論盡家傭

跳至

首頁
34567...64

尾頁

大宅

原文章由 traci 於 07-11-3 19:09 發表
我A朋友將會換新工人, 而另一位B朋友又想用A朋友既舊工人, 若計算日子, 舊工人應有半年才滿第一份合約, 因B朋友就快在下年2月生BB, 急須有工人幫手, 如B朋友請這工人 : -

1) 舊工人是否必須先回印尼才可再到港呢?
ANS:{是必須先離港,不回印尼亦可,可以去大陸或澳門等visa}

2) 可否承接餘下半年之逗留期才回印尼呢?
ANS:{不可以,因餘下半年visa係A朋友名}

3) 若可不須回印尼, 是否可以進出大陸或澳門便可簽回2年期呢?
ANS:{可不回印尼,在大陸或澳門等visa出,B朋友要重新申請工作證給工人回港工作}

4) 若請這工人, 是否須向舊AGENT做合約呢? 向其它AGENT公司做可以嗎?
ANS:{可用其它AGENT做}

別墅

Mrs Rose
我係新手.. 請左個印印.. 呢2個星期會到港..
我有幾個問題.. 想請教一下:
1. 我係咪應該等佢出埋驗身報告.. 先好接佢返屋企? 驗完身我唔等報告就接工人返家.. 驗身報告話工人有問題時.. 我又可以點呀? 我係咪要補錢個工人走架?
2. 咁如果我唔接佢返屋企.. 佢要住係agent的boarding house.. agent有權收我住宿費嗎?個agent事前無講過俾我知.. 但到confirm左工人幾時到港後.. 先話我知.. 有d咁的收費..
3. 係咪個工人由到境開始就計人工的?就算佢未黎我屋企開工?
謝謝你..

大宅

I will be away and back again on Thursday 8th Nov to reply any queries.

大宅

原文章由 mrsrose 於 07-11-5 00:39 發表
I will be away and back again on Thursday 8th Nov to reply any queries.

Hi Mrs Rose

我有一朋友的親戚是菲律賓女傭,先前在台灣打工6年,剛經agent來港4個月並工作中. 因我的bb在明天初出生請需聘請女傭,如我想請此直接請此女傭不經agent,她是否向自行向她現時的僱主提早 一個月通知遲工? 遲工後是否要先回菲律賓再自行申請工作證回港工作? 需時多久? 而我在港要辦什麼手續及費用如何?

複式洋房

Ms Rose 你好!

我工人12月30日便約滿,她昨天跟我說不續約了, 她希望做到12月15號, 她亦向我表明會再找工作, 會先去澳門or大陸等. 所以叫我把機票的錢折現, 請問如果這樣做我會否有手尾跟 ?
可否把機票的錢叫她簽收 ?

大宅

好媽媽勳章

Dear BK mummies or Mrs Rose,

Pls help. I will need to arrange a telephone interview with a bun in Philipine tomorrow lunch. She didn't work in overseas before. Pls advise the useful and important questions I should ask. In my case, i need her to take care of 1.5 year baby as we couple work full-time with no elderly at home.

I have already paid the agency fee and hence I need to confirm the maid over phone tomorrow.

Million thanks for your help!

別墅

Dear Mrs. Rose,

你好,我是第一次請工人的,最近經別人介紹了一個將完合約(1130)的印傭給我,想問:

1.
我這個情況,自己找到工人後找Agent搞手續,是不是比直接找Agent找本地完約工人的費用平些?(我知一般經Agent推薦然後聘請的要3000左右)
2.
現雇主想這個印傭合約完後做多2個月才離開,即明年1月,而我又OK, 但這樣可以嗎?如可以,要注意些什麼?(如要求現雇主付這2個月的雇傭稅Or……
3.
這印傭完了現雇主的約後不回家,是不是我請了她後1年內安排她出境回大陸1次就OK? 回大陸她需要申請簽證嗎?還是帶身份證或護照就OK了?我1年可以帶她回大陸幾次?每次可以逗留多少天?

Thanks!

大宅

hello,

想請教~

工人在舊僱主做左4年(滿2個約), 唔同佢再續約, 我請左佢
如果而家舊僱主要請番佢, 咁佢使唔使比長期服務金?

大宅

DEAR MRS. ROSE

請給意見如何能加快我申請的印印快點來港:)

我的情況:

1,我的女女而家兩個多月,本來由親戚介紹,用 本地保母到家湊孩子,
2,出乎預料,那保母非常骯髒,我不得已即炒.
3,因我現在已上班, 家裡沒有人看孩子
(我媽媽同住,可是年紀大又大病剛好, 體力不繼, 唯有現在請陪月暫時替代,可是那陪月12月初有其他工做)

我的agent今天入紙申請,不知我可以做甚麼呢?

