樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

坦白講,如果我有大把$(吾優食,吾優住,吾優仔女,吾優退休生活,吾優物價升),我實吾會買樓!我會租下山頂d樓,又租下海邊d house,四周住下吾同style既屋..........
可惜 I am too poor,我要考慮退休後冇收入既生活,我要考慮十年八載後物價升幅,我重要考慮10幾年後仔女升學使費........
所以我冇得選擇,一定要盡早供完自住層樓!:-( :-(

原文章由 danmama 於 08-1-31 11:14 發表
層樓剛租左比個鬼佬,一家大細係香港生活,係某大公司高層,月入係一般打工仔一年人工,但佢話唔會買樓,因始終個根唔係到(同埋因為有租屋津貼),攪到年年都要搵屋搬,好無安全感咁話!簽約時佢老婆好可憐咁問我出年會唔會咁快賣樓, ...

伯爵府

其實減息, 誘發左好多人套現or搬大屋的夢想...如果咩都唔做, 係咪=無膽/無大志呢? ni個浪, 又係咪行動的黃金時間呢?

恕我真係睇唔通, 睇唔透...咩都唔做的話, 生活一樣安穩, 博一博的話, 要拿出勇氣..有能力一次過比晒, 一定搬, 至怕係再添di, 將負責又增加左...仲有, 供樓年期唔敢set 20年了, 唔通50幾歲, 仲要供樓? 到時, 係要享福啦...

減息, 真係對自已有正面影響 = 收貴租, 供平樓! 我目前收di租, 夠供自己層樓, 咁, 我即係唔洗供樓! 我梗係要享受一下先啦, 若然又再買過, ni個好夢=未發過...

若要行動, 都只會賣樓, 唔會買樓! 有人問窮爸爸富爸爸講咩, 我唔知點三言兩語講出來, 只係, 遇著任何情況, 都要將負債率減至最低, 並不建議因為賺多左, 換大屋, 又令開支上升, 永遠走唔出"富"之路...加上, 人要養成"搵錢-儲錢-投資-消費"! 的習慣, 次序好緊要! 享受, 係係搵到錢之後才實行的, 本未倒置的話, 財富也是來不了...

原文章由 ac321 於 08-1-31 11:47 發表
坦白講,如果我有大把$(吾優食,吾優住,吾優仔女,吾優退休生活,吾優物價升),我實吾會買樓!我會租下山頂d樓,又租下海邊d house,四周住下吾同style既屋..........
可惜 I am too poor,我要考慮退休後冇收入既生活,我要考慮十年八載 ...

男爵府

低息環境個人估計會維持至少一年, 之後即使加息, 幅度都唔會好似97咁. 同97最唔同的, 係當年要供 P + 2-3%, 今日供緊P-3.15%, 即使P相同, 都供少6厘, 呢6厘對於像供樓一樣的長期債務來講真係非常關鍵.

加上政府有先例可見, 應該唔會再推出大量供應來破壞正常的市場供求, 而且亦唔係有太多既市區地皮讓政府咁做. 所以我個人估計樓市未來數年都只會係大漲小回.

侯爵府

好媽媽勳章

冇辦法啦!人窮志短!!

原文章由 cheapbombom 於 08-1-31 12:43 發表
其實減息, 誘發左好多人套現or搬大屋的夢想...如果咩都唔做, 係咪=無膽/無大志呢? ni個浪, 又係咪行動的黃金時間呢?

恕我真係睇唔通, 睇唔透...咩都唔做的話, 生活一樣安穩, 博一博的話, 要拿出勇氣..有能力一次過 ...

大宅

原文章由 cheapbombom 於 08-1-31 12:43 發表

恕我真係睇唔通, 睇唔透...咩都唔做的話, 生活一樣安穩, 博一博的話, 要拿出勇氣..有能力一次過 ...

若要行動, 都只會賣樓, 唔會買樓! 有人問窮爸爸富爸爸講咩, 我唔知點三言兩語講出來, 只係, 遇著任何情況, 都要將負債率減至最低, 並不建議因為賺多左, 換大屋, 又令開支上升, 永遠走唔出"富"之路...加上, 人要養成"搵錢-儲錢-投資-消費"! 的習慣, 次序好緊要! 享受, 係係搵到錢之後才實行的, 本未倒置的話, 財富也是來不了...

同意"並不建議因為賺多左, 換大屋, 又令開支上升, 永遠走唔出"富"之路"這個概念.

我認識一個朋友,她的媽媽是家庭主婦,可是因為投資有道,
擁有許多物業(住宅&舖都有),她本人只是住公屋.(當然霸佔公屋又是另一個議題), 個人沒有任何享受,非常慳.她正是不因有錢,加多享受而置富的人辦.

