婆媳關係

跳至

首頁
34567...18

尾頁

伯爵府

回覆:瀟灑兔兔 的帖子

我最頂唔順,係背後高小動作,成日屈我地吃死貓。

大宅

回覆:以前似一家人,而家似陌生人⋯(長)

樓主我記得之前你話細仔出世後,99已經多次同工人姐姐暗示定明示想你地唔好落樓下,當時好似唔關叔仔事嘅?
咁如果係咁,當然99唔覆你個message la !我覺得似乎樓主你多心左呀

大宅

引用:我係你奶奶會心淡。人多就會有磨擦,人地搬

原帖由 sqquare 於 15-10-18 發表
我係你奶奶會心淡。
人多就會有磨擦,人地搬返黎,生活上點都有改變,而你跟本唔想改變去遷就人。
叔仔當你 ...
講得好到位,我覺得樓主沒有在一個大肚婆需要多點休息的角度設想。我大肚時真係辛苦到半夜1,2點先瞓到。

禁止訪問

伯爵府

俾著我都會想有私人空間,唔想別人自出自入我間屋

男爵府

我有冇理解錯,樓主天台屋係僭建得半層,頂樓個廳同廚房一向都係共用,還是天台屋都有個廳?

大宅

仲等樓價跌先搬?而家就應該好好計劃一下點樣可以短期內搬出去仲好啦!到時係叔仔個老婆生咗,你哋咪仲無掟企!寧願搬出去,搵個細細哋嘅單位,好過生活到愈嚟愈無尊嚴!

puni3577    發表於 15-10-19 13:11

大宅

樓主,將心比己啦,換轉你係住樓下,日日任何時間都機會有人出出入入,點都吾鍾意啦!無女人會鍾意其他女人入侵自己屋企囉

複式洋房

回覆:肥妹心 的帖子

好認同,加上99都無話要你同佢地一層樓已經算係咁,老凰住人間屋老凰覺得自己已經係大哂咁,其實你唔識諗仲小氣

大宅

可能比較難令人理解⋯但所謂樓上樓下唔係間隔同功能上一樣嘅兩個單位,天台屋係舊樓潛建出黎,一房一廳一廁,只能煲熱水嘅間隔,仲收過信隨時要拆。而老公一路住係度,因為佢地屋企習慣問題,所以天台係用黎 storage 同瞓覺,我嫁入黎亦跟隨呢個習慣,就算未生都會成日落樓下同奶奶傾吓計,幫手煮飯咁樣,所以樓下我係視之為大家嘅共同空間,亦一直相安無事。有時奶奶夜返,我仲會聽到佢開門聲就落去同佢打個招呼傾吓計,覺得咁樣比較有禮貌,唔係成日呢係樓上唔見人。另外,我地一直視樓下同天台為一體,所以樓下所有嘢都係我地負責整,例如換雪櫃,洗衣機,冷氣機,裝有線,上網等等都係我同老公出錢出力整,小朋友出世,都係樓下裝窗花天台冇裝。不過咁講出黎可能又有人講話咁都計咁小家。我想講唔係出錢有咩咁巴閉,而係我地係視樓下都係我地嘅家,有呢個感覺而已。而我阿媽事實上係話過我,做乜成日落去?係番樓上各顧各好過!我仲話,大家一齊住點可以各顧各?好唔想承認但結果佢係啱。

其實我都知我而家係好火好唔理智,各jm 話我的問題我都有再思考。我只能話,係各人嘅角度都係冇錯,所有人包括我自己都係自私。係我最主觀角度,係佢地突然入侵咗我嘅生活空間,係奶奶角度,個仔返來點解唔可以俾佢住屋企?係叔仔角度,我地已經有樓上做乜成日要走落黎?不過落樓下活動係叔仔一直都知道,唔係返黎先知。又係我角度,佢地搬黎後,我地係不斷地執天台,係咁執不斷執,終於執番個可以俾小朋友係度玩嘅少少空間⋯對我黎講,係有讓到佢地,唔可以講話完全唔理佢地!而大家唔好又講,有樓上做乜唔一早留係上面?因為係歷史問題,小朋友係習慣係樓下活動,亦好鍾意嫲嫲,老公覺得可以維持樓上係做 storage 同瞓覺。而家要改變,我地都有配合,唔係死霸住唔肯上去。當然係奶奶同叔仔角度又好似大家咁,有樓上做乜仲要落黎。係佢地角度就係我好自私冇同理心,冇體諒大肚婆要休息,但係我角度佢地都係自私冇同理心冇體諒我湊兩個仲要返工,想趕我地走。其實都係一樣,再講落去都冇意思。