洋房

Renew contract

Dear Mrs. Rose

Pls advise on the following:

My Bun Bun's contract will be expired in Jan 10 and I plan to let her return to Phil around Christmas for taking her annual leave. However, I wonder if it is a must that she has to come back to HK after 7 days of the old contract finished in order to activate her new visa (as I check the immigration website, it says about a break for not less than 7 days between the end date of the old contract and the start date of the new contract).

Thanks!!

洋房

Mrs Rose,

我被公司裁員, 決定自己湊番bb和抄工人;她9/21到港, 如12/20抄她, 是否算不足三個月及無"有薪"假期?

複式洋房

MrsRose,

我想問下interview時應該問d mud野問題,可以了解到個工人多d,試到佢掂唔掂?有無方法知佢老唔老實?我當然都會打俾佢前僱主.可否俾多d貼士我呀?thanks very much.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Mrs Rose,

你好, 我第1次請印印, 我請的工人是現在港工作的, 但佢自己辭職, 我經agent介紹覺得合意才請的, 我知可能會有好多問題, 不過個人覺得點都係駁一鋪, 反正起碼溝通到同問過佢煮飯技巧佢都答到, 而且只係照顧老人同做家務, 所以照駁, 但我10月14日簽約, 我既agent竟然10月22日仲未幫我交表到入境署, 佢既答案係話個工人要唔做出返黎先可以交form, 唉佢咁搞咪有排都搞唔到visa? (個工人自己同我講話做到11月頭, 但佢話佢現僱主想佢做到12月等新工人黎喎)
我想問係咪要個工人正式唔做先可以再搞第2個visa, 咁由入表開始計大概幾時先出到個 no., 另外如果有no. 要等幾耐先可以出正式visa, 係咪可以唔經agent自己去交加快信, 咁會唔會快o的, 但因為我只係請黎照顧老人家, 咁樣求情會唔會快o的呢? thks!

[ 本文章最後由 shirleyleung15 於 07-11-8 13:19 編輯 ]

大宅

回覆 #1 mrsrose 的文章

你好 !

我係第一次請工人, 有很多問題遇到. 我而家十分煩惱.

事原喺10月28日在 "得x女傭" 找到一個海外印印. 覺得都幾滿意, 便簽咗委託書及繳付全數agency fee $3xxx. 當時agency有講解會盡快send 資料到印尼. 而大約一星期便會有confirmation. 當時我問會唔會有問題 ? Agency講, 有機會個印印可能會唔做或已找到工. 如這樣, 我便要再簡第二個. 但如果都簡唔到合適工人, 所付全數的agency fee 也是不會退還. 但這種情況很小會發生. 咁, 我當時便信以為真. 便比了全數agency fee. 但唔知係唔係真係我唔好彩. 11月4日便收到 "得x” 電話. 話真係搵唔到個工人. 而印尼嗰邊agent見議搵第二個. 因為好小工人會唔報到. 而 "得x” 之前有講, 如係簡海外女傭, 有任何問題都只可由簡回海外女傭. 不可轉簡現成工人. 但它們都有帮我找現成工人.

昨日見咗個現成印印. 覺得都幾好, 諗住找她前僱主傾傾. 點之, 個印印話唔可以找她前僱主. 因她之前不想跟前僱主續約. 所以便說會返印尼. 所以前僱主是不知她找工. 而我堅持要跟前僱主傾, "得x”跟印印再說後便打比她的前僱主. 但好奇怪, 她的前僱主跟"得x”說, 她決不會同新僱主對話. 而且會跟印印續約. (會跟印印續約這句是"得x”自已講).

1) 現我想問, 如印印話不想跟前僱主續約. 咁前僱主是否真的可以唔放印印走 ? 如我真的簽個印印, 有沒有問題 ?
2) 前僱主堅決唔對話, 會唔會係個工人本身有問題呢 ? 請現成工人, 如果唔同前僱主傾傾, 好唔好呢 ?
3) 另, 有次又係喺"得x”見一個現成印印, 又係覺得幾好. 但個印印話佢續約後暫不回印尼. 但會於3月放3個星期回印尼. 我問"得x”, 為什麼印印要回印尼, 我不想她放假. 但"得x”話印印必需1年出一次境. 但我不明白, 為什麼印印都未做滿1年, 為何我要比大假給她呢 ? 我是否可以不放大假給她 ? 當然, 我最希望她做滿2年才放14日大假給她 ? 可唔可以呢 ?
4) 現在, 我可以做什麼呢 ? 我覺得我而家好被動, 只可以等 "得x” 給我資料見工人. 而我又唔可以再搵其他agent. 咁樣, 都唔知幾時先請到工人.

