自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:睇到報導話佔中同罷課對樓市有影響但另一邊

原帖由 yung0415 於 14-09-23 發表
睇到報導話佔中同罷課對樓市有影響
但另一邊報導又話雙非媽豪擲過千萬投資移民搏入喇沙
你話啦, ...
我一直對「佔中影響香港經濟」呢個論點存好大疑惑!首先,佔中三子特意揀放假先黎佔中,為的是避過上班日子,儘量將影響減到最低。第二,上次七月預演佔中,已俾我地睇到,警方會即日內清場,佔得嗰幾個鐘,請問點癱瘓到香港經濟?

冷血嘅人唔好回覆我

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-09-24 發表報

原帖由 fundfund 於 14-09-24 發表
對,現在巿況升難,跌易,努力儲錢,機會係比有準備的人
見細價樓升到咁,應該好多我講既人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-09-24 發表報

原帖由 ckat 於 14-09-24 發表
你咁講好岩喎
但真係好多呢d人,一出事,全家出事

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

引用:Quote:原帖由 ckat 於 14-09-24 發表你咁講

原帖由 good_pig 於 14-09-24 發表
但真係好多呢d人,一出事,全家出事
我剛剛有朋友叫父母按左層樓(按完錢係朋友還),幫補一下佢買樓既首期,上星期已經上左車,仲不斷叫我學佢咁做。其實首期我已經儲到,但而家真係上車好時機咩?

佢買左層4.4m 連埋還父母層樓果邊既借款,每月差唔多要18k /19k, 而家真係好多睇住樓價係咁升而mang車邊上車既人

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 14-9-24 09:03 但真

原帖由 OKOK123 於 14-09-24 發表
我呢個月都好想上左車先,
心情有D恐慌,
驚會繼續升,
你冇左借右借就問題唔大,我地後生買樓,真係唔好打攪父母果份

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-09-24 發表但

原帖由 muffin_baby 於 14-09-24 發表
我剛剛有朋友叫父母按左層樓(按完錢係朋友還),幫補一下佢買樓既首期,上星期已經上左車,仲不斷叫我學佢咁 ...
借上借,加息會好金。我寧願穩陣d, 都好過出事

複式洋房

早幾年升係有大陸外來資金

最近一年細價樓升, 係香港因素
好多2x-3x既人結婚都按9成, 我身邊已經有幾個係咁
我問過怕唔怕趺市, 我話如果有股災, 樓市會趺.
佢地回應係"邊有咁多災"

我相信1997, 2003 及2008佢地都重細, 無留意

寶石宮

引用:早幾年升係有大陸外來資金最近一年細價樓升

原帖由 Lucypelt 於 14-09-24 發表
早幾年升係有大陸外來資金

最近一年細價樓升, 係香港因素
未試過總會gogogo架,佢地03年睇過d銀主盤就知幾咁恐怖

公爵府

自住樓就點都要買, 你都唔理得佢升定跌, 投資的話, 而家個樓價我有保留囉
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

新紮媽媽 發表於 14-9-23 14:03
睇淡左2年....但而家個市真係令您驚,風吹加息就跌市,所以好多人都等緊,甚至期待緊,但呢排睇美市個勢, ...

如果係租緊樓既我覺得供得起又承受得起加息就買, 日日睇住D樓市新聞/討論會搞到日日唔開心. 幾個月前我都爭扎最後入咗市, 爭扎期我真係日日比D 消息搞到唔開心, 如果個時無入我估我抑鬱都似.

男爵府

太多黑錢流入, 好難跌入肉

侯爵府

hashtag影視迷勳章

Mingfen 發表於 14-9-23 23:04
我就覺得自住幾時都係入市的時機
+x公都講咗好多年,年年業績記者會都問佢,佢都係話自住唔怕買

男爵府

回覆:對於樓市,我本來都睇淡...

買樓同結婚一樣,睇送食飯,盡力而為

象牙宮

good_pig 發表於 14-9-24 09:28
未試過總會gogogo架,佢地03年睇過d銀主盤就知幾咁恐怖
但以前同而家唔到,當時係好多人無錢借錢炒,
而家係有錢去炒趺咪租出去.

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 14-9-24 09:28 未試

原帖由 mercurycc 於 14-09-24 發表
但以前同而家唔到,當時係好多人無錢借錢炒,
而家係有錢去炒趺咪租出去.
而家好多人借曬全家既錢去自住,或者按父母果間,呢d危

象牙宮

good_pig 發表於 14-9-24 12:23
而家好多人借曬全家既錢去自住,或者按父母果間,呢d危
唔知幾時開始某d 廣告,講到只要有物業就可以解決一齊,
d 人上晒腦.

侯爵府

muffin_baby 發表於 14-9-24 09:16
我剛剛有朋友叫父母按左層樓(按完錢係朋友還),幫補一下佢買樓既首期,上星期已經上左車,仲不斷叫我學佢咁 ...

我覺得你的朋友真係好唔得wor,要按父母層樓去買自己上車樓,老實講,而家買樓係有一定的風險,但若自住又afford得到我就覺得OK,但要撹到父母果層就真係有點離譜,風險更大!

男爵府

mamimuimui 發表於 14-9-23 17:50
真係好想買樓收租, 但真心唔夠膽
我都係咁話。

侯爵府

mmpo 發表於 14-9-23 23:09
早幾年吹跌吹得好堅,真係有好多人賣左層樓等跌再入,結果蝕左幾年租不特止仲升到買唔番,所以自住樓真係唔 ...
呢個時候係人棄我取既好時機

首頁

尾頁

跳至