自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 kk-A- 於 14-04-24 發表多謝

原帖由 我愛Corina 於 14-04-24 發表
22歲仲好後生,係諗下60歲退休,仲有38年呀
我大佢十几年,退休都要 65, 67 啦. 有排做呀

kk-A-  你有野做又唔同講法~我呢刻咩都冇係灰d~不過會再重新諗下:)多謝  發表於 14-4-25 02:38

男爵府

回覆:我覺得人生好徬徨呀……

事實你真係懶
又唔知自己想點
唔係懶就唔會連出席率都達唔到標

你無講錯,得果十幾歲,你想hea到幾歲?
快d去搵野學/做
等個人有返d上進心先講理想啦

kk-A-  我會~多謝你  發表於 14-4-25 02:38
rachel_ching  X2  發表於 14-4-24 09:27

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

kk-A- 發表於 14-4-24 06:31
多謝 但揾唔到有咩興趣
社工問你想點, 你話想讀書但要儲吓錢先, OK
咁你有冇諗過讀邊科 ?

你都可能未諗到, 都唔緊要.

你都要生活, 你都要儲錢讀書, 暫時你以呢 2 個做目標.

無論份工幾辛苦幾劬都要學習面對, 因為都 17 歲又已經唔讀書咁耐,

真係唔好意思向父母要錢啦, 係咪

kk-A-  yes~就係唔想用父母錢~btw多謝你:)  發表於 14-4-25 02:39
rachel_ching  Agree  發表於 14-4-24 09:27

珍珠宮

妹妹,唔好去諗件事有咩唔好所以唔做
無得俾你搵到條完美既路先去開始行
你都已經知道你無等運到等個天跌 d 好野俾你既命水啦
浪費一日就一日,再諗好快就18

kk-A-  知道!  發表於 14-4-25 02:39

男爵府

搵政府夜校,由中一讀起,我以前半工讀政府夜校百幾一個月學費,唔知而家幾錢了。去面對自己,接受自己,如果自己都接受唔到自己,條路好難行。行錯,跌倒,只要更正,企番起身,前面的路還是能走下去,不要被路中小石阻了前路,明嗎?

kk-A-  明白~多謝你~我會搵下~  發表於 14-4-25 02:39

大宅

引用:Quote:原帖由 peggypiggy 於 14-04-24 發表

原帖由 kk-A- 於 14-04-24 發表
夜校去邊揾?你覺得夜校好冇讀
上網打夜中學都搵到嘅…因為好多區都有
老實講, 唔鍾意讀書嘅人, 一定覺得唔好讀架, 但係…你想一世就咁定想捱幾年先? 我未讀夜中學時係七仔工作…當我搬緊一箱箱汽水/啤酒嗰陣, 我同自己講, 我唔要一世係咁, 所以…我今日已經係中環甲級寫字樓做文職…我進修咗十幾年, 好辛苦,付出咗好多錢好多時間, 但值得!
如果你真係好唔鍾意讀書, 真係聽吓其他jm講,去搵門手藝學下喇, 宜家真係俾以前好d架喇, 多咗出路俾年青人揀, 唔好再埋怨唔好齋坐係電腦前話呢樣唔得、嗰樣行唔通, 呢個世界, 唔幫自己係無人幫到你架!

珍珠宮

2024年龍年勳章

小妹妹,唔好亂要人電話啊,現實要識得保護自己,防人之心不可無,你唔鍾意讀書,咪諗下自己鍾意咩?學一門手藝吧,化妝,剪髮,廚藝,插花。。。。

大宅

引用:搵政府夜校,由中一讀起,我以前半工讀政府

原帖由 irenelwl 於 14-04-24 發表
搵政府夜校,由中一讀起,我以前半工讀政府夜校百幾一個月學費,唔知而家幾錢了。去面對自己,接受自己,如 ...
我同你應該係差唔多時段喎…
不過我考完會考嗰年夜中學外判咗出去, 十零年前到都要千零一個月…

大宅

回覆:kk-A- 的帖子

學化妝,

男爵府

回覆 kk-A- 的帖子

你又唔駛咁灰,仲咁細個
要讀都唔遲,咪花多幾年囉
我好多朋友出咗嚟做嘢都part time讀啦?
冇人會一開始知自己想點,第時想做咩,
但一定要有個開頭,你讀吓做文職,唔OK咪轉
(唔係指辛苦嗰隻唔OK)
總之過程中會慢慢搵到自己想點~

