自由講場

跳至

首頁
34567...25

尾頁

大宅

收到了,謝謝你~
不如呀kit揾,好嗎?mouth: 我吾識佢,好似好唐突咁.. 我怕..
原文章由 keroroee 於 08-3-31 01:35 發表
搵到la~Ms. Ho (pl check pm) 我對綜援認知不多, 如果要執字粒絶對無問題, 但要行動我真係吾方便.

男爵府

你同Honey簽左名未???

團結就是力量, 我們下一代是龍是蟲靠晒你寶貴的簽名.

希望各界大力支持及轉貼到不同網站, 簽名越多, 政府越感壓力, 請繼續多多支持!

(可留英文名, 網址絶不會公開)

http://www.petitiononline.com/bk080329/petition.html

步驟:

1. 按 click here to sign petition

2. 必打Name&Email/對綜援的意見(請儘量留言)

3. 按 Preview your signature

4. 按 Approve your signature

5. 入View Signatures :
66 (睇番自己的留言)

6. 完成

大宅

軍師奶,
我要訓了,我同個朋友度完,聽晚先再上黎la~
byebye~

男爵府

晚安.

原文章由 餃次子 於 08-3-31 01:45 發表
軍師奶,
我要訓了,我同個朋友度完,聽晚先再上黎la~
byebye~

大宅

我訓吾著,碌番入黎,我順便入左去睇另一個簽名網,我知有佢嘜問題了,所以回響吾系咁大.....睇睇呀kit7266揾吾揾到佢先............真系早抖了..............

臨訓之前,再希望大家朋友扶自己一把,扶香港人一把,扶真正有需要嘅人一把,入請願網簽一簽個名,請政府檢討同收緊綜援政策,防止懶人濫用納稅人嘅血汗金錢,好將啲錢用番系真系有需要嘅人身上,謝謝各位.

[ 本文章最後由 餃次子 於 08-3-31 02:47 編輯 ]

大宅

大部份D points 都好合理,我有小小comments (唔好介意)

3. 社署應安排托兒或義工服務,因照顧小童而無法出外工作的家庭,不但增加就業機會,可幫助他們融入社會,更加發揮互助精神。 可行, 但小朋友最終都要有父母照顧

5. 無論生育人數多寡劃一津貼額,避免綜援戶為了爭取較多津貼而出現一家多孩的歪風。 唔公平, 生一個同三個開資好唔同, 而且政府真係唔可以control, 唔比攞綜緩d家庭生, 作為國際大都會, 會比人嘈唔人道, 反而鼓勵一般家庭多生育,比多d獎勵及免 稅額, 最好出邊開嘢同補習都有免稅優惠, 讀私校/直資學費應該免稅, 

7. 增設更多24小時托兒服務中心,讓綜援人士可安心投入社會工作,免得用照顧兒童為借口而申領綜援。 浪費資源同有可能被濫用, 夜間唔需要,父母應有適量時間照顧自己既小朋友, 每位小朋友都有呢種權利 - 得到父母既愛/照顧

9. 入境處須向內地當局反映,提高居港權資格如具一定的教育程度及穩健的財政狀況,才合資格發出單程證。 agree, 放多d有錢既大陸人黎香港, 樓價肯定勁升

11. 正視港人意願:父或母非港人,所有在港出生的子女沒有居港權; - 應該唔可行, 好多西方國家都係一樣, 你係邊處生, 小朋友即時擁有當地居留權, 應立例管制大肚婆入境or大幅度增加醫療費..起碼40,50萬生個BB, 我見有topic話係外國要成60萬, 如果真係要咁貴,D大陸人唔可能諗住攞welfare夠cover d 使費.

原文章由 餃次子 於 08-3-31 02:38 發表
我訓吾著,碌番入黎,我順便入左去睇另一個簽名網,我知有佢嘜問題了,所以回響吾系咁大.....睇睇呀kit7266揾吾揾到佢先............真系早抖了..............

臨訓之前,再希望大家朋友扶自己一把,扶香港人一把, ...

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-3-31 03:50 編輯 ]

大宅

hi~吾介意,多一個意見對大家系好的.
原文章由 鳳梨 於 08-3-31 03:32 發表
大部份D points 都好合理,我有小小comments (唔好介意)

3. 社署應安排托兒或義工服務,因照顧小童而無法出外工作的家庭,不但增加就業機會,可幫助他們融入社會,更加發揮互助精神。 可行, 但小朋友最終都要有父母照顧

5. 無論生育 ...

大宅

我只系擔心第(9)點,基本法列明單程證嘅批核權在於當地省政府,呀特區會吾會咁易傾到拎番個審核資格權力番黎,又驚一陣間呀白頭教主同泛嘜派嘅人又話政府違反人權同違反基本法.大家知la,佢哋嘜都反政府一餐咖ma.唉 我又好無奈了.......

