烹飪搵食

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

pangdeng 發表於 14-3-22 21:42
說明書只有整個程序加埋的時間, 沒有分段時間....因書明書講明新手最好用法包或麥包程序去整包, 話會發得足 ...
好彩我嗰時有 scan 落啫( 而家送晒俾人無留底啦 ) ....私人醒俾你, 記得 save起慢慢睇

雖然係 8800既, 不過應該同 8990差不多 ~~

A 是提示加乾料時間 ( 提子乾之類, 不是酵母 )
發酵1是醒麵時間, 不用特別去理它 ~

我自己通常會用和風, 佢自己selling point 話似日式麵包嘛...

用佢自帶 program 的話, 排氣時間係 "發酵3" 之前10分鐘左右( 希望無記錯, 我看到自己 mark 了23在33那裡....當年為什麼會這樣子 mark 底呢......唉唷.....忘記了 )
如果自帶 program的 rise 2是提前10分鐘排氣, 那自編的時候就是提前5分鐘排氣了, 98%是.....

即是你自己 set 發酵2 是40分鐘, 發酵3是 45分鐘的話, 包機會在 發酵2 進行至35分鐘時慢動作攪半分鐘左右, 之後最後發酵會是 50分鐘左右....是這樣子計算的 ~~

一般我用自編程式的話, 都是因應酵母的用量去設置的, 很好玩的, 快試試啊 ~

大宅

屋企還有1/3個洋蔥, 今晚會再安哥一次, 再做洋蔥包....

剛去價X棧買了平價荷蘭鮮奶, 會試下轉用鮮奶去做包, 看看效果如何?...

同時, 會轉用自篇程序去做包....

水晶宮

pangdeng 發表於 14-3-22 22:15
睇過那些劣評及中評, 多數是話部機全膠做太單薄及驚唔夠耐用....
但所有程序應是跟足8990的, 咁做出來的質 ...
都係, 之前賣 $199抵玩d, 如果而家要 $249...好似唔多值得 ( 如果短命種的話 )

水晶宮

pangdeng 發表於 14-3-22 22:19
屋企還有1/3個洋蔥, 今晚會再安哥一次, 再做洋蔥包....

剛去價X棧買了平價荷蘭鮮奶, 會試下轉用鮮奶去做包 ...
又等聽朝出爐呀?? 好咩 ?? 我自己覺得個包出爐都要冷卻起碼半小時先可以切, 如果要番工唔會覺得更加不方便嗎 ?

切完仲要 pack 番好食剩既....又要洗抺一輪...花好多時間架喎...

大宅

其實, 整洋蔥包最高難度, 不是在於計算水份用量, 而是.....抵受碎切洋蔥時唔會流淚....

前晚切左兩野, 已經完全頂唔順....結果要出絕招.....帶泳鏡去切洋蔥....

Q4  好funny  發表於 14-3-22 22:38

男爵府

回覆:pangdeng 的帖子

即是沒有自動投料, 也不是雙管烤啦

pangdeng  咁平,都唔好期望太多, 功能只會是一些基本的  發表於 14-3-24 10:50

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

tammy2008 發表於 14-3-21 10:52
請問一下, 現在跟機的說明書是否沒有詳細寫低每一 program 的每個步驟的操作時間 ??

你是否因為不知道時 ...
講開鉆板,我最近買左呢個,淘寶貨,好用哦

圆形菜板铁木砧板实木原木蚬木耐用刀板整块制作30cm包邮超低价

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆:tammy2008 的帖子

昨天到你BLOG抄左個中式包,味道好好哦

tammy2008  嘩, 漲卜卜的很漂亮啊 ~   發表於 14-3-23 12:48

大宅

回覆:acomcom88 的帖子

個bloc網址可pm我嗎?

pangdeng  check 番舊post啦....有講到點樣搵出黎架...始終, 自己搵到, 成功感會大一些  發表於 14-3-24 10:46

大宅

pangdeng 發表於 14-3-22 22:08
成功率比想像中高....可能是我每次做包都是用電子磅量材料, 做乾包(即除了蛋, 沒有水份的材料)基本上冇乜難 ...
忍不住淘左啦!27號出貨,去左你果間買,問佢野好快覆,反而旗艦店真係.問完唔答ψ(`∇´)ψ 想問如果去759入貨,有d咩係必買ga,THanKS

大宅

acomcom88 發表於 14-3-23 08:19
講開鉆板,我最近買左呢個,淘寶貨,好用哦
可否俾賣家資料,

大宅

今朝看結果.....又是十分失望, 效果仲差過前一個....即個包仲凹得緊要, 還有更多大孔....

