家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

肯捱咪夠囉

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:大家比點意見,我好大壓力,唔知點做

唔洗養4大長老,仲想點?

大宅

ac321 發表於 15-9-14 20:30
'租樓所獲得的服務, 和買樓所獲得的服務, 有什麼大分別? '

當然有很大分别!
點解供樓一定要住舊樓?
點解「一個對生活沒什麼要求, 仔女求其有間學校收就 OK」 啲人先可以供樓?
點解供樓就吳可以搬?
這都是什麼邏輯??
吳通自己明明吳鐘意住舊樓, 仲會用幾百萬買舊樓自己住? 傻的嗎??
我講過, 有心儀的樓先會買.......你講的所謂供樓問題, 都吳成立!
租樓有個問題, 如果個單位住得好舒服, 校網又好, 你知業主/其它租客都知! 張約滿左業主就會加你租, 你一係比多啲錢, 一係搬走! 無論你幾鐘意間樓, 主動權不在你手!
樓市差就租客話事, 樓市旺就業主話事!!

大宅

ac321 發表於 15-9-14 20:45
'租和買都要每個月比錢其它人, 分別是首期和間樓的所有權. 供樓本質上類似定期存款. 供兩年後你可以賣番層 ...
其實每個人都有做某個選擇的理由, 供樓/租樓都一樣.
你鐘意租樓, 總有你自己的原因/理由, 咁咪開心咁租囉. 供樓的人也一樣!
但請不要貶低其它人的選擇來抬高自己! 講到只是租樓的人先有品味, 先會為小朋友著想. 吳通只得你識依啲嘢?
以中原指數計, 兩年前買入的樓宇現在買出, 不但能 cover 你所講的成本, 仲賺突好多添! !
過去發生的事將來不一定會重現, 但事實證明顯然你講的不成立, 仲未計慳左的租添!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-14 20:30 '租樓

原帖由 Hinlongmami 於 15-09-15 發表
點解供樓一定要住舊樓?
點解「一個對生活沒什麼要求, 仔女求其有間學校收就 OK」 啲人先可以供樓?
點解供樓 ...
你睇清楚我第72、74寫 D乜先啦!
我一直都係講每人要求都吾同,租樓又好,買樓又好,只要找到適合自己的 方法,生活就會快樂!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-14 20:45 '租和

你鐘意租樓, 總有你自己的原因/理由, 咁咪開心咁租囉. ...
但你睇返自己係#77既回覆:你係用了一百幾十個理由,話一定係買樓最好最抵,租樓既全都吾識計!重話只有冇首期又無父陰既人,先會走去租樓住!
咁我咪唯有比我既例子你睇!
買樓好明顯吾適合我這類人!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-14 20:45 '租和

你鐘意租樓, 總有你自己的原因/理由, 咁咪開心咁租囉. ...
我從無眨底買樓既人,係你係到不停眨底租樓既人姐!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-14 20:30 '租樓

點解供樓一定要住舊樓?
點解供樓 ...
點解供樓一定要住舊樓?
⇒因為我窮,要供1 x -20年,先供完(咪新樓變舊樓囉!我又無你咁叻,每兩年换一次(新)樓,蝕吾起果1×%既買賣成本!

⇒我係話我 D錢有限(吾夠),如果我買楼,就迫住要放棄另一些要求,如近心X 儀 中、小學,呢個係現實!)。所以我吾可以好似你講咁每兩年換一次樓,於是就選了租屋住,去換取孩子開心!

點解供樓就吳可以搬?
⇒咪講左蝕吾起 果1×%買賣成本囉!

這都是什麼邏輯??
⇒都是正常人既邏輯!無錢,我咪要二選一囉(要樓,或要有好D 既生活方式令仔女開心)

吳通自己明明吳鐘意住舊樓, 仲會用幾百萬買舊樓自己住? 傻的嗎??
⇒供完咪變舊樓囉!到時又吾想住。

我講過, 有心儀的樓先會買.......你講的所謂供樓問題, 都吳成立!
⇒人每一個階段,都有吾同既要求,所以心儀既樓係會跟條件改變架!(所以我要用自己搬屋既例子)。

租樓有個問題, 如果個單位住得好舒服, 校網又好, 你知業主/其它租客都知! 張約滿左業主就會加你租, 你一係比多啲錢, 一係搬走! 無論你幾鐘意間樓, 主動權不在你手!
⇒層樓住得舒服,租貴 D 都值啦!你吾係諗住業主會禁平禁賤租 樓比你先合理呀?!對我呢講,不高於市價就 OK 合理!

樓市差就租客話事, 樓市旺就業主話事!!
⇒天經地義!

當然,你有錢有條件,當然吾使好似我要2选1,你可以又買樓,又要近中、小學,又有花園又夠大,但我窮呀!

Hinlongmami    發表於 15-9-16 12:56

侯爵府

好媽媽勳章

以中原指數計, 兩年前買入的樓宇現在買出, 不但能 cover 你所講的成本, 仲賺突好多添! !
⇒我無你禁叻,一早可以預計到兩年後既樓價可以cover晒 D成本,仲會賺突好多!

我係無知C 9 一名(ftm), 邊及得你禁有先見呀!

不過,我找到了適合我既生活方式!

我想,你也必定已找到適合你既生活方式(你 一定 是已買了很多層樓,恭喜你!)

