自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由+kl21+於+14-04-25+發表佢地唔

原帖由 Candy122 於 14-04-25 發表
雖然係咁講,但係大家都有唔啱嘅!
講真嗰句,我去印度旅行,d男人係週街痾的,但係你有冇見到印度人在香港週街痾呀????點解大陸人自己唔反省,仲要發顛話人,完全冇羞恥之心!

Candy122  咁呢d都係一部分啫!仲有另一部分㗎!唔可以代表全部大陸人都係咁!希望大家明白。  發表於 14-4-25 12:18
KINKICHAN824  佢地呢D叫惱羞成怒,甘多人話佢,佢第一時間捍衛自己,心理狀態嘅其中一種  發表於 14-4-25 10:23

大宅

回覆 lingbo0609 的帖子

我係人才計劃既新移民,農村人,不過住北京/上海/深圳二十年,身邊既人不論城市農村都好有教養所以呢次我覺得首先係那對夫妻唔岩。但是不經提醒只想搞乜D HK後生仔都需要改善。
講開又講,新移民都需要建立歸屬感,即自己當自己係香港一分子,以身作則維護香港良好的社會風尚。比如我見到大學生抄襲,我都會同他講:你們一定知道並憎惡大陸D腐敗同不尊重知識產權的做法,但是我希望你自己也要做到。千裏之堤毀於蟻穴,今日抄作業,聽日就會認為抄襲都很正常,冇幾耐就會接受並自己‘履行’一些自己曾經憎惡的事情。 如果你不承認我即刻向上舉報你抄襲,如果你敢於承認,我可以畀多次機會你改正。

所以,後生仔係呢個社會的未來,都會決定呢個社會的發展方向,我都希望香港D後生仔能有‘古風’,就是與人為善,不過唔係話‘寬容’一切。後生仔要以促進社會為責任,而不是以‘鬥爭’為責任。

最後講,我係新移民,我一D都唔自己看不起自己。因為我只係大陸一分子,某些‘大陸人’唔可以代表我,以偏概全唔係我既錯,係人D既錯。幫得到呢D戴住有色眼鏡的人仲好,不過如果幫唔到,我都覺得唔緊要,出來行,遲早都要還。

ck816  欣賞你的理性評價!我唔鍾意大6人,但都係限於果啲隨地痾,冇教養嘅大6人!其實,如果要在另一城市生活,真係需要入鄉隨俗,冇理由要人就你!  發表於 14-4-25 14:56
tomatoMM  Good  發表於 14-4-25 14:48

伯爵府

回覆 yoko_hau 的帖子

報紙已講左果個小朋友係仔,唔係女黎喎

男廁不嬲唔駛排隊,佢根本冇帶過個小朋友去廁所,
唔 好吹水唔抹咀啦..

仲要嚮旺角,又有商場,又有餐廳
我唔相信搵一個廁所,係咁難囉...

大宅

回覆:好想知道已習慣在港定居既新移民睇法(不喜勿插)

之前睇到唔知邊個jm講既 但我覺得講得幾啱
*每日有成幾萬甚至幾十萬既大陸人過關 點解就會有個部分人既行為令人百思不得其解 佢哋到底來自邊個星球?*

男爵府

引用:回覆+yoko_hau+的帖子報紙已講左果個小朋友

原帖由 swing1971 於 14-04-25 發表
回覆 yoko_hau 的帖子

報紙已講左果個小朋友係仔,唔係女黎喎
其實我都無睇段片- -\'因為我覺得無爭議性,琴日經過旺角,同家姐講,如果無左2/3人(無大陸人)係街度,幾爽,彌敦道所有面貌似返以前,唔會2邊都係金鋪同藥房,幾好呢~。

正題,如果係男仔就更無爭議性,因為真係男廁要排隊,都唔洗幾分鐘,可悲,更不分青紅皂白

男爵府

2018復活節勳章

引用:係我來睇,香港媽媽又好,大陸媽媽又好,急

原帖由 上善若水 於 14-04-25 發表
係我來睇,香港媽媽又好,大陸媽媽又好,急唔係理由,點解唔提前定時定候叫小朋友未急就去咗先呢?如果我係 ...
我唔知你有冇小朋友,我仔就系甘,問佢急唔急佢就話唔急,就算去到厠所佢都唔肯疴,但出返嚟行唔夠10分鐘就話好急,好多時唔系一時間揾到厠所,所以我覺得用樽或胶袋裝住都好正常,但會揾冇甘覺眼嘅地方,例如橫巷同後巷

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 上善若水 於 14-04-25 發表係

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 lingbo0609 於 14-04-24 發表

伯爵府

我自己在BK 都畀新移民鬧過,仲要係私訊鬧,
係關於坐月的問題,
我覺得自己的責任自己負責返,唔好賴人,檢討自己先,
我識D大陸人,有D真係唔錯,好nice ,好有教養
但有D就老奉咁,你唔幫手喺你錯,呢D真係溝通唔到

複式洋房

回覆:54heima 的帖子

禁止訪問

引用:回覆 yoko_hau 的帖子報紙已講左果個小朋友

子爵府

點解樓主要specific新移民?