大宅

咁政治既嘢我又唔識, 只知大陸有好多勁有錢既同胞, 團聚就無得講, 但都應該有要求,好似香港親人要做guarantor,唔可以一黎就拿welfare. 如果只得上邊話時放人, 香港唯有叫佢哋放多d錢入黎,未住夠十年都唔洗攞jetso.

題外話,香港生育唔夠會有連串問題,起碼好多學校要摺埋, 老師無工做

原文章由 餃次子 於 08-3-31 03:49 發表
我只系擔心第(9)點,基本法列明單程證嘅批核權在於當地省政府,呀特區會吾會咁易傾到拎番個審核資格權力番黎,又驚一陣間呀白頭教主同泛嘜派嘅人又話政府違反人權同違反基本法.大家知la,佢哋嘜都反政府一餐咖ma. ...

大宅

大家都知,香港人口老化嘅問題, 我都想生多幾個,最好俾我有五個,但香港嘅政策,有邊個point系對中產好咖?中產好多都想生咖~~但計落條數,衣食住行,供樓供車,工人,好多數都計到盡哂lu...點生丫?而政府寧願將啲錢去補貼一啲吾應該補貼嘅人,都吾寧願補貼下想生多啲細路仔嘅中產,大家知la,中產系社會經濟嘅中流支柱,中產而家亦系最吃力嘅一群,想生都吾敢la~所以,將來嘅人口素質,我真系有啲擔心的.....
原文章由 鳳梨 於 08-3-31 03:59 發表
題外話,香港生育唔夠會有連串問題,起碼好多學校要摺埋, 老師無工做

[ 本文章最後由 餃次子 於 08-3-31 04:13 編輯 ]

大宅

知吾知點解我想有5個仔女? 就系諗住他日我老了,有病有痛個時,佢哋每日都可以輪流黎睇我,岩岩好一至五,六日我休息的. 所以我一諗起如果我真系有5個,就好開心咖 發下夢罷la.

男爵府

我都希望生4個, 2女2仔, 同性傾到心事麻.

原文章由 餃次子 於 08-3-31 04:24 發表
知吾知點解我想有5個仔女? 就系諗住他日我老了,有病有痛個時,佢哋每日都可以輪流黎睇我,岩岩好一至五,六日我休息的. 所以我一諗起如果我真系有5個,就好開心咖 發下夢罷la. ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

O.K.
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

原文章由 keroroee 於 08-3-29 20:14 發表
團結就是力量, 我們下一代是龍是蟲靠晒你寶貴的簽名.

希望各界大力支持及轉貼到不同網站, 簽名越多, 政府越感壓力, 請繼續多多支持!

(可留英文名, 網址絶不會公開)

http://www.petitiononline.com/bk0803 ...

我唔簽名~~
我要遊行,希望71遊行多d人支持,一齊拉banner''反對公援養懶人''

男爵府

原文章由 餃次子 於 08-3-31 02:38 發表

臨訓之前,再希望大家朋友扶自己一把,扶香港人一把, ...

係呀
我都已經廣傳地sent了e-mail俾我d朋友啦

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

男爵府

簽了,第150個。 .......

大宅

我真系想生5個咖.
推便push push~~
原文章由 keroroee 於 08-3-31 10:29 發表
我都希望生4個, 2女2仔, 同性傾到心事麻.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

仲有冇睇前數日的新聞, 個個想入立法會又入唔到個何小姐.

佢話冇錢出城做社會服務令, 但係個官問佢點解有5萬蚊裝修, 但係冇交通錢出來做服務令.

see~~~~ 佢仲話社署對佢的支援唔夠!!!!!

唔出聲點得!!!!

次子姑娘, 你有冇辦法攞到個個靚仔(淫照示威個個)呀?!?!(

大宅

我個朋友話佢系高登玩開,但我吾知點揾呀~
原文章由 Pulmma 於 08-3-31 12:17 發表
仲有冇睇前數日的新聞, 個個想入立法會又入唔到個何小姐.

佢話冇錢出城做社會服務令, 但係個官問佢點解有5萬蚊裝修, 但係冇交通錢出來做服務令.

see~~~~ 佢仲話社署對佢的支援唔夠!!!!!

唔出聲點得!!!!

次子姑娘 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

仲有呀, 你地睇下大陸, 佢地都係戶籍制, 唔係個區的戶籍, 去第二區讀書, 睇醫生都貴d, 目的為咩!?!? 就算個b 係個區出世都好, 都係跟老豆老母個戶籍的.

點解香港咁~~~~~~

首頁
34567...25

尾頁

跳至