懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

我兩個小朋友都有, 但係我覺得唔關事囉, 我聽返黎d bb, 都冇咩邊個冇d粒粒, 至於皮膚好唔好, 天生架???? 你去我blog睇下我囡囡算好定唔好啦

同埋提提你, 所謂胎毒係出世後幾日(exactly唔記得)先出架, 唔係一出世就有

原文章由 vvcc 於 08-5-22 15:17 發表

係呀, 我陀到宜家33 週, 未食過去胎毒既涼嘢, 真係唔敢食.....
但係呢, bb 會唔會容易啲出疹呢?? 或者皮膚冇咁好呢??
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

複式洋房

原文章由 vvcc 於 08-5-22 15:27 發表

唉, 算啦, 宜家有得休息都好呀, 生完bb 你有排都冇得唞添呀!!!
我今日去咗瑪嘉烈睇醫生lu, 醫生話我個case 係嚴重,
要入院待產, 因為驚會隨時出血,
佢話要出血冇咩先兆架,
有啲人瞓瞓下覺, 一醒番, 先會發現自 ...

慘啦, 我同你個case (包括週數)好似都差不多,咁我下星期照埋超聲波咪好可能叫我入院待產? 要等成個月多d wor,我都好驚會悶到發慌...冇自由,失自由....我個走佬袋都係要分2袋,因為d m巾, 床墊都好大份. 廣華仲話要自備熱水瓶....真過份,點帶呀?

希望你一切順利啦.

複式洋房

我都唸住即使開刀,一出世都要俾人奶bb, 一齊努力, 多謝winwin既分享!

大宅

原文章由 vvcc 於 08-5-22 15:27 發表

唉, 算啦, 宜家有得休息都好呀, 生完bb 你有排都冇得唞添呀!!!
我今日去咗瑪嘉烈睇醫生lu, 醫生話我個case 係嚴重,
要入院待產, 因為驚會隨時出血,
佢話要出血冇咩先兆架,
有啲人瞓瞓下覺, 一醒番, 先會發現自 ...

雖然悶D.不過入院待產有個好處.就係安全呀.
早前醫生都話我可能要入院等生.不過要等過左33周先至決定.
其實開刀同順產都無咩所謂.最緊要平平安安順順利行 .

大宅

原文章由 winwin815 於 08-5-22 05:30 PM 發表
我兩個小朋友都有, 但係我覺得唔關事囉, 我聽返黎d bb, 都冇咩邊個冇d粒粒, 至於皮膚好唔好, 天生架???? 你去我blog睇下我囡囡算好定唔好啦

同埋提提你, 所謂胎毒係出世後幾日(exactly唔記得)先出架, 唔係一出世就 ...

你兩個小朋友好可愛呀, 肥嘟嘟, 白白淨,
一仔一女, 好幸福呀, 你真係個好命婆!!!
咁如果bb 真係出粒粒, 應該去睇醫生, 定自己買藥膏嚟搽呢???

大宅

原文章由 mrs_liu 於 08-5-22 09:45 PM 發表

慘啦, 我同你個case (包括週數)好似都差不多,咁我下星期照埋超聲波咪好可能叫我入院待產? 要等成個月多d wor,我都好驚會悶到發慌...冇自由,失自由....我個走佬袋都係要分2袋,因為d m巾, 床墊都好大份. 廣華仲話要 ...

唉, 冇計啦.....
我呢兩日一諗起入院啲嘢就覺得煩,
我既走佬袋都有兩袋, 同你一樣呀!
如果入院住, 仲要攞埋睡衣(醫院果啲係one size), 拖鞋, 乾糧, 廁紙, 沖涼用品, 毛巾等等......
總之响屋企要用既嘢, 都要搬過去, 分分鐘要拉個旅行喼至得......
唉, 宜家我夜晚都要去2次尿尿, 到時瞓到半夜又要去公廁, 真係討厭......
一諗起住院要用公廁, 公共浴室, 我就頭都大埋.....
因為我有小小潔癖, 對啲唔企理, 唔乾淨既嘢會睇唔過眼......
仲可能要同啲大6孕婦一齊......
我唔係歧視大6孕婦, 但我最驚啲嘢會搞到污污糟糟, 又驚佢地會吵冤巴閉..... 真係冇眼睇......
仲要入到去肯定冇啖好食囉......
瞓覺又瞓唔慣.....又瞓唔到咁多, 仲要成日响張床度......
相對嚟講, 冇自由都係小事.....
總之就係閉翳.......

我老公話, 如果我真係好唔想入, 一係就唔入喎.....
但係, 响屋企又驚會突然見紅.....
入咗會安全好多, 會有姑娘同醫生check 住, 安全啲.....
所以我都係會入院.
但一諗起要住成個月, 真係覺得好攞命..............:;pppp:

公爵府

畀面勳章

除非好嚴重, 唔使睇醫生既, 因為好多bb都係咁

原文章由 vvcc 於 08-5-24 15:32 發表

你兩個小朋友好可愛呀, 肥嘟嘟, 白白淨,
一仔一女, 好幸福呀, 你真係個好命婆!!!
咁如果bb 真係出粒粒, 應該去睇醫生, 定自己買藥膏嚟搽呢???
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

原文章由 winwin815 於 08-5-24 11:56 PM 發表
除非好嚴重, 唔使睇醫生既, 因為好多bb都係咁

多謝關照呀!

別墅

各位你地好,

前日27w3d, 照完4d, 點知DR話我胎盤有d低. 其實如果萬一真係既話, 我都冧住會係政府生. 但我而家到生都係去健康院檢查, 唔會再去醫院 (即唔會再有超聲波照), 咁健康院d姑娘咪唔會知道我胎盤低law. 煩請你地教下我點做.......

Thanks!!!

公爵府

畀面勳章

你意思係係私家照到話胎盤低? 咁你攞埋張u/s相比健康院姑娘, 話佢知私家話你低, 叫佢地寫紙比你返醫院約期照, 如果私家可以, 當然寫信更好啦

原文章由 bbexpect 於 08-6-5 23:25 發表
各位你地好,

前日27w3d, 照完4d, 點知DR話我胎盤有d低. 其實如果萬一真係既話, 我都冧住會係政府生. 但我而家到生都係去健康院檢查, 唔會再去醫院 (即唔會再有超聲波照), 咁健康院d姑娘咪唔會知道我胎盤低law. 煩 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

別墅

我太太現時 26 週, 尋日同佢睇私家, 醫生話係胎盤前置 (但無講第幾級, 我地當然唔識問, 因為第一次聽呢個 term...)

睇完上面 D post, 好似政府醫院會安全 D, 但我地只 book o左私家醫院 (浸會), 仲有咩方法可以返去政府醫院?

我而家只係識叫太太休息多 D (所以由我上來呢度請教), 好誓心...

Thx for advice!

首頁

尾頁

跳至