Thank you Amyyu, I also reviewed your blog, so beautiful the fish and the new pattern - Deer, so cute.

Mummy,

d藤藤, really don't know how to do, tried many times, but still thick, not smooth and not curly. Also the ribbon, can't make it bigger. Well, let me see can I find any used nail tips to reuse.

男爵府

Charlie,

其實你做既都唔差得幾遠吧, 因為短, 所以做overlay其實都好容易handle的, 你已經可以做到了, 你下次可以試下做番長d, 做長d你就會發覺比起短甲問題會多D的, 整體難度會更高, 要顧及鋪甲順滑度, 打磨順滑度, 甲型等。 如果你問, 一路做甲一路整d閃粉上去得唔得呢, 當然得, 因為出面好多都係咁做的, 期間你唔止可以上閃粉, 鋪閃片, 乾花, 或者貼紙都得, 但個底一定要做得薄d, 先至可以塞呢d野入甲, 打磨完都唔要厚, 做到加曬d野入甲之後再鋪gel, 曬完先至除紙托後再打磨, 磨靚後可以用免抹gel top曬一浸就OK。

方麗娟,

我地呢度d姊妹都真係一D都唔輸蝕架!! 真係可以開得檔!

Raclette,

呢d真係要技巧的, 藤藤的確唔易做, 要識轉彎更唔易呢.. 講好難的, 係要用 "了" 呢個方法, 點 "了"??? 真係唔識講, 不過遲下你就會知架啦, 唔使擔心!

[ 本文章最後由 Mummy 於 07-7-9 19:49 編輯 ]
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

Mummy thanks, 下次我會再挑戰吓d 難度, 希望我可以有你三份一功力啦(我唔貪心的)

原文章由 Mummy 於 07-7-9 19:46 發表
Charlie,

其實你做既都唔差得幾遠吧, 因為短, 所以做overlay其實都好容易handle的, 你已經可以做到了, 你下次可以試下做番長d, 做長d你就會發覺比起短甲問題會多D的, 整體難度會更高, 要顧及鋪甲順滑度, 打磨 ...

[ 本文章最後由 charlie_ma 於 07-7-9 21:04 編輯 ]

大宅

Today did 3 more pcs, already gave up of making 藤藤, cos didn't want to discourage myself. Wait until I learn how to make it correctly.

複式洋房

THANKS ALL

我剛剛post左我隻手手上blog啦~ 得閑睇下啦

方麗娟 ,

快d快d~~我等你

男爵府

青青,

你新整既自家手考靚ar~ 幾時雕d 厘士黎睇下?? 以前我學都未有厘士, 貝殼果d學呀~ 而家輪到我偷師啦! 仲有, 琴日我返左中環, 同師傅傾開計提起你, 佢話你好勤力~ 開心冇??

Raclette,

你d雕花都有個底架啦喎, 到時要再學都一定唔會難的。

charlie,

你咁講真係過獎了... 我地每一個都在努力不停練習的 (玩 ), 有時學左d新野都要重溫番d舊野的, 其實舊既野先至係最穩打穩紮既基本功, 例如5瓣雕花, 畫花都係, 所以如果你呢d基本功力做得好, 更難度高既就可以控制自如架啦。

細E,

做乜你個Blog既留言全部冇曬既??

方麗娟,

你講得岩的, 自已幫自己做的確係慳好多之餘, 有d好似我地做既款, 你比人做的話, 一黎唔知人地識唔識做, 二黎就算識做都睇怕係天文數字, 自己做得唔好都冇得瀨人, 人地做的唔好就會令到自已情緒低落, 有時真係估唔到對手會影響心情的..

[ 本文章最後由 Mummy 於 07-7-10 10:19 編輯 ]

別墅

Mummy, 我其實係到諗緊, taketaked 正式的course, 因為我之前係幾百蚊學三個鐘果d, 我諗住係for 自己整甲(我其實一路都冇整開,因為我怕傷手), 但見你地整得咁靚, 又好想正式去學

別墅

又好想正式去學

別墅

點解D字會出唔到的

[ 本文章最後由 charlie_ma 於 07-7-10 10:44 編輯 ]