一開始我係儘量表達善意,不過我講話借書分享陀b 心得等等又俾人話唔算係咩,好想知究竟點先係啱?我真係唔識做人,份人太直,我係可以好唔計較,如果覺得係 friend 就俾埋條命你都得,但如果覺得有人對我不友善,係可以立刻絕交,唔識做門面功夫的。黎緊我會儘量平心靜氣,除工人放假外都唔同細路落去,等儲夠錢就搬走,還佢地一個完整的家。

大宅

引用:你叔仔同佢老婆都是沒有做野?日日留係屋企

原帖由 AACDMama 於 15-10-18 發表
你叔仔同佢老婆都是沒有做野?
日日留係屋企嗎?
係呀,兩個都冇做嘢。

水晶宮

anidacat 發表於 15-10-19 01:00
可能比較難令人理解⋯但所謂樓上樓下唔係間隔同功能上一樣嘅兩個單位,天台屋係舊樓潛建出黎,一房一廳一廁 ...
你自己都識分析,成件事睇得好清楚,好明白。只想勸你一樣野,就係學識“中間落墨”。
除了“朋友”和“絕交”之外,還有“點頭之交”。
一家人可以好親蜜,亦可以相敬如賓。如果“賓客”愛靜,咪尊重囉。反正你都決定少落樓下,咁以尊重佢地、遷就佢地的心態,還是無奈、怨懟的心態好呢?調節心態,得益的人是你自己啊!

chamomile    發表於 15-10-29 04:23

大宅

引用:Quote:anidacat+發表於+15-10-19+01:00+可

原帖由 方方媽媽 於 15-10-19 發表
你自己都識分析,成件事睇得好清楚,好明白。只想勸你一樣野,就係學識“中間落墨”。
除了“朋友”和“絕 ...
唔係黑就係白,我份人的確比較極端⋯多謝你嘅提醒,我會嘗試修煉一下!

已刪除用户

引用:Quote:anidacat 發表於 15-10-19 01:00 可

大宅

畀面勳章

回覆:theluckysheep 的帖子

但樓主唔係話叔仔兩公婆都冇野做咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我反而仲有個問題,工人係邊個請?

如果係樓主請,第時弟婦生左叫你工人湊多個你又點?

你自己好清楚明白各人有各人處境、想法,所以你是否需要改變下自己,一直以黎係你單方面認為樓下係你家的一部分,但叔仔未出現前,你99都暗示過你地需上返去,而家叔仔返左黎就更應該

小朋友有無地方玩、中意揾嫲嫲,老實講你問好多人,都會話其實係習慣,大人同小朋友一樣慢慢就改變到

Wechat係你開,又係你退,好小學雞行為,99根本唔會出聲去幫是但一個,你唯有改變自己

長遠計,你地點都要搬,唔係唔見,係得閒先見

男爵府

其實, 樓主幾個月前就話執番啲係天台屋活動, 點解而家重係樓下咁多嘢攪

大宅

引用:但樓主唔係話叔仔兩公婆都冇野做咩?

原帖由 cher0620 於 15-10-19 發表
但樓主唔係話叔仔兩公婆都冇野做咩?
係,咁又點?

大宅

引用:我反而仲有個問題,工人係邊個請?如果係樓

原帖由 Mimmy 於 15-10-19 發表
我反而仲有個問題,工人係邊個請?

如果係樓主請,第時弟婦生左叫你工人湊多個你又點?
工人係我請,佢瞓樓下,而一直以黎,都係叫佢做樓下嘅家務,清潔,天台只係一個月清潔一次咁上下。而家要改變,就叫佢日日上黎清潔,樓下就有時間先清。到個bb 出世,我工人應該冇乜機會湊到,因為佢日日跟我返工湊我嗰兩個。希望係出世前可以搬!

littlesun    發表於 15-10-21 23:29

大宅

引用:其實,+樓主幾個月前就話執番啲係天台屋活動

原帖由 ZetaGundam 於 15-10-19 發表
其實, 樓主幾個月前就話執番啲係天台屋活動, 點解而家重係樓下咁多嘢攪

...
嗰時細佬出世咪執咗間房先,老公一直唔想佢地係樓上玩,咪唔執個廳住,後尾先慢慢執啲玩具上去。而家連老公都覺得有逼切需要先肯大執囉!老公企硬唔准係上面煮嘢,係因為 sink 盤條渠唔係一般渠,好易塞(佢咁講),我都想係上面煮但佢唔俾⋯

首頁
34567...18

尾頁

跳至