唔好諗靠邊個啦,最穩陣靠自己

你都要諗吓點解讀書出席率唔夠,係咪自己冇努力
唔努力點會有成果?
好正常定律

kk-A-  明白~多謝你:)  發表於 14-4-25 02:40

水晶宮

引用:17歲, 迷惘尋找自我的年齡, 唔知自己想點,

原帖由 Rita 於 14-04-24 發表
17歲, 迷惘尋找自我的年齡, 唔知自己想點, 有呢個想法唔出奇, 社工問你問題, 係幫緊你在當中尋出路, 找出自 ...
Agree..add oil

大宅

回覆:kk-A- 的帖子

你17歲仲有大把路你行!我同你一樣讀吾成書,想當初我中五畢業,小二程度都冇!最幣吾知自己想點!跟住我不断進修……而家4x歲人,大學畢業,有車有樓,有老公,有仔女……
。我不是要告訴你我擁有幾多,而是要告訴你你可以擁有的可以比我更多!明嗎?
我不是要告訴你不停回望……只會令你喪失更多時間和機會,即刻去增值自己!
Ps.大把增值課程不用錢的!有些還有津貼呢!
加油!

kk-A-  多謝你啊!我會努力:)  發表於 14-4-25 02:40

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 14-04-24 發表

真係唔知點撐到老
未來係點有人知,不過而家好好學習,好好儲蓄,work smart, play smart

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

搵D唔洗學歷既工做住先,做到咁上下你就會有動力去讀書,依家就算俾你諗住再讀番書都冇咩用,就算俾你報到,你都未必有心機,只要做左野就會明白唔辛苦又點得世間財既道理
其實你依家識諗都可以同屋企人傾下早起既問題,咁樣就算係返工返學都唔會係一個問題,當然你叫得人幫你,你就唔可以鬧番人轉頭啦

kk-A-  嗯..明白~多謝你  發表於 14-4-25 02:41

男爵府

去學幫人整指甲,出面大把人請

男爵府

引用:Quote:原帖由 kk-A- 於 14-04-24 發表其實

原帖由 cici_19900606 於 14-04-24 發表
Ive已經晤係話啲晤讀書嘅人入去讀,大把差少少先升到大學上去嘅人走到讀,所以你就算讀左f3,ive收你機會都 ...
×2
其實而家Ive啲課程真係唔係易讀…如果諗住hea讀嘅人好多都比人踢出校…
我上年先係ive hd畢業,如果諗住ive係踏腳石,都要比心機讀,唔係話入到就畢到業的

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

樓主你話番過d班但唔夠出席率, 你有冇番過"teen才再現計劃"?
vtc嘅青年學院, 有FOR F3學歷嘅課程, 由於你得F2程度
你要先報"teen材再現", 完成3個月興趣班課程(出席率80%)
就可以報青年學院嘅中專教育文憑, 你可以去以下網頁睇下

http://www.yc.edu.hk/ycsite/html/tc/programmes/project_information.html

重有, 個課程係唔使錢, 因為有12年免費教育, 教育局會資助
"teen才" 5月2日-5月9日有新班開, 快d去睇下, 記得帶齊文件
唔好再俾藉口自己, 想要改變就的起心肝去做, 希望你成功!

kk-A-  多謝你俾資料~其實我有報過~但我遲d會再重報:)  發表於 14-4-25 02:42

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

你17歲仲好後生,有心唔怕遲,而家發奮讀好書都未遲架。但要有恆心!

有個傑青,佢第1次會考0分,後來發奮讀書,總於考到,後來做了老師,而家仲自己開公司tim!

至於搵男朋友/老公,你仲細,以後大把機會!讀書知識讀左係你自己的,別人搶不走。

我建議你返下教會,有同齡的人推動下,又有導師支持你,咁樣冇咁易放棄!

近朱者赤,近墨者黑。一班好同伴都好重要的!

kk-A-  haha!你岩:)多謝你~我會努力  發表於 14-4-25 02:43

子爵府

引用:Quote:原帖由+Makeupforever+於+14-04-24+

其實我有諗應該讀中學好定出面讀其他班讀完有f3學歷再報ive讀好…
後者好d,因為可以揀專科讀

kk-A-  多謝你:)我會認真考慮下~  發表於 14-4-25 02:43

首頁

尾頁

跳至