Hinlongmami    發表於 15-9-16 12:52

男爵府

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-10 18:11 買樓,

原帖由 Hinlongmami 於 15-09-14 發表
租樓所獲得的服務, 和買樓所獲得的服務, 有什麼大分別? 如果是說業主包依樣包嗰樣, 某程度我不同意
舉例租 ...
未買樓之前我都覺得是無分別,不過買咗之後就覺得有你講既分別。

租樓同買樓都可以係合適選擇,睇下各人環境而定。

複式洋房

月入5萬仲有咩好擔心?你對生既要求都幾高下wor

大宅

計唔掂條數,咁就唔好生最好。情況再惡化落去,隨時會離婚。可能好多人會唔岩聽,但我講既係周圍都發生緊。

禁止訪問

大宅

ismandy 發表於 15-9-15 21:00
未買樓之前我都覺得是無分別,不過買咗之後就覺得有你講既分別。

租樓同買樓都可以係合適選擇,睇下各人環 ...
係呀, 業主一般預啲租客用電器用得好粗, 吳會置啲靚靚家電. 特別有啲有頑皮小朋友的家庭, 破壞力超強. 大陸學生仲加厭惡....... 一般冷氣/熱水爐/雪櫃/龍頭依啲, 多數用大陸嘢算數. 如果租客頂吳順想自己出錢買靚嘢用, 有好多要考慮, 吳係你想用就可以買來用.
自己樓我冷氣會用好的日本分體, 熱水爐又係高質素的爐. 雖然初頭比錢係有啲肉赤, 但生活質素的確比租樓好很多, 起碼我星期六日招呼朋友返屋企食飯, 人地都讚不絕口.
租/供的人都是自己的選擇, 各取所需而已, 冇必要踩低吳同意見的人來抬高自己.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

死火。。。我都得老公一個搵。。但少你地一半,仲有三個小朋友小朋友唔大開支,睇自己平時使費,量力而為吧!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 Hinlongmami 於 15-09-14 發

原帖由 ismandy 於 15-09-15 發表

租樓同買樓都可以係合適選擇,睇下各人環 ...
我未生仔女前,同你 和Hinlongmami諗法一樣(覺得交租吾底,又無話事權、又覺得比人加租吾底、、、),所以我結婚後住第一間屋系買(要供樓),而第二間就樓換樓( 都要供),之後第三間開始租!
因為一買一賣,平均係 要比楼價月1 5 % ,重未計裝修期間短租既$!
租樓後,發覺原來生活會靈活 D ! 仔女會開心 D !
我選擇了仔女既生活追求行先,放棄了買樓(要2選1),係因然我窮吾可以兩樣都要!但我窮得開心,因為我是一仔一女的媽 媽,所以我會心甘情願放棄自己的喜好(買樓:用靚料装修,用名牌電器, 可以係親威朋友面前威!),我選了以仔女方便舒適為大前题,搬黎搬去租屋住!

Hinlongmami 有錢,又有眼光(知 D 樓一定會升 ), 連個水龍頭都用名牌,佢當然可以每三兩年就楼换樓,咪兩者都可以擁有囉!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:月入5萬仲有咩好擔心?你對生既要求都幾高

原帖由 Emememilyly 於 15-09-16 發表
月入5萬仲有咩好擔心?你對生既要求都幾高下wor
家庭月入五萬,真係吾係多! 又要供樓又要養B B,如果重要 養四大長老,分分鐘吾夠用!

大宅

ac321 發表於 15-9-16 13:50
我未生仔女前,同你 和Hinlongmami諗法一樣(覺得交租吾底,又無話事權、又覺得比人加租吾底、、、),所以 ...
事實上香港樓是貴得離譜, 種種跡象表明, 樓市快將出現調整, 我希望調得越深越好, 起碼調30~40%.
如果真有這天出現, 請記住, 該出手時就要出手!
每一樣東西都有它的價值, 花灑/龍頭我的確是用名牌, 雖然比錢時肉赤, 但此時此刻, 我不但完全沒有一絲後悔, 還慶幸當日做了這個決定. 一層樓幾百萬, 只是用 0.x-1.x% 的錢投資在一樣我每天都用的東西上(龍頭/床玉/爐/抽油煙機......), 用得好, 是很值得的. 一套不好用, 或者經常壞的龍頭, 冇錯買的時候很便宜, 但之後引起的麻煩, 你會後悔為什麼當初不一開始就買一個好一些的用......
加油!!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-16 13:50 我未生

原帖由 Hinlongmami 於 15-09-16 發表
事實上香港樓是貴得離譜, 種種跡象表明, 樓市快將出現調整, 我希望調得越深越好, 起碼調30~40%.
如果真有 ...
我現在還未有計劃住,除非到時楼價真係好平,買了放係樹吉住十年都無所謂。
原因:
因為兩三年後,仔女上中學,應該要搬一次區。
五年後,老公公司可能會由港島搬返九龍(之前已由荃湾搬數碼港再搬港島)

所以,我一直打算,不如 十年後,等 仔女上晒大學住校,老公又差不多退休,先係郊區買間獨立屋,我地兩老可享受下生活(當然要睇當時樓價)。
不過經歷了去年的雨傘運動後,老公話到時不如將D 錢,用黎送仔女去外國讀大學,再係學校咐近買間屋,然後我地兩老以退休移民身份過去,一家人又可以開開心心過日子!(又係要以仔女行先)

太遠了!到時先算!

大宅

ac321 發表於 15-9-16 18:04
我現在還未有計劃住,除非到時楼價真係好平,買了放係樹吉住十年都無所謂。
原因:
因為兩三年後,仔女上中 ...

首頁

尾頁

跳至