我本人也從她身上得到啟示,雖然仍未做到.

大宅

原文章由 MRNT 於 08-1-31 10:56 發表

而家真係仲有好多人有能力買而又未買, 主要都係信心問題. 有好多買左既, 亦都有能力買再大d既, 所以只要信心回復, 加上息口維持低水平, 唔需要擔心無人入市. ...

同買blue trip 股票一樣,其實依家個個hold成手cash想入貨,只是怕買貴野,想等下仲有無得平d,入了以後便長線。

樓市都一樣,因為最近實在升得太急,回氣也很正常。如果再過一段時間,樓市沒有跌落的跡象,相信會有新一輪已經等得不耐煩的買盤勇現。

大宅

原文章由 ac321 於 08-1-31 11:47 發表
可惜 I am too poor,我要考慮退休後冇收入既生活,我要考慮十年八載 ...

我個人覺得買左樓唔等如一定要自己住。你也可以用收到的租金四圍租樓住。只是最後當你想安定下來時,也有一個隨時歡迎你回去的家吧了。

四圍住下,感受下不同環境的樂趣,買了樓的也可以!

[ 本文章最後由 busymami 於 08-1-31 14:04 編輯 ]

伯爵府

qwe2132007,

我覺得, 有錢唔等如要住大di, 空間足夠就得啦!

你講既例子, 真係好反映到上一代既人, 真係好懂得慳家之道, 正如好多上一代既父母, 一生勞碌, 捱到仔女大晒啦,佢地買晒樓成家立室, 兩老仍然住公屋, 佢地對間屋, 好有感情, 同街坊又熟, 踢佢地都唔走....! 佢地儲埋都好多錢, 唔係比自己去享受, 而係, 成日話, 恐怕di仔女要急錢用...仍然關心子女需要, 多過自己享受!

我都有一個死黨朋友, 佢同老公月入過10萬(土木工程師), 除了自住的單位, 另擁有3個3房物業, 咁多年, 佢同老公一直住係間最細既330呎! 曾經問過佢點解唔搬大di, 將沙田單位出租, 佢只說, 我覺得夠住啦...知足常樂! 住大di唔會令自己開心, 手頭上有CASH才是!

一樣米養百樣人, 所以, 我好想若樓市升之際, 套番少少錢, 馬上諗到既, 唔係去換大di間屋, 而係用來回敬父母, 例如叫佢地去旅行, 又或者同家人再夾錢, 買層樓比佢地住啦....有錢, 唔係光想如何改善自己的生活! 回想一下, 自己開支大時, 父母都無要自己家用, 所以, 經濟容許的話, 係回報她們的時候!

原文章由 qwe2132007 於 08-1-31 13:43 發表

若要行動, 都只會賣樓, 唔會買樓! 有人問窮爸爸富爸爸講咩, 我唔知點三言兩語講出來, 只係, 遇著任何情況, 都要將負債率減至最低, 並不建議因為賺多左, 換大屋, 又令開支上升, 永遠走唔出"富"之路...加上, 人要養成 ...

侯爵府

好媽媽勳章

好失望,今次hk似乎只吾跟us 減息50 points, hk 減息25 points only!

洋房

If you expect the property market is only大漲小回, it seems not worth to sell now and buy later as the transaction cost is relatively high as compared to other investments.
For example, I bought the flat in 2006 for $8.5m and now the market is talking about $14-15M. You know, the figure is really tempted to a little C9 like me. However, my hubby told to me forget about it unless (1) we believe the market will drop by over 40% within 2-3 yrs or (2) the present property is not suitable for us within coming 5 yrs or (3) I am willing to downgrade our current living standard. His argument is, assume we want to repurchase the same house or maintain at this standard, if the market dropped by $3m (~25%) to $11M in 2 years, the cash gain is talking about $3-4M. However, I spent ~$1M in stamp/ agent commissions and renovation in last purchase. If the same thing happens again, it means the total transaction cost to us is ~2M. Then, I need to spend at least $1M to rent the house for 2 years. Therefore the real cash return to me is just ~$1M but we have to face the hassle of property hunting and house moving at least twice or more. Then how about the time and hassle on next renovation? My hubby asked me rather to concentrate on him, the kids and the job.

男爵府

原文章由 ac321 於 08-1-31 14:27 發表
好失望,今次hk似乎只吾跟us 減息50 points, hk 減息25 points only!

唔洗擔心, 我今晚打電話俾阿克仔, 叫佢下個月再減多一次. :lol

侯爵府

好媽媽勳章

順更叫佢下次減多少少(比市塲預其減多少少),比D 驚喜呀,吾該!

