跳至

首頁

尾頁

洋房

原文章由 babytomato 於 07-9-11 12:03 發表
have you guys told your family or friends the good news yet?

i'v only told my mammy, daddy, sister and 6299 at this moment .....for others, i suppose to tell them after 3 months....hehehe

大宅

我反然唔會同dadma, 6299講:p

因為上次我有時,我ma講,佢不自覺地暗示哂比其他親戚知;同99講叫佢守秘密,佢走去同老爺講,老爺將呢件事大肆宣揚比男家親戚知!!老爺兄弟姐妹合共都十人(即十個家庭...)果種壓力大到呢...結果小產...雖然佢地不停安慰我,但如果一開始無咁多人知就唔需要面對佢地啦@@

今次有了經驗,唔講住都無所謂,自己搞得掂~~

我今次早d同公司講,因我在公司都要handle好多野,有時壓力又好大!佢地要求我做野超快!所以迫住講比佢地知!佢地開完會好好呀,完全當無事發生~~:p

別墅

我去QE專責公務員和家屬的COUNTER掛號,只需帶身分証、醫生書和「181」,而「181」姑娘說每次檢查都是酬要。
至於二等房是你就生得入院時,跟醫院講就得。
因為我第一胎時在廣華檢查(因本計劃在廣華生,最後因為qe可住二等房,所以臨時改變主意。)要生的時候才入qe急症室。我現在的小孩現在差兩個月兩歲了,時間真過得非常快!
至於你可以直接到QE那邊排公務員隊,但輪候的人也不少,可能街証排得比較快也不一定。

說不定在醫院也會跟你相遇!

原文章由 sze0203 於 07-9-11 10:40 發表
我諗住今個星期四去健康院,想問有咩需要帶架?
公務員果d入院申請form要帶定嗎?
因公務員好似話可以住二等房呢~~

我都打算係qe 喎~~會唔會隔離床就係你呢~^^~

...

[ 本文章最後由 IRIS91 於 07-9-11 16:50 編輯 ]

大宅

如去健康院檢查都要帶[181]嗎?已叫老公預備:p

原文章由 IRIS91 於 07-9-11 16:36 發表
我去QE專責公務員和家屬的COUNTER掛號,只需帶身分証、醫生書和「181」,而「181」姑娘說每次檢查都是酬要。
至於二等房是你就生得入院時,跟醫院講就得。
因為我第一胎時在廣華檢查(因本計劃在廣華生,最後因為qe可住二 ...

大宅

今日我day25,我好有感覺自己有左..就去驗,,真係bingo呀.好開心呀.我今次係第三胎喇

大宅

嘩 ! 第三胎真係好開心喎~~how old a u?
恭喜

原文章由 vitasoy910 於 07-9-11 17:04 發表
今日我day25,我好有感覺自己有左..就去驗,,真係bingo呀.好開心呀.我今次係第三胎喇

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

各位好
我剛知道有左,預產期大概5月中,今次係第二胎

大宅

原文章由 sze0203 於 07-9-11 17:23 發表
嘩 ! 第三胎真係好開心喎~~how old a u?
恭喜

我今年24歲咋,,頭兩個都係仔仔,,所以好希望依一胎係女仔:mrgreen:

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

如果唔想寫個age,唔寫都得,唔一定要寫,我都係參考其他媽咪會所之嘛

原文章由 KeiKatBB 於 07-9-11 14:58 發表

好羨慕你咁後生就生第二個呀~~~~

我今年26,但可唔可以唔 list 埋個age出黎呢?
因為未必個個mama都鍾意架嘛~~~

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

應該唔同,威院要好Confirm你係唔係smoker,但c+唔會問,c+醫生都話同威院唔同

原文章由 KeiKatBB 於 07-9-11 15:03 發表

我聽其他姊妹講,其他醫院 or 診所做既 oscar 數據都係send 去PWH 做分析架,所以只有PWH先可以即日知 result,係唔係呀?

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

2個仔而家幾大??咁後生湊佢地會唔會好辛苦??full time mama???

原文章由 vitasoy910 於 07-9-11 17:33 發表

我今年24歲咋,,頭兩個都係仔仔,,所以好希望依一胎係女仔:mrgreen:

[ 本文章最後由 B媽-Blue 於 07-9-11 21:36 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 B媽-Blue 於 07-9-11 20:03 發表
2個仔而家幾大??咁後生湊佢地會唔會好辛苦??full time mama???

我兩個仔仔分別7歲 5歲..佢地唔頑皮都ok架,,而家阿哥都可以幫到我手,所以唔係好辛苦lo
我係full time mama黎架:mrgreen:

別墅

原文章由 vitasoy910 於 07-9-11 21:44 發表

我兩個仔仔分別7歲 5歲..佢地唔頑皮都ok架,,而家阿哥都可以幫到我手,所以唔係好辛苦lo

咁你真係一個好後生既媽媽喎, 反之我出年生第一個時都已經廿八啦

別墅

原文章由 B媽-Blue 於 07-9-11 11:12 發表
我上星期去排,都係下午wor!!
但我19/9就第一次返QE
點解你地咁耐???

因為我是排公務員隊的,可能會比較耐d。
而我將25/9到QE抽血。

別墅

這個我就不知道,因為我第一胎是去廣華睇的,
但他沒有叫我拿181。
原文章由 sze0203 於 07-9-11 16:52 發表
如去健康院檢查都要帶[181]嗎?已叫老公預備:p

別墅

去健康院係唔需要用 181 的呀.....

原文章由 IRIS91 於 07-9-11 23:39 發表
這個我就不知道,因為我第一胎是去廣華睇的,
但他沒有叫我拿181。
[img][ing]http://i88.photobucket.com/albums/k187/pekkle53/33258240493567224471223522680321270.jpg[/ing][/img]

別墅

我首次睇產科都有睇過馮醫生,都OK,
我許多朋友都是睇他的,
但因為另外有個肺友就介紹我出去荃灣睇,我想這一胎都是在荃灣的胡廣森那邊睇。

原文章由 wingandyiu@kiu 於 07-9-11 09:37 發表

我都係第二任媽咪...
eee喱到0805好多媽咪都係第二任喎,
我都住元朗架,元朗有個e生馮樹明,都幾好幾細心,喱胎都會搵番佢幫我檢查囉

民房

原文章由 vitasoy910 於 07-9-11 21:44 發表

嘩好年青呀...我喱胎第二名我都覺自己高齡呀...大囡總係喱家先11個月,都總未識行呀.唉...好煩呀

大宅

Haha, so far, I am the oldest amongst you gals. I haven't confirmed which hospital coz I need to check Dr. Tay's 掛牌 hospital first. For prudence's sake, I will also go to QE check up.

B媽-Blue & sze0203, would like to ask you if I can only call QE after getting the 懷孕證明. Can I call them now? Coz I will only visit Dr. Tay this Friday. Thanks!

Name  Age Last M 第幾胎 邊度生
B媽-Blue   25 22/7 2 QE
sze0203 27 4/8 1 QE
ann0805 32 1/8 1 瑪麗
[email=wingandyiu@kiu]wingandyiu@kiu[/email] 32 28/7 2 屯門
Mawar 26 3/8 2 浸會
Smileynemo 34 31/7 1 TBC

首頁

尾頁

跳至