跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-9-20 22:19 發表
亨媽非常同意 , 唔好因為要逼小朋友食嘢而破壞大家嘅關係 !

我得係由得我大女食幾多就幾多(其實係食幾少就幾少)
所以我大女咪成條柴咁囉!

大宅

我諗, 唔係我由唔由得我個女食幾多,
而係..係佢比唔比我放嘢入佢個口..
我都放棄左迫佢食嘢...
總之, 健健康康就ok

家陣, 阿女突然叻左:

早餐 7:00 奶7oz (之前果一個月仲係飲得5oz)
早點 09:30 如果無瞓覺, 就食 3-4oz 奶, 食下餅仔, 麵包之類
午餐 12:30 1 碗 (combi碗) cereal
午點 15:30 生果 / yogurt
晚餐 18:00 1.5 碗 (combi碗) 粥仔,
跟大人食dinner 19:30 半碗 (combi碗) 飯加餸 (之前無埋枱食, 因為佢已經瞓左, 家陣佢嘅睡眠時鐘突然調後左, 所以比佢埋枱)
睡前 21:00 奶6oz ((之前果一個月仲係飲得4oz)

我都諗住如果比阿女食大人飯, 咁就將粥仔變做奶, 咁臨瞓前就唔洗飲奶, 學SEricsson話齋, 等佢習慣下, 希望將來戒夜片容易啲

原文章由 yennie 於 08-9-20 23:49 發表

我得係由得我大女食幾多就幾多(其實係食幾少就幾少)
所以我大女咪成條柴咁囉!

大宅

我想問, 如果煮爛飯, 通常係幾多水幾多米呀?
i mean 個比例係幾多呀?
or 其實用飯心都ok呢?

我想阿女埋枱跟我地食dinner (大約8pm),
係咪o係飯煲中間加隻杯仔 (係咪普通玻璃杯就得喇?)
咁隻杯入面果啲米就加多啲水呀???
定係點整咖?

請你地教下我啦!!!

原文章由 CarmenK 於 08-9-21 22:18 發表
我諗, 唔係我由唔由得我個女食幾多,
而係..係佢比唔比我放嘢入佢個口..
我都放棄左迫佢食嘢...
總之, 健健康康就ok

家陣, 阿女突然叻左:

早餐 7:00 奶7oz (之前果一個月仲係飲得5oz)
早點 09:30 如果 ...

大宅

原文章由 CarmenK 於 08-9-22 08:25 發表
我想問, 如果煮爛飯, 通常係幾多水幾多米呀?
i mean 個比例係幾多呀?
or 其實用飯心都ok呢?

我想阿女埋枱跟我地食dinner (大約8pm),
係咪o係飯煲中間加隻杯仔 (係咪普通玻璃杯就得喇?)
咁隻杯入面果啲米就加多 ...

睇書, 1歲BB大概1:1.7米:水(我家小B大概1:2米:水)

飯煲中間隻玻璃杯要夠薄, 唔係飯心未必夠熟, 或者可以去搵D微波爐用嘅薄碗....另外, COMBI有出BB專用飯煲碗仔, 上面有埋刻度(CITY SUPER有買)

大宅

可以試下日式煎餅:
軟飯(稍搓爛) + 煮熟的餸(小B嘅) + 雞蛋
撈到似PANCAKE咁, 用平底鑊加少少油煎成曲奇餅大小

大宅

謝謝你的回覆, 我一陣就試下先..
combi有BB專用飯煲碗仔, 我又去8下先..

謝謝你, A.C.C!!!

原文章由 A.C.C. 於 08-9-22 10:48 發表

睇書, 1歲BB大概1:1.7米:水(我家小B大概1:2米:水)

飯煲中間隻玻璃杯要夠薄, 唔係飯心未必夠熟, 或者可以去搵D微波爐用嘅薄碗....另外, COMBI有出BB專用飯煲碗仔, 上面有埋刻度(CITY SUPER有買) ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我又黎玩下先
軒軒豬
5am 7oz奶
11-12am 9oz奶/爛飯(要睇下爛瞓媽咪煮左飯未)
2pm 一碗爛飯(combi大碗)
4pm 下午茶(餅干,布丁,生果屋企有咩就食咩)
6pm 5-6oz奶
8-9pm 大半碗爛飯(combi大碗)
11pm 7oz奶
食咁多野依家都得20磅人仔.mouth: 曬米飯
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

侯爵府

原文章由 A.C.C. 於 08-9-22 10:48 發表

飯煲中間隻玻璃杯要夠薄, 唔係飯心未必夠熟, 或者可以去搵D微波爐用嘅薄碗....另外, COMBI有出BB專用飯煲碗仔, 上面有埋刻度(CITY SUPER有買) ...

我煮爛飯落水好隨意.....比平時煮飯多一半倒.
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 梓軒媽咪 於 08-9-23 00:00 發表
我又黎玩下先
軒軒豬
5am 7oz奶
11-12am 9oz奶/爛飯(要睇下爛瞓媽咪煮左飯未)
2pm 一碗爛飯(combi大碗)
4pm 下午茶(餅干,布丁,生果屋企有咩就食咩)
...

嘩!軒軒咁大食既!!!食咁多奶既!!!
我個女喺我減咗佢兩餐人奶後,試過畀牛奶佢
但佢唔肯飲
奶樽?完全唔肯用
我偷偷地唔畀老公知我餵返人奶...我都係朝早餵得一餐奶
早餐食CEREAL加牛奶.仲有一日一杯大人SIZE既乳酪

基本上嚟講...我個女已經自己戒咗奶-.-
都好既,唔洗涯貴奶粉!

佢雖然無乜點食奶...但係佢一個月前已經24磅

大宅

你話你個細女戒左奶, 定係大果個呀???

原文章由 yennie 於 08-9-23 00:35 發表

但佢唔肯飲
奶樽?完全唔肯用

...

侯爵府

原文章由 yennie 於 08-9-23 00:35 發表

但佢唔肯飲
奶樽?完全唔肯用

...

mouth: mouth: mouth: 係ar!食得多痾得多.次次我一食飯就便便
前幾日軒軒試過一日飲得10oz奶炸 果幾日攪到我心情煩躁!奶唔飲,飯唔食淨食零食.好彩飲完開奶茶就無事啦.
總之我成日比老公鬧鬼.軒軒食得多又擔心,食得少又擔心.咩都自己嚇自己.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 CarmenK 於 08-9-23 07:38 發表
你話你個細女戒左奶, 定係大果個呀???

我講緊細女
細女而家只係每朝食少少人奶.早餐係牛奶+CEREAL
平日再加杯乳酪
咁都啱啱夠既

我睇書話(喺英國NHS出既書),BB過咗一歲後,只需13OZ既奶.
總之係奶類製品都OK.
我平時煮野都會用下牛奶.所以我個女都係啱啱好食夠咋!

大女細個時七個月戒咗人奶,食FORMULA食到一歲11個月左右,我又畀牛奶佢.佢又唔鐘意,自己戒咗奶

大宅

ic ic.. 原來係可以唔洗飲.. 我仲以為係一定要飲嘅添..
係就好喇, 我阿女一日頂多都係飲到13oz咋.. mouth:

原文章由 yennie 於 08-9-23 14:08 發表

我講緊細女
細女而家只係每朝食少少人奶.早餐係牛奶+CEREAL
平日再加杯乳酪
咁都啱啱夠既

我睇書話(喺英國NHS出既書),BB過咗一歲後,只需13OZ既奶.
總之係奶類製品都OK.
我平時煮野都會用下牛奶.所以我個女都係啱 ...

首頁

尾頁

跳至