禁止訪問

畀面勳章

引用:點解樓主要specific新移民?

珍珠宮

畀面勳章

引用:我自己在BK+都畀新移民鬧過,仲要係私訊鬧

原帖由 casscassy 於 14-04-25 發表
我自己在BK 都畀新移民鬧過,仲要係私訊鬧,
係關於坐月的問題,
我覺得自己的責任自己負責返,唔好賴人, ...
依樣我覺得係個人問題
香港都有公主病新抱

伯爵府

引用:Quote:原帖由 casscassy 於 14-04-25 發表

原帖由 tomatoMM 於 14-04-25 發表
依樣我覺得係個人問題
香港都有公主病新抱
咁又岩,可能我住外國太耐,慣左獨立
而家好多地方都有公主病呢個問題
有公主病,都要有公主命先得

子爵府

害怕被別人知道的事情,不要做。
做得出嘅事情,不怕認。

casscassy    發表於 14-4-25 15:31

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tomatoMM+於+14-04-25+發表依

原帖由 casscassy 於 14-04-25 發表
咁又岩,可能我住外國太耐,慣左獨立
而家好多地方都有公主病呢個問題
有公主病,都要有公主命先得:thinkin ...
意大利都唔少啃老族
可能真係和平既地方做就獨立唔到既年輕人
所以我老公成日都想個女獨立
但我媽就覺得要女要貴養
搞到我好頭痕

伯爵府

引用:Quote:原帖由 casscassy 於 14-04-25 發表

原帖由 tomatoMM 於 14-04-25 發表
意大利都唔少啃老族
可能真係和平既地方做就獨立唔到既年輕人
所以我老公成日都想個女獨立
我都有呢個問題,我媽一定縱個孫,
到時都唔知點算,我希望阿B可以獨立D啦
大家共勉之啦

珍珠宮

開心吸收勳章

我就覺得二邊都唔啱,二邊處理手法都有問題。

個對父母絶對有錯。廁所等咗30分鐘又急得咁緊要,係廁所角落頭搵個位或者搵個冇人睇到的地方都好過係大街大巷。同埋記得搵野墊住而唔係痾完先搵野cover住。

影人我唔接受架。如果你係沙灘玩,無端端有個男人影你小朋友相,你都唔鍾意啦。如果你著短褲低胸裝,有人影你, 你又會認為合理咩。

E家的香港係比較缺乏包容架。之前有個post問會唔會讓小朋友用廁所先,都有人正義凛然地認為唔讓因為要教小朋友忍耐。係,教小朋友忍耐係好重要,不過可唔可以解決咗問題先教呢?有時我會諗如果發生係外國會點呢?Well, 俾人鬧係少不免,但亦有可能會有人攞把"遮"遮住個小朋友,亦有可能有人會話"真係好embarrass喎, 不過以前我子女都試過…." something like that。Really, what can you do when things already happened? 換個角度諗,內地有D人冇香港人咁文明係因為佢冇好似香港人接受教育的機會。咁諗會唔會好D呢?嗱,講明先,我體諒佢地有D人冇文明但絶對唔認同冇文明的行為。

大宅

回覆:lingbo0609 的帖子

記得有一年我同4歲半囡囡翻鄉下,翻來香港果時在深圳某條高速塞左三個鍾,前提下,上車之前己經去左洗手間一次,在等塞車過程中,個女同我講好急吖,媽咪,我話你忍下,去到廁所先啦,又過個半個鍾,架車郁都未郁過,啊囡急到喊左出來,就快賴了。。。果刻我都唔知點好,賴一定整濕架車兼且會影響其他人,唔賴又忍唔到,高速公路又唔準落車,結果,坐喺隔離果個姐姐俾左三個膠袋我,教我搞掂佢。。我用自己件衫,一把遮,仲有三個膠袋在車上邊解決左囡囡既人生大事,講真,果刻真係好羞恥,好羞恥,但亦都好慶幸,當年,架車度無人影我地相。。。亦都好多謝當年果個姐姐

首頁

尾頁

跳至