自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

回覆:唔夠位訓地下, 男仔訓定女仔訓?

請樓主不要見怪,其實我覺得你做母親有沒有盡力保護自己子女,為什麼好地地子女原本個個有牀瞓,變成現在他們要輪流瞓地呡?!

禁止訪問

BK Milk勳章

子爵府

阿之阿左

侯爵府

係我就唔理老人家點講

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

個老人家多鬼餘 難得你又聽佢點喎

禁止訪問

男爵府

咁不如將呀仔搬入工人間房一個人訓,而另外個間就買上下格床,比工人同呀女訓!大家都有床訓啦!

珍珠宮

引用:間屋你地住 點樣最方便同適合你地自己話事

原帖由 RSG媽媽 於 14-10-29 發表
間屋你地住 點樣最方便同適合你地自己話事
佢地鐘意講咩咪由佢講飽佢囉
我就一定唔會拆上下架床
Yes ar,點解要聽佢講拆左去,仔女係你地嘅,作為父母梗要安排最合適嘅比仔女,冇理由會明知有問题都會盲目去做囉

男爵府

連張床都吾要,一齊訓地,甘冇嘢講了

男爵府

好媽媽勳章

走廊窄咗不是拆床原因喎,寧願走廊濶變相亞仔冇床瞓?什麼道理?

一個人瞓覺時間好長架,小朋友尤其是有10小時!你拆嘅時候有冇考慮過?

我好緊張小朋友瞓覺質素,床肉pillow等等,瞓唔好點讀書?

大宅

想當年我同家姐阿妹3個,係輪流ga,每晚都好自律咁輪位

因為屋企當時窮,房間無冷氣得廳有,而且當年房間得一把風扇,吹唔到上格床(我訓的,家姐同妹訓下格,下格係雙人床上格係單人床)

所以一到夏天我就訓唔到上格床,就會輪流一人一晚訓地下

有時真係太熱仲會一齊訓廳開冷氣,訓廳係舖蓆訓,都係輪流每日一個人起身後要摺番張蓆

大宅

畀面勳章

係我就家姐瞓床細佬瞓地下,擺明𡃶住女仔

怕瞓地下就叫細佬瞓廳瞓梳化

另外要由細開始教細佬要𡃶家姐

子爵府

應係男仔唔可以比女仔騎住所以唔可以咁訓
我會一人一星期囉 唔好爭

子爵府

為甚麼大家的重點都在拆上下格床....

我反對過, 我老公堅持要拆架.... (我老公被人哦左一個月)
我同佢嘈左3個月, 最後佢早午晚日哦夜哦..我頂唔順, 尤佢設計間房...
同埋都拆左好耐..去年的事了.........

不過我唔覺得訓地下係甚麼一回事就真
我都係由細訓到大
以前係訓地板, 乜都沒, 被都沒張, 就噤訓係地板上面
現在D仔女有床褥有地墊 (成3~4吋厚),我覺得真係沒乜問題
而且我D仔女係爭住訓地下的, 係家家姐高過頭沒得訓地下咋
地下涼仲好...我仔超怕熱...... 冬天給他一條羊毛被會熱死佢

but anyway, 上面都唔重要

重要的係, 我堅持沒用嘛...
老人家們煩我唔掂就煩我老公架啦
都只係住多唔夠一年就搬, 唔好煩啦
間房又細, 要張上下格床就要訂造.... standard 係入唔到架...
我都無視左半年架啦,但我見到我老公開始被人煩
我想要理解人家想乜, 見招拆招, 打死堅拒...

珊瑚宮

2024年龍年勳章

唔明上下隔床有乜問題,我同阿哥由細訓到大,咪又係咁,大把人都係咁啦

係我一定唔會拆左張床囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:+為甚麼大家的重點都在拆上下格床....我反

原帖由 lumijuli 於 14-10-30 發表

我反對過, 我老公堅持要拆架.... (我老公被人哦左 ...
老人家重男輕女既,就講乜都冇用

大宅

訓地下始終唔好,吸哂d地氣,以前家庭環境差就話迫不得已,如果我係樓主,老公又頸痛唔訓得地下我寧願自己訓地下,讓俾仔女都可以訓床,始終仲要捱一年,橫掂樓主話自己由細訓到大,唔差在呢一年啦
生得兩個小朋友出黎我會盡最大努力令到佢地有良好既生活環境囉

男爵府

引用:為甚麼大家的重點都在拆上下格床....我反

原帖由 lumijuli 於 14-10-30 發表

我反對過, 我老公堅持要拆架.... (我老公被人哦左 ...
你自己都覺得瞓地下冇問題,咁咪由個女瞓囉,橫掂老人家都係想咁啫,

男爵府

引用:訓地下始終唔好,吸哂d地氣,以前家庭環境

原帖由 Mrslee0309 於 14-10-30 發表
訓地下始終唔好,吸哂d地氣,以前家庭環境差就話迫不得已,如果我係樓主,老公又頸痛唔訓得地下我寧願自己 ...
阿樓主一早有答案,問嚟做咩?

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:點解要寧願瞓地下都要拆左張好地地既上下格

首頁
34567...9

尾頁

跳至