原文章由 MRNT 於 08-1-31 15:03 發表

唔洗擔心, 我今晚打電話俾阿克仔, 叫佢下個月再減多一次. :lol

別墅

oic.........

大宅

原文章由 cheapbombom 於 08-1-31 14:12 發表
qwe2132007,

你講既例子, 真係好反映到上一代既人, 真係好懂得慳家之道, 正如好多上一代既父母, 一生勞碌, 捱到仔女大晒啦,佢地買晒樓成家立室, 兩老仍然住公屋, 佢 ...

DEAR cheapbombom

YAH, TOTALLY AGREED!!

男爵府

原文章由 ac321 於 08-1-31 15:15 發表
順更叫佢下次減多少少(比市塲預其減多少少),比D 驚喜呀,吾該!

而家活期存款利息得番0.25%, 減多一次1/4厘就頂晒隆喇, 到時存錢無息收. 減得多過1/4厘, 就要係銀行利潤入面減, 銀行實鬼殺咁嘈.

民房

我有間樓吉左, but我估仲會升, 等olympics前先sell左佢

原文章由 MRNT 於 08-1-31 17:54 發表

而家活期存款利息得番0.25%, 減多一次1/4厘就頂晒隆喇, 到時存錢無息收. 減得多過1/4厘, 就要係銀行利潤入面減, 銀行實鬼殺咁嘈.

大宅

原文章由 MRNT 於 08-1-30 07:54 發表

呢個本來都係我既計畫, 不過幸運地因為呢幾年投資收獲甚豐, 計畫會提前到40歲前進行. :lol

:D 其實唔實行個計劃同經濟原因唔係咁直接關連既,最大原因係生咗個女,希望可以親自灌輸到正確既人生觀,道德觀同埋待人處事應有態度比佢:loveliness: ,所以生咗之後連公司都冇番lu,錢真係揾唔晒既......就算真係比你揾得晒,都未必駛得晒啦,係咪 ?
人既心態會隨發生既事而轉變,喺20出頭時,我最大理想係30之前結婚唔駛做野印印腳做少奶 ,但機緣巧合到20尾時又同老公攪生意重越做越起勁,工作真係幾有成就感嫁 ,到前幾年穩定晒可以隨時唔做,但同老公瞓到够起身食埋晏先一齊返工放工亦係一種生活享受:-P ,到接近準備退休時,睇見奶奶有時呻退休後既生活,話日日做三等人:等食,等瞓,等死 ,都有d1516嫁,6299之前都係做生意,臨退休前幾年已先四圍去玩,連當時比較冷門既埃及同前蘇聯都去埋,所以連去旅行都冇mood ,佢哋都成5x先退休嫁,都話悶;我家姐都未到40就可以退休,仲係單身,咪又悶到抽筋 ;呢個時候上天又賜個女比我,個女算乖亦健康,我覺得滿足嫁叻:lol
不過每個人性格唔同,預祝你有個滿意既退休生活啦:-P

大宅

原文章由 cheapbombom 於 08-1-31 14:12 發表
qwe2132007,

你講既例子, 真係好反映到上一代既人, 真係好懂得慳家之道, 正如好多上一代既父母, 一生勞碌, 捱到仔女大晒啦,佢地買晒樓成家立室, 兩老仍然住公屋, 佢 ...

贊成 ,人之所慾無窮,終其一生,不斷追求,都有累既一日,其間重會錯失d嘢:( ......不過亦係見仁見智,可以話有進取心,亦可話係唔知足:)

大宅

我唔識分析市況,都唔知幾時升幾時跌,亦覺得好難可以賺盡d錢!
所以只好買d大型屋苑,地鐵沿錢及年輕的優質物業!就好似買藍籌咁,大家都唔知會唔會買貴左,但係一定無買錯!
我自己租緊樓住(唔係地鐵上蓋),而我買既就會租俾人!我租俾人既層樓既租金夠cover供樓,租金係等於我而家租住緊層樓既1.7倍!我都有掙扎過自己住番層貴樓,but諗諗下都係覺得將錢放在教育子女度好d!
如果樓市升既,我都無必會放,因為location真係好緊要!but如果跌30%,我會努力搵錢在我買既屋苑買多一間,d租客質素好既,都好過揸cash !所以升同跌我都無所謂!

大宅

搵10萬蚊都住300呎!太extreme啦! sorry,如果我係咁既我都會覺得唔知生活為咩!如果講慳錢,我覺得唔結婚唔生仔無朋友既生活就係最經濟既!
不過呢個一定唔係我既快樂人生!:-P

qwe2132007,

首頁

尾頁

跳至