跳至

首頁
34567...54

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 Joeff 於 08-8-11 15:42 發表
我相信佢唔係驚自己洗得唔乾淨,係湊佢嗰D人,例如佢阿媽...

其實有D媽咪話用Tefal電蒸籠,你估得唔得呢?

其實都得,但與其買個蒸籠,不如買個大d嘅不锈鋼煲,烚完放電櫃,屋企湯煲又得

伯爵府

原文章由 kiki.kiki 於 08-8-11 16:00 發表
我要準備兩間屋嘅BB野, 因為BB會俾我媽咪湊, 但放假就會返我屋企, 頭先先同我媽咪傾完, 佢話唔洗咁急買野喎....

仲有佢又話好多野唔需要.....佢話佢個時都冇D咁嘅野(e.g. 孕婦墊肚枕, playmat...), 跟住就話"唔怪之 ...

我都係用扁身枕頭當肚枕,playmat(網床?),如果你屋企夠大,咪買囉,我知有d地方$299,用黎睡就買好d,用黎只for 玩就平平地得,我無買網床,因為之前間屋個廳唔夠位,真係好阻地方

子爵府

奶泵我就用avent手泵,
我覺得好好用~~~

而冰奶可以保存3個月,
放係雪櫃下格就可以擺3日,
而室溫就可以放3個鐘~~~

你只要記住333就ok喇~~~

伯爵府

原文章由 cactiw 於 08-8-11 16:33 發表

係喎...之前同我媽講開尿片,佢話使乜買咁多,用下尿布間住用下咪唔使買咁多.....我聽到話「下...尿布 ???」我似乎已經完全忘記左呢個名詞

忽週早兩期都有講,而家質地好嘅尿布都唔平,除非你去花園街買,但一日又要洗好多,雖然話好快乾,但你有冇耐性?唔想浪費,我建議唔好慳果少少,買d靚少少嘅尿片,平嘅(好多媽咪話好用果d)我用過,Ian個pat好快紅,又要搽濕疹膏,兩個鐘唔夠一塊,貴嘅(日本尿片)我而家手緊,一日都係4-5片,好間唔中先6-7片一日(例如肚疴),條片爆晒先換都唔會紅,個垃圾筒都慳位d

男爵府

我都去左展覽掃左d野...
買左NUK奶樽(6個9安士同2個4安士),
NUK奶樽消毒器,
思詩樂乾/濕綿etc...
我想問下各位媽媽, 知唔知口水肩之類o既野大概要幾錢?
同埋bb衫仔一般市價幾多架? 我驚買貴左....

大宅

medela 公司都有得租 pump...
我上次有買 medela 嘅 swing 电泵, 因好有決心要餵人奶...
我個 case 就好彩有一早買, 因bb細粒唔識埋身食, 我就即刻用 pump , 一來時間容易控制, 二嚟知道bb食咗幾多 ma....

原文章由 minikoala 於 08-8-11 16:12 發表
我知東區有得租,係 medala 雙 pump,所以快好多。but 佢地多數係借比 d 未足月 bb 既媽媽。

我好同意 olmanbb 所講,最好係 confirm 自己餵到人奶先好買 pump,因為除左奶量夠,最要睇下你頂唔頂得順一日餵成 7 - 8 餐 (媽媽 ...

子爵府

講開奶樽,
我之前d奶樽用過兩個咋,
我諗呢胎都唔駛買喇......
我個仔細d個陣用一個黎飲水,
岩岩又開一個新既黎飲奶~~~
仲有4個新奶樽未用過~~~

p.s.我個大仔岩岩先戒人奶兩個幾星期,
之前一直都埋身餵~~~

子爵府

冇話市價架喎,
你係花園街買個d咪平囉,
有d平到5-10蚊件都有~~~
原文章由 冬菇 於 08-8-11 16:52 發表
NUK奶樽消毒器,
同埋bb衫仔一般市價幾多架? 我驚買貴左.... ...

