自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

公爵府

回覆:廸廸尼…唔識強國語言係點唔到菜囉!好荒謬!

The one 間dazzling 成間野都係講普通話

禁止訪問

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-01-29+發表

原帖由 Dwmn 於 15-01-29 發表
Nah subway 美國架。
Ok。
我只係覺得講本地或來處言語無所謂,迪迪尼要用普通話溝通,我覺得搬去上海合適些,香港政府可以輕易用那塊地解決一半房屋問題。

申利:的確唔係廸廸尼粉絲

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

babi_wingshuen 發表於 15-1-29 00:20
我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全部人冇個識中文
唔係我識唔識英文既問題,大佬丫,呢到香 ...
呢間店請好多外語人架. 北角果間都係咁.
我英文差都唔敢入去買野食

男爵府

叫個識廣東話來落單

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

因為位置遠,難請人

好多土生土長後生仔,寧願唔做

不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

珊瑚宮

引用:即係可以接受外籍人士在港講英文,但又接受

原帖由 00女 於 15-01-29 發表
即係可以接受外籍人士在港講英文,但又接受唔倒內地人在港煲冬瓜?尼個邏輯我唔明。。。 ...
其實好多有學歷大陸人,英文好好,也肯學粵語的。
不過暴發土豪同扮褲香港吸收太多太濫。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Edithcsm 發表於 15-1-29 06:51
唔理佢舖頭來自乜野地方,喺香港做生意,都好應該要有人識廣東話,冇理由要個客遷就返你轉頭。

尖沙咀間濕 ...
咪係, 即係叫唔識英文嘅人唔好幫襯啦

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

我係c奶 發表於 15-1-29 08:35
jm,唔好勞氣了從另一角度黎睇,說明呢幾位新移民係自立更生靠自己去賺錢,唔係坐係屋企食綜緩, ...

美心果D,分分鐘係外勞,唔係新移民.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

meowei 發表於 15-1-29 11:05
PP間great都成間係講英文,不過冇人嘈架
唔係喎, 我遇過講中文架喎~
不過唔多~

珍珠宮

引用:我估如果佢地請到香港人, 佢地一定請問題係

原帖由 sumlam 於 15-01-29 發表
我估如果佢地請到香港人, 佢地一定請

問題係, 宜家好小香港人肯做飲食業, 去親酒樓, 真係8成侍應都講唔正 ...
新移民自力更生又有問題 都係攞綜緩算啦。 有啲香港人真係大支野。又唔願做又要話輸入外奴

男爵府

我去明星飲茶咋,個侍應都唔識聽廣東話。
我又覺得,雖然佢都係努力做野唔攞綜緩,但係得香港做野至少都要識溝通丫

男爵府

babi_wingshuen 發表於 15-1-29 00:20
我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全部人冇個識中文
唔係我識唔識英文既問題,大佬丫,呢到香 ...
agree!

男爵府

我諗樓主係想表達,身為本地龍頭知名食府之一既美心,要搵一班唔識講本地話 - 廣東話 既人做waitress,難免令香港人不好受!

不過我都想講,我經常遇到很多香港人扮博學多材,明明聽到我地講廣東話溝通,佢地又用廣東話同家人朋友溝通,但隻腳一入到鋪頭就即講英文,死都要用英文溝通,但當他們表達唔到自己想講咩時,先會問你識唔識廣東話,答佢識既就會話人地明明識講又唔肯講廣東話!之後就投訴我地服務差,又話歧視香港人!

(利申:我做sales,唔係飲食業)

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

珠豬媽 發表於 15-1-29 00:25
其實我一直想知,點解subway要講英文嘅
Pret a Manger 都係0架! 請晒賓仔, 顧客對象係鬼佬!

珍珠宮

回覆 (watermelon) 的帖子

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

(watermelon) 發表於 15-1-29 00:15
上週日,我哋—家去disneyland park內嘅美心中菜食晚飯,嚟落單嘅侍應竟然唔識廣東話,我要指menuD圖或字 ...
subway 都係一定要用英文,真係痴鬼線,
明明香港地方講乜鬼英文姐!!!
就算識英文都唔一定識講曬D配菜同醬既名架嘛!
入到去唔識講好似低人一等咁,
都唔知係乜市場策略黎!!!

公爵府

我的育兒心得勳章

回覆:(watermelon) 的帖子

香港人去美心真係偏少,眼見大陸人,外國人多,不過唔識聽廣東話,真係幾無奈

Everyday may not be good..but there is something Good in Everyday!

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

如果今日樓主在美心遇到一位不懂中文的侍應,會否有同樣憤怒呢?(反而大部分港人會暗自下決心學好英文吧)

迪士尼係旅遊景點,好多來自內地的遊客,餐廳請一些以普通話為母語的人士方便落單或者服務這些顧客,難道罪大惡極?
蘭桂坊一些「本地」酒吧/餐廳,為服務鬼佬會請一些英文侍應,樓主有無去投訴過?

如果唔懂普通話,禮貌要求換一個廣東話侍應便可,下下投訴,搞到人地無左份工何必呢?

香港人/香港文化/香港語言,係無咁容易被侮辱,反而太過敏感小題大作,才自取其辱。

珍珠宮

我去程師傅牛肉麵,大部份服務員講國語,我覺得一的問題都無,我用廣東話,佢用國語,大家明白大家嗡乜,但去到粤菜用國语,仲唔識聽粤語,咁,確係有問題喎。

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

首頁
34567...8

尾頁

跳至