自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆:其實幼稚園駛唔駛學咁深?

香港教制,不知所謂,做小學生真的好辛苦啊

男爵府

猩猩同馬騮真係唔同野黎架喎,難道你認為老師真係應該教猩猩做馬騮?咁海豚係咪魚魚?熊貓係咪bear bear? 獨木舟係咪boat? 雪條係咪ice cream?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:justltw+發表於+15-10-3+19:01+回覆+

原帖由 cattz288 於 15-10-03 發表
問親小學家長都係果句, e+都無咩小學唔谷, 出名既繼續谷, 寶校都要谷番上去......我做家長既心態都係希望佢 ...

有啲人仲成日話:唔想谷小朋友咪搵間唔谷嘅學校囉,無人叫你揀一線學校架
根本呢啲人都未睇清個局勢
依家無論乜線學校都要谷,再者依家係成個教育課程都有問題,教得又深又多又快

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:分享一下啦,我個女有讀寫障礙既marginal ca

原帖由 justltw 於 15-10-03 發表

分享一下啦,我個女有讀寫障礙既marginal case,所以學校無額 ...
師父咁堅既!

放下自在

男爵府

引用:猩猩同馬騮真係唔同野黎架喎,難道你認為老

原帖由 teambuilder 於 15-10-03 發表
猩猩同馬騮真係唔同野黎架喎,難道你認為老師真係應該教猩猩做馬騮?咁海豚係咪魚魚?熊貓係咪bear bear? ...
冇人話係一樣
呢個世界好多嘢唔同,好多嘢都要分
一個小朋友要趕住學佢哋嘅分別?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-10-03 發表問

原帖由 si_princess_si 於 15-10-03 發表
有啲人仲成日話:唔想谷小朋友咪搵間唔谷嘅學校囉,無人叫你揀一線學校架
根本呢啲人都未睇清個 ...
以前有學能試,就操推理, e+有Tsa, 就連p3 已向前谷, 搞到p1 已經黎料!

放下自在

伯爵府

變態得過 ek 日日都問邊間幼稚園教得深, 跟本源頭都係班怪獸家長. 到有間學校教返正常課程時, 不論幼稚園定小學, 之後又會有批家長出嚟話呢間學校的課程 support 唔到去考小學 / 中學.

珍珠宮

引用:Quote:myaisha0435 發表於 15-10-3 10:34

原帖由 greenpea 於 15-10-03 發表

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

侯爵府

畀面勳章

引用:變態得過 ek 日日都問邊間幼稚園教得深, 跟

原帖由 chanwendy 於 15-10-03 發表
變態得過 ek 日日都問邊間幼稚園教得深, 跟本源頭都係班怪獸家長. 到有間學校教返正常課程時, 不論幼稚園 ...
agree

Nice to meet you!

水晶宮

回覆:justltw 的帖子

個師傅咁搞笑既、仲以為擺咩陣、不過佢好好人!方法都

水晶宮

回覆:si_princess_si 的帖子

即係咩學校都一樣?個syllabus 深左?

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:分享一下啦,我個女有讀寫障礙既marginal ca

原帖由 justltw 於 15-10-03 發表

分享一下啦,我個女有讀寫障礙既marginal case,所以學校無額 ...
我細個溫書都係用呢個方法
我自己扮補習老師
同空氣講野扮有學生
咁樣易入腦好多

justltw    發表於 15-10-3 22:37

禁止訪問

公爵府

而家香港啲教育真係好癲……睇親仔仔啲書就覺得幼稚園唔洗學咁深呀,好多我記得以前我都係小學先開始學…… 確實真係令到家長同小朋友都辛苦……

男爵府

引用:Quote:myaisha0435 發表於 15-10-3 10:34

重點係呢4隻中文字同英文字都識,但問心我真係唔識分黑猩猩,大猩猩,人猿同狒狒lor

禁止訪問

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:可能想下一代人早D讀完書,大學畢業, 早D出

原帖由 Pollyowen 於 15-10-03 發表
可能想下一代人早D讀完書,大學畢業, 早D出黎做野, 然後可以早D結婚生仔 ...
15歲結婚,25歲生仔,35歲有孫,提早甩難

大宅

男爵府

引用:最近報幼稚園、又八下姪女讀緊間讀咩,普通

原帖由 luckybaby2011 於 15-10-03 發表
最近報幼稚園、又八下姪女讀緊間讀咩,普通村校咋,但都日日有英文同普通話、平時佢睇英文卡通片都識、有買 ...
係怪獸家長迫成的佢地覺得唔深唔係好學校,我細仔k1都係學梗ABC

首頁

尾頁

跳至