請問有什麼意見可給我呢 ? 我要返工, 諗住請個工人幚手. 點之而家重麻煩咗. 而且我驚"得x”知我唔識嘢而我又比晒錢. 是旦比個人我.

Thanks.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Mrs Rose,
你好, 工人說他的兒子去世, 想回菲律賓5天, 我說唔可以, 最多3天, 因我要番工, 我老公更加要輪班, 但最後未有定案, 我想早點知道, 若果我直接拒絕她回菲律賓會否太不近人情. 假若我真的比佢番去3天, 我要做些什麼可以保障自己
有勞回覆!
謝謝~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Mrs Rose,

我第一次請工人,有以下問題:-

1. 合約期為兩年,請問喺邊樹可以睇到合約生效由幾時至幾時完呀?我見合約上無寫,只見Visa上寫:"批准逗留至24.10.2009",噤係唔係由25.10.2007至24.10.2009呀?

2. 我想先出由25/10至31/10嘅工資俾個工人,噤以後每個月頭出糧就好計d!請問25/10至31/10嘅工資計算方式?第一次出Cash好唔好呢?

3. 工人話放假會去印尼領使館,睇吓有乜course可以take,學吓嘢喎!有無人知,係咪有d咁會事?我好驚佢哋d人教壞個工人,到時就頭痕喇!?-(?-(?-(

其實,我27/10下晝先至接到個工人返屋企!

25 & 26號我agent帶咗個工人去申請HKID + body check,即係呢兩日係no pay leave,噤我要唔要工人到時簽收埋呢兩日no pay leave呀?

我係咪每個月25號開始至下個月24號計一個月糧俾工人呢?

複式洋房

舊印印9月完約回印忍結婚,我現在用緊另一個新印,如果我想再請舊工人回來做,她是否仍要給7個月糧給agent?

Thanks for your help!

男爵府

1-if i terminate my bun, then i have to giver her a one way ticket, is it only to manila? or if she lives very far, do i hve to inclue that domestic ticket?
2-in what case, can i terminate bun immediatley, without paying 1 month notice? ex: bun bun using cel phone while baby is not sleeping...? stealing but we did not cal the police, but she has signed a warning letter stating that she has stole from us?

大宅

原文章由 JD11 於 07-11-5 00:37 發表
我係新手.. 請左個印印.. 呢2個星期會到港..
我有幾個問題.. 想請教一下:

1. 我係咪應該等佢出埋驗身報告.. 先好接佢返屋企? 驗完身我唔等報告就接工人返家.. 驗身報告話工人有問題時.. 我又可以點呀? 我係咪要補錢個工人走架?
ANS:{無需要,如你要等埋驗身報告,即2-3日後先接佢返屋企,咁你要俾呢幾日人工,Agent又要收食宿費合共幾佰元架。驗身報告話工人有問題時,就要叫Agent幫你諗掂佢! 但法例上你係要補錢及機票俾個工人走架。}

2. 咁如果我唔接佢返屋企.. 佢要住係agent的boarding house.. agent有權收我住宿費嗎?個agent事前無講過俾我知.. 但到confirm左工人幾時到港後.. 先話我知.. 有d咁的收費..
ANS:{當時如果你有講佢地又同意當然係Agent唔岩,但如果你事先又有無同Agent講,到時唔接佢返屋企要等佢出埋驗身報告先,當然係你既問題,Agent無義務要收留你個工人架。

3. 係咪個工人由到境開始就計人工的?就算佢未黎我屋企開工?
ANS:{無錯全中}

大宅

原文章由 egg0169 於 07-11-5 15:18 發表
我有一朋友的親戚是菲律賓女傭,先前在台灣打工6年,剛經agent來港4個月並工作中. 因我的bb在明天初出生請需聘請女傭,如我想請此直接請此女傭不經agent,她是否向自行向她現時的僱主提早 一個月通知遲工? 遲工後是否要先回菲律賓再自行申請工作證回港工作? 需時多久? 而我在港要辦什麼手續及費用如何?

她要提早 一個月通知僱主佢遲工,然後去菲律賓領事館申請自己做新申請唔經Agent,然後入合約,再然後入Immigration,做好左就返菲律賓等Visa,出左visa courier俾工人,佢再送去POEA攪手續,約兩個月可返港。費用:單程機票、合約費$297.50、Visa費$160及POEA費用。

首頁
34567...64

尾頁

跳至