自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:TNG。。大家可唔可以理性啲?

我認同你啊,d 人數人就叻, 咁快就唱衰話永世唔用, 其實唔用咪唔用lor,洗咩唱衰人先,都係貪小便宜先用tng 吧, 我覺得如果咁等錢洗, 急到要第一日第二日即刻用曬所有錢,咁不如連$100 都唔好入。
利申: 我全家人都有用,so far 完全無bug 7x9 付款全部成功,個人覺得易用既。 如果暫時用唔到, 咪等下lo,又唔係多錢,有咩好嘈

男爵府

引用:回覆+Biggie+的帖子你係TNG打手嗎?點解你

原帖由 friendfriend 於 15-11-07 發表
回覆 Biggie 的帖子

你係TNG打手嗎?點解你咁幫他呀!
我覺得樓主議事論事, 我都可以話你係tng 對頭, 做咩事咁反感啊。 無知。

大宅

開心吸收勳章

回覆 sarahwong420 的帖子

什麼叫無知?我有我的看法,你有你的,不要出言侮辱人!言論自由,你懂嗎?
So far, I did not hear any good comment about TNG!

大宅

開心吸收勳章

回覆 Anpanmama 的帖子

You know what is ignorant? You know what is free speech? Don't judge people before you know who he or she is!

大宅

引用:回覆+Biggie+的帖子你係TNG打手嗎?點解你

原帖由 friendfriend 於 15-11-07 發表
回覆 Biggie 的帖子

你係TNG打手嗎?點解你咁幫他呀!
哈哈!當然唔係啦!只不過議事論事,就好似iphone一開賣,電腦就down,入唔到,所以我只係以common sense尼解釋TNG嘅情況,等大家唔駛咁擔心或激氣吧

大宅

引用:Quote:原帖由+friendfriend+於+15-11-07+發

原帖由 qwertyasdf 於 15-11-08 發表
好打手feel
其實我都係心平氣和咁解釋返個現象,信不信由妳吧!反正言論自由,我只係選擇發出正能量

大宅

引用:Quote:原帖由+friendfriend+於+15-11-07+發

原帖由 sarahwong420 於 15-11-08 發表
我覺得樓主議事論事, 我都可以話你係tng 對頭, 做咩事咁反感啊。 無知。

...
唔緊要!我開post目的只係提下啲jm理性啲諗,唔駛咁急!從來意見都會有正反兩方,無謂勞氣

大宅

引用:樓主以事論事啫,唔通又開埋啲恐慌post先啱

原帖由 算把喇 於 15-11-08 發表
樓主以事論事啫,唔通又開埋啲恐慌post先啱聽咩
樓主,妳個名好正喎,算把啦

大宅

引用:Quote:原帖由+~~~Tinny~~~+於+15-11-08+發

原帖由 lai8888 於 15-11-08 發表
E度
Good news

大宅

回覆:Biggie 的帖子

同意你的話!香港真的太落後,出新科技,不支持,我們何時可以享受真正的方便?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 BK Milk勳章

男爵府

BK Milk勳章

回覆:chakkinwa 的帖子

終於可以同大家報喜,剛上中電網條數見到了,入左戶口了

男爵府

BK Milk勳章

回覆:Biggie 的帖子

終於查到中電條數入左了!不過我今日到期要入數,所以為免delay,我今早也入左全數過去中電先!所以家陣中電戶口變成多左$200,如果中電係銀行的話,今期賺息的應該係佢

大宅

開心吸收勳章

《蘋果日報》就向 TnG 創辦人兼行政總裁江慶恩查詢事件 , 江慶恩表示他們的確沒與港燈合作 , 但他就表示「香港法例並未有禁止幫人代交費用.」對於有 TnG 用戶表示按了交電費幾天都顯示未交 , 江就表示他們是由 TnG 員工親自代交 , 但由於大受歡迎 , 所以出現人手不足 , 原本 3日內可以完成的 , 現在就可能就遲多一點 .

其實 TnG 沒有一早說明他們是「員工人手代交費」, 令不少市民白白提供了大量個人資料 , 而且人數高達幾十萬人 , 這樣的行為有可能違反「商品說明條例」, 而且「電子錢包」由於涉及金融工具 , 應該受金管局監管 . 如果只是代交電費 , 你付款後 , 對方沒有幫你代交或因事延遲代交 , 引發出的問題都是用戶自己承受 , 這類沒授權的軟件大家都是少用為妙 .

From sina http://news.sina.com.hk/news/20151110/-524-4356589/1.html

優惠推出後,令《TNG Wallet》更為吸引,而TNG早前曾表示,下載程式的用戶,可透過《TNG Wallet》內的「中港繳費通」服務繳交港燈、中電、中華煤氣及九倉電訊的服務費用。但這四間公司卻隨即於昨日(9日)發出聲明及澄清,四間公司同時表示,他們並未有授權《TNG Wallet》代為收取費用。
中華煤氣在聲明中表示,《TNG Wallet》是未經該公司授權任何服務,煤氣公司更提醒客戶如要繳交煤氣費,可透過19間煤氣客戶中心、「名氣廊」、銀行戶口或信用卡自動轉賬、電話繳費服務「繳費靈」、網上繳費、有「繳費易」或「繳費服務」標誌的銀行自動櫃員機、郵寄支票、郵政局、全線7-Eleven、OK、VanGO便利店、華潤萬家生活超巿或便利超巿、東亞銀行各分行及中銀香港之「存支票機」等,作為繳費的方法。
另外,港燈、中電及九倉電訊亦特別在官方網站上發出聲明或澄清,他們均表示沒有授權《TNG Wallet》代為收取任何費用,並同時列出各種已授權及正確繳交費用的方法。

首頁

尾頁

跳至