檢討結果, 又是犯了同一錯誤....自己諗住至少減10ml 水, 所以心目中是用150 ml水, 但今次洋蔥份量多了10g, 爆香的洋蔥又多了些, 結果真係用150ml 鮮奶....即是冇減到水, 反而水量更多.....掛住做包忙得滯, 結果自己又做到short short地, 又計錯數....

自篇程序, 是照Tammy blog較新果個洋蔥包的時間, 總時間是3小時十幾分鐘, 其中烤焗時間是45分鐘, 包皮又太厚....整體時間也是太長....

另外, 用鮮奶又唔知是否發得好過用奶粉, 所以酵母用了4.1g, 也可能太多....

大宅

雖然失敗左, 但只是做型上好樣衰, 及皮比較厚及硬, 整體味道及口感還可以....

今日行山有另一個jm, 她也是自己做包, 用Gemini果部麵包機, 做出黎的包就真是十分差....除包內文理走晒樣外, 中間有唔少地方濕到一pat野, 似唔熟咁.....

佢話, 自己冇用磅去量份量, 只是用番普通量杯, 粉及水的份量, 都好求其地時多時少, 大約一杯度.....加上, 又唔知要酵母同鹽分開, 及不要接觸到水, 求其倒晒落個筒度, 就預教時間去整....

大宅

bobo_kafung 發表於 14-3-22 13:43
一直想買p記,但老公驚我3分鐘熱度, 成日都話淘寶平平地玩下,見你做出來都唔錯wo,有d信心...不過d聲好似好大 ...
昨晚用了手機app "sound meter" 去check個燥音.....將手機放在個蓋面去度....
打開蓋時....check到 74~79db, 平均76db....

關了蓋後....check到 64~69db 平均67db....

大宅

短期內, 應唔會再整洋蔥包....因為, 我發覺, 整包後出現嚴重的後遺症....

就是整晚失眠訓唔著....第一次整, 以為是自己心情緊張, 所以訓唔到.....但第二次整, 仍有同一情況.....平時, 我好少失眠的....

估計, 是切碎洋蔥時, 吸入大量洋蔥的氣味, 令到個人好high, 好似飲左咖啡提神咁, 個人成晚好high, 訓唔著....

大宅

引用:短期內,+應唔會再整洋蔥包....因為,+我發覺

原帖由 pangdeng 於 14-03-24 發表
短期內, 應唔會再整洋蔥包....因為, 我發覺, 整包後出現嚴重的後遺症....

就是整晚失眠訓唔著....第一次整 ...
樓主D文筆好搞笑

大宅

tammy2008 發表於 14-3-22 22:22
又等聽朝出爐呀?? 好咩 ?? 我自己覺得個包出爐都要冷卻起碼半小時先可以切, 如果要番工唔會覺得更加不方便 ...

你要明白, 放工後買完送回家, 已經接近六點, 跟住要忙於煮飯....
試過用煮飯中間空檔去預備材料做包, 要8點前就開機整....不過, 真是好趕, 趕到連煮飯時間都要delay....

如果食完飯先開工整包, 開得機黎都要9點幾, 到整好成半夜十二點幾, 等個包凍+收拾殘局, 要點幾鐘先訓, 第二朝又要6點幾晨早起身番工.....

大宅

LU4EVER 發表於 14-3-24 01:12
樓主D文筆好搞笑
not want to 搞笑, 實說實話者....只想反影真實情況....
Please be reminded....我是認真的....

水晶宮

pangdeng 發表於 14-3-24 10:39
你要明白, 放工後買完送回家, 已經接近六點, 跟住要忙於煮飯....
試過用煮飯中間空檔去預備材料做包, 要8 ...
呢種情形梗係一回家先開機啦.....不過咁, 家家有本咩鬼經要唸.....

你長期這樣子吃的話......要小心留意腸胃問題啊....
還後生吧?! 後生真好.....呵呵

大宅

引用:Quote:LU4EVER+發表於+14-3-24+01:12+樓主D

原帖由 pangdeng 於 14-03-24 發表
not want to 搞笑, 實說實話者....只想反影真實情況....
Please be reminded....我是認真的....:joy ...
I C I C

首頁
34567...8

尾頁

跳至