自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

男爵府

回覆:工人姐姐都係人!

所以愈來愈多姐姐走佬,斷約,事出必有因嘅

大宅

引用:我工人姐姐正式夠十年。我對佢要求好簡單,

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-14 發表
我工人姐姐正式夠十年。我對佢要求好簡單,總之屋企攪掂,有飯食有衫著,乾淨企理,攪掂。其他我咩都唔過問 ...
你工人好彩遇到好老闆

珍珠宮

giraheiyear 發表於 15-9-14 02:08
睇隔離版啲僱主真係大開眼界
工人放假去澳門又唔得,工人放假出門口前換個胸圍又唔得,工人用洗衣機又唔用 ...

人地換衫佢都理? 佢點知工人換BRA BRA..佢睇住人?

珊瑚宮

翡翠宮

feifei_baby 發表於 15-9-14 07:02
我工人都係朝6:30晚9至10,但真係冇法,淨係得大女時,佢地同房,我由佢地訓到八點幾,但多咗細女,細女食 ...
咁我覺得個helper會feel到睇到你真係有困難; 如果佢唔鐘意做; 佢可以hea做/辭職.
佢留低, 即係佢肯幫忙.

翡翠宮

lychinglks 發表於 15-9-14 08:04
嗰個post,我都比人插到扒咗响度
咁, 坐係邊?

翡翠宮

cbeyond 發表於 15-9-14 09:08
唔只冷氣, 煲湯都話唔想工人飲, 使唔使, 一碗湯幾錢, 唔夠咪再煲過, 真係

...
呢個又係堅好笑:lol

珍珠宮

引用:好多工人姐姐好慘,食幾塊麵包都俾僱主鬧

原帖由 善宜 於 15-09-14 發表
好多工人姐姐好慘,食幾塊麵包都俾僱主鬧
我都記得,一包面包食幾日,即每日兩塊,都唔俾

大宅

我好感激我工人㗎,佢有2個仔女,細仔先6歳,同我做咗3年半湊我對仔女,仲好錫我d仔女添,我成日覺得搶咗佢仔女嘅童年,佢屋企好窮,我3歲仔d衫佢個仔啱著㗎,有時佢寄野返去我會買d奶粉、衫、魚肝油比佢d仔女。自己返工都唔會每分每秒都做緊野啦,4千蚊洗死人咩

ferrari2007    發表於 15-9-15 20:59

男爵府

abetty 發表於 15-9-14 09:05
雖然有d離題,但想問下如果屋企裝cam,合理嗎?
屋企裝cam完全無問題,security需要,問題係你裝嚮邊,要裝幾多個。港女都成日話人裝cam無私隱啦,點解要因為請個helper返黎比你24小時監視先,攞苦黎申

珍珠宮

我個姐姐話以前佢個僱主係會全家食飽飯剩番d餸先俾佢食
仲有,全家暑假去ocean park都叫埋佢,不過冇份入場玩,只係拎嘢到門口,佢哋玩完就再拎嘢返屋企同抱住小朋友....都唔緊要,最大問題係烈日當空,只俾一塊方包+帶咗支水一直由朝早等到黄昏。有d人直係好過份!

大宅

越有錢d人越孤寒,我工人係單親,佢以前有個bf喺半山做,千幾尺屋2大3小加隻狗,全包咩都要做,事頭要佢5點起身做到12點,遇啱事頭夜晚應酬仲要做司機接佢,1人做2份工,司機都撈埋都系一人價錢,最後佢頂唔順辭職,情願去中東做,你話香港人幾刻薄

子爵府

回覆:wchan020 的帖子

仲有用廁紙丶抺手紙勁浪費,可以一個星期ko 10卷,成條10卷一個星期用哂洗潔精同清潔劑拖地水可以一個月買2至3次

翡翠宮

有無唔好既工人, 梗係有啦
一個唔好, 兩個唔好; 確實好傷荷包
不過, 當你不停有同樣既問題發生; 麻煩閣下好好檢討下自己有無問題
如果你一開始就用:
你係主人, 你個仔係少主
佢工作時間老馮超過10小時
需要成日目及住佢工作
佢食既飲既同你地要唔同

個工人係第2度黎既; 有文化上日常生活習慣什至宗教既分別, 如果你無少少tolerance, 睇怕你一世都唔會請到合你意既人. 有D連對方包頭都唔得; 除非你聞到有臭味; 如果唔係點解唔尊重下人地既宗教?

而家愈來愈難請工人, 因為我地公主太多; 而美加既輸入勞工生活實在優勝過我地太多啦; 點同人爭? 你搵工都搵份好架啦; 唔通專登搵份受氣又錢少既?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+瑤瑤~+於+15-09-14+發表問都

原帖由 fantababy 於 15-09-14 發表
你用過工人未?
我幾個工人比佢開冷氣都唔開,佢地怕凍唔怕熱架,連沖涼都鍾意日頭沖,怕凍親

...
唔開冷氣 同 唔俾開冷氣,係兩件截然不同嘅事。

未請傭人前,我兩公婆偶然自己動手執下間屋,那天點止沖涼兩三次?
咁又坦白講,我從未計過我家姐姐冲涼幾耐,因為佢好多清潔買野係阿仔返學時基本做完,阿仔放學前已經沖埋涼,就算以前99多來睇孫,都冇提過呢啲。

子爵府

回覆:LekGirl 的帖子

太刻薄了

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

瑤瑤~ 發表於 15-9-14 09:46
我屋企無需要用工人,但身邊親友有請工人,部份都有開冷氣
你屋企的工人唔用冷氣唔代表所有都唔用既,每個 ...
同意, 我都有offer 俾工人開冷氣, 但佢話唔駛, 只係用風扇.

雖然佢做野一般, 又成日黑面, 我從冇虧待佢. 過時過節加埋印尼新年都有俾利是, 唔著的衫同鞋都會俾佢. 屋企有咩佢整爛左就算, 冇叫佢賠過.

珍珠宮

嗱~一陣又比人話,你有冇用工人?針唔拮到肉唔知痛

danni78    發表於 15-9-14 11:43
anixon    發表於 15-9-14 11:34

男爵府

引用:我見過有人問可唔可以淨係開風扇比佢訓

原帖由 pizzababy0809 於 15-09-14 發表
我見過有人問可唔可以淨係開風扇比佢訓
乜依家個個工人都有冷靜機嗎?

子爵府

畀面勳章

我都聽過唔想工人開風扇,又話佢地熱慣,唔洗開冷氣風扇.傻的.

首頁
34567...20

尾頁

跳至