自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

回覆:同朋友一齊整野食到底要點夾錢

場地,水電,清潔,有冇計?

男爵府

何必咁計較? 頂多就係個一百幾十蚊, 人地出地方咁要唔要計返場租俾人? 自己諗諗啦

男爵府

你上人屋企坐有無啲野上去呀?
無咪當啲調味品係送禮囉……邊有計咁清??

男爵府

引用:同朋友每年都會整五次以內,整下意粉蛋糕,

原帖由 Tmdgd 於 16-01-03 發表
同朋友每年都會整五次以內,整下意粉蛋糕,全部都係佢屋企整,次次都係全部價錢除2甘夾。以前一直都覺得無 ...
你用朋友嘅電,水,煤,洗潔精。。你有冇夾返錢

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢啲唔計啦…開開心心整完唔好諗呢啲

禁止訪問

引用:做得朋友,唔會計到咁足

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

咁下次去你屋企整囉,用你嘅地方,煤氣,水,電,然後你再做清潔!
咁就會fair喇!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

吾好計較啦, 就算我包哂全數材料, 朋友肯出地放我都無所謂, 整完又要清潔。

禁止訪問

子爵府

唔洗計到咁足,最少人地都提供咗場地同水電煤,佢買野買咗好多自己屋企用嘅嘢要妳夾就話過份啫,咁妳地整野食有無用到朋友其他材料?油鹽醬醋咁呢?呢啲佢有無同妳計返?有時去朋友屋企打牌買送煮飯,都唔會計返屋主同佢屋企人嘅送錢。

]

珍珠宮

人地出埸地,重要整埋野,講真,如果係我我唔會只係比一半錢咁少

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

但佢出埋間屋, 你走咗佢都執餐死啦, 算啦, 個少少錢

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

引用:咁一係下次去樓主提供場地,餐具,水,電。

原帖由 小金名 於 16-01-03 發表
咁一係下次去樓主提供場地,餐具,水,電。一人一次。
x2

公爵府

hashtag影視迷勳章

咁人哋出地方、出燈油火獵又點計?

水晶宮

同朋友每年都會整五次以內,整下意粉蛋糕,全部都係佢屋企整,次次都係全部價錢除2甘夾。以前一直都覺得無 ...
我同你做唔到朋友,又唔係多錢,做咩要咁計?我唔係闊佬又搵到錢,只係開開心心,無謂計較幾十蚊,人地出屋水電都冇計啦

99dogdog    發表於 16-1-3 19:08

男爵府

引用:Quote:原帖由 Tmdgd 於 16-01-03 發表同朋

原帖由 ac321 於 16-01-03 發表
比我,我吾會share 一半材料费,我會出全部材料费,因為對方已經出了地方(屋企),時間(去買材料),水電煤 ...
同意,我也會這樣做,清潔屋企都好金㗎

禁止訪問

畀面勳章

回覆:Tmdgd 的帖子

男爵府

講真呀,你有當個個係你朋友咩?
每次朋友上黎我屋企/我上朋友屋企玩都好,到夾錢既時候,大家都唔會睇返張單買過d咩,話夾幾多就幾多 ,大家朋友都係講過信字
我覺得,你拎睇返張單黎睇,呢個動作好似係唔多信個朋友,怕佢仲有唔知買左d咩,會呃你錢咁
其實d野買返黎用得小小,咁剩低個d留返黎俾朋友平時用都ok 啦
你係咁計較既話,好心就唔好上朋友屋企整野啦

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

而家先睇到呢個鋪, 真心覺醒樓主計較又小家, 人哋又要買又要煮, party前執屋party後清潔,仲有水電煤呢啲點計?

男爵府

出屋個個一定唔駛夾,其他人除開, 再加小禮物

首頁
34567...9

尾頁

跳至