大宅

回覆 #84 kayingivy 的文章

係呀,我早兩日係永安睇到d 日本仔尿布真係唔平呀...似成佰幾蚊4條....陣間佢一個唔覺意痾bubu...咁又報銷一條...所以我冇諗住用尿布

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 kayingivy 於 08-8-11 16:49 發表

忽週早兩期都有講,而家質地好嘅尿布都唔平,除非你去花園街買,但一日又要洗好多,雖然話好快乾,但你有冇耐性?唔想浪費,我建議唔好慳果少少,買d靚少少嘅尿片,平嘅(好多媽咪話好用果d)我用過,Ian個pat好快紅,又要搽濕疹膏,兩個鐘唔夠 ...

如果餵人奶仲唔止...
而家諗緊邊隻尿片好... mouth:

大宅

Issac 媽你好叻呀!!!!
我餵咗4個月大肚要被逼停 lu....

原文章由 celeste88 於 08-8-11 16:55 發表
講開奶樽,
我之前d奶樽用過兩個咋,
我諗呢胎都唔駛買喇......
我個仔細d個陣用一個黎飲水,
岩岩又開一個新既黎飲奶~~~
仲有4個新奶樽未用過~~~

p.s.我個大仔岩岩先戒人奶兩個幾星期,
之前一直 ...

男爵府

回覆 #81 kayingivy 的文章

我巳經有個勁大嘅不銹鋼煲,不過覺得要煲咁大煲水好唔環保,又嘥水又嘥煤氣,仲嘥時間,雖然都唔見得會係我做...

男爵府

咁尿片大家又有咩心水牌子?
我就諗住試huggies,大家有咩意見可以講吓。

大宅

原文章由 Christyc 於 08-8-11 16:54 發表
medela 公司都有得租 pump...
我上次有買 medela 嘅 swing 电泵, 因好有決心要餵人奶...
我個 case 就好彩有一早買, 因bb細粒唔識埋身食, 我就即刻用 pump , 一來時間容易控制, 二嚟知道bb食咗幾多 ma....

...

乜唔係bb天生識得埋身食架咩??定係個個baby case唔同呢....

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 冬菇 於 08-8-11 16:52 發表
NUK奶樽消毒器,
同埋bb衫仔一般市價幾多架? 我驚買貴左.... ...

有平有貴, 我响街巿睇到$10/件都有 (夾衣)

伯爵府

原文章由 cactiw 於 08-8-11 17:00 發表
係呀,我早兩日係永安睇到d 日本仔尿布真係唔平呀...似成佰幾蚊4條....陣間佢一個唔覺意痾bubu...咁又報銷一條...所以我冇諗住用尿布

疴bu bu都係洗架咋,唔係用尿布黎做乜

伯爵府

原文章由 Joeff 於 08-8-11 17:02 發表
我巳經有個勁大嘅不銹鋼煲,不過覺得要煲咁大煲水好唔環保,又嘥水又嘥煤氣,仲嘥時間,雖然都唔見得會係我做...

咁又係呀,而家Ian用少咗奶樽,我都係放微波爐咋(db果個入微波爐奶煲)

伯爵府

原文章由 Kobaby 於 08-8-11 17:03 發表
咁尿片大家又有咩心水牌子?
我就諗住試huggies,大家有咩意見可以講吓。

我會用unicharm嘅winnie the pooh

子爵府

唉~~我想呻下....

而家亞仔開始飲奶粉先知,
原來一罐奶粉飲得好快同埋好貴,
所以我個細仔都一定要全人奶.......:;pppp::;pppp:

伯爵府

原文章由 cactiw 於 08-8-11 17:03 發表

乜唔係bb天生識得埋身食架咩??定係個個baby case唔同呢....

唔係個個bb識架,仲有,當bb出世要留院打針,多數都用奶樽餵,你探佢時係可以埋身,但可能bb已經習慣奶樽個咀啦

首頁
34567...54

尾頁

跳至