別墅

但價錢又唔平喎, 如果以興趣班計, 所以你地可以比D意見我呀嗎?
原文章由 charlie_ma 於 07-7-10 10:31 發表
Mummy, 我其實係到諗緊, 我take唔take一d 正式的course, 因為我之前係幾百蚊學三個鐘果d, 我諗住係for 自己整甲(我其實一路都冇整開,因為我怕傷手), 但見你地整得咁靚, 又好想正式去學

男爵府

charlie,

其實每個人都會咁的, 你咁諗亦都係好正常, 成日都會覺得自已唔夠似的, 都冇咩所謂喎, 反正自己鐘意做既事都唔會太多, 難得有一樣自己真係鐘意的, 想做就去做吧! 一黎又唔係傾家蕩產, 二黎又可以滿足到自己既興趣, 就算你之前用左少少錢去打個底都唔會屣的, 最起碼你認識左呢樣野嘛, 總好過你一開始就拎一大舊錢出黎開始左, 之後先發覺唔係你杯茶時咪仲慘? 不過揀學校時都要揀間好的呢個好緊要的。

原文章由 charlie_ma 於 07-7-10 10:59 發表
但價錢又唔平喎, 如果以興趣班計, 所以你地可以比D意見我呀嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

charlie,

Mummy講得好啱, 趁有時間/能力, 最緊要係有興趣咪去學囉! 唔係老左就後悔. 你都係駛左幾百蚊就知道自己有冇興趣已經好好, 所以要好好把握, 鍾意就去做.
我就兜左大個圈, 花左唔少"冤枉錢"仍然係技不如人 千祈唔好學我呀:-(

講返樣開心野先, 昨日叫我老公响我生完bb之後送份禮物比我, 佢梗係冇理我啦! 不過我已經諗到...叫佢最低限度送一部靚磨機 (佢話我要埋d唔等洗野, 哈哈>>>)

別墅

THANKS 兩位意見, 其實所有手作仔

男爵府

haaaaaaaaa~~~ 咁益佢?? 要部靚磨機之餘要多部靚燈機就差唔多~~~

不過話時話, 其實學甲呢樣野, 係我咁大個女自己最大而又最岩既決定, 話曬我交學費都交左幾萬銀, 真係咁大個女第一次 "買" 咁大份 "禮物" 比自己。 初時我有同老公講我話想去進修美甲, 但我老公第一句就話: 屣鬼氣! 屣埋d無謂時間攪埋d無謂野, 又比人呃錢... 跟住我同佢講: 如果我而家唔做我想做既野, 我第日就會有遺憾... 之後, 唔聲唔聲自己就去左返學, 老公打電話黎都話, "我出左街買野~ 好快就返屋企。" 直至我姑奶navie學完, 要考試, 全家上下都知到佢要考試, 我老公先問我, 姑奶果個試我有冇考到, 我果時先至講話: 考左啦~ 廢是講多半句... 跟住之後要考乜考物就唔理佢。 自己既事就最好自己決定.. 問d男人, 十個有九個都唔贊成你攪呢D所謂既興趣架啦, 佢地會覺得屣咁多時間去攪d手指, 睇下對仔女好過啦, 所以最好唔使問佢囉錢去學呢d野, 咁就唔使向佢交代咁多, 起碼可以做番真真正正係 "為自己" 既事, 呼吸番d自由既空氣!

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mummy
我想問如果上銀線,好似細E 做果D 咁,係咪要有濕GEL 底THEN 剪一定長度銀線,當D GEL 係膠水咁大概痴實然後再COM GEL 上面!?

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無人知台灣有無邊樹買美甲用品又好、又平、又正、又靚

男爵府

March,

確實, 我都未整過銀線的, 如果比我做, 我會上浸gel然後拉條線落去預鬆少少剪一剪, 然後曬左佢先, 多左出黎先至之後修, 跟住再上多少少Clear gel com一com。

你去台灣玩牙?? 我都想去呀....... 我係想自己去喎!

複式洋房

hi !hi!hi
[

男爵府

hihi Julia,

你post message時係咪又係有字出唔到??

複式洋房

omg !!!!!!!打左好多字點知冇啦啦上唔倒網post唔到出黎呀...:-( 又要打過 ...

mummy,

巧開針巧開針~~~~~~~~ 唔可以偷懶了~~~~~

雕d 厘士上甲片玩下就會~~雕上手我怕冇心機~~哈哈

原來你冇學貝殼架 ?? 快d叫佢地教番你

首頁
34567...97

尾頁

跳至