夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:Nbs 的帖子

想知道佢老豆同佢平時點相處?佢老豆對鄰居對你地正唔正常?平時有無其他親戚探佢地架

水晶宮

回覆 beanhouse 的帖子

佢老豆係古惑仔, 賭錢吸毒
屋企本身有個嫲嫲, 係佢湊開細路, 坐左一年監, 下個月出嚟
有個唔同住既爺爺. 呢兩個月佢做湊, 喺爺爺屋企同老豆屋企兩邊走

其實係我老公既鄰居.
我老公自小朋友一歲起已經成日同佢玩
個老豆唔理佢, 某程度上我老公做左"老豆"呢個角色
小朋友, 尤其係男仔, 係需要一個大哥哥/ 爸爸角色比佢 look up to

我自己既家庭背景其實好好. 未識我老公前完全唔識唔想像到有啲甘既家庭甘既小朋友.
所以其實呢個小朋友亦教識我好多野,睇多左好多野, 學懂左珍惜

大宅

回覆:Nbs 的帖子

Sad,不過好彩仲有個爺爺同麻麻,不幸中大幸,不過佢家庭本身複雜,我諗佢老豆咁樣,佢呀爺呀麻都唔會識教得去邊,佢呀媽好忍心,明知自己老公咩環境都可以走咗去,咁樣害到個小朋友好慘,你自己本身有無小朋友?而家仲係咪鄰居?

水晶宮

你講得好啱, 佢地真係唔識教.
唔好話 playgroup 呀課外活動呀, 連功課都唔識睇下.
話就係湊, 其實係帶佢返學放學比少少野佢食, 煮下啲有營養既野食都無架.

我宜家六個月. 老公搬離左佢屋企, 不過我地每一兩個星期都會返去見 6299, 順便見下小朋友.
得閒 weekend 都會同小朋友出街玩.

我老公真係好錫佢架. 如果佢一個屋企人都無, 我地領養佢都無問題 ! 弊在佢有....

大宅

回覆:其實好憎個女

點可以咁的。雖然我未生小朋友前,知道要湊,但無諗過咁辛苦,而且,我覺得佢同我分享老公,但係我仍然好愛佢,佢係自己骨肉嗎,而且小朋友係我地帶來的。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

引用:+本帖最後由+Nbs+於+16-1-29+21:25+編輯+\\

原帖由 Nbs 於 16-01-29 發表

睇到我眼濕濕…
你地好好人,
對個無親無故既小朋友咁好
佢生活上既物資足夠嗎?
我有啲玩具可以送比佢,
希望佢一個人時都可以自娛,
最少唔好學壞

水晶宮

回覆 babyhoi 的帖子

多謝你 ~我地都有買玩具比佢,不過自己一個,好快就唔玩架喇。
我相信仲有好多其他小朋友需要,可以捐呀 ~

我咪話我6 個月既,我呢幾個月無做野,靠積蓄。
之前christmas 我地帶佢去toysrus 叫佢揀玩具。
佢唔肯揀,但又咀扁扁唔開心。
後來我地chok 左佢好耐,佢終於話 :
姐姐你無做野無錢,唔好買玩具比我,留返啲錢買奶粉比 bb. 佢咀扁扁係嬲我嘥錢 !

嘩感動得我丫。我以為佢咩都無,會好恨要玩具。原來錯晒。
quality time, 陪佢, 一齊玩一齊學野睇野一齊擴闊視野最緊要。
物質係其次。
我喺佢到明白好多野。

男爵府

呢個小朋友好識諗呀

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

引用:+本帖最後由+Nbs+於+16-1-29+23:41+編輯+\\

好難得小朋友咁乖咁識諗
如果佢有咩需要有咩幫到手可以話我知,
學習上既例如文具、圖書,
我都真係有extra或二手可以送比佢~
你地心地咁好,
祝福你同你bb都健健康康

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+Nbs+於+16-1-29+23:41+編輯+\\

我個女都係小二,呢位小朋友真係唔簡單,如果可以請你繼續為佢付出多一點點既愛,將來佢一定比你感動到

佢家庭背景太複雜,連嫲嫲都去坐監,好恐怖,7歲人仔知道白粉係唔食得,好難想像佢7年黎到底點過

基於我女都係同齡,如有物資需要睇下我幫唔幫到手

你自己大肚都小心,做個善良有愛心既媽媽

水晶宮

多謝大家 :)

物質上佢還可以 (因為我地會買既),連電話都有喇。
你地有多可以捐比其他有需要既小朋友呀,我相信呢類小朋友其實唔止得佢一個。

大宅

引用:個女5歲,我知做父母責任大,我一直不想有

原帖由 Choochootrain 於 16-01-26 發表
個女5歲,我知做父母責任大,我一直不想有小朋友,當初係佢話想要的,到左今日,做父母好辛苦,我並不太享 ...
係唔係重男輕女既思想作怪?

男爵府

Choochootrain 發表於 16-1-26 09:10
個女5歲,我知做父母責任大,我一直不想有小朋友,當初係佢話想要的,到左今日,做父母好辛苦,我並不太享 ...
點會呀,不如你開通返佢,小朋友世界只有爸爸媽媽,我地有時可以嬲但唔可能用憎呢個字,問返佢點解

複式洋房

發生咩事,咁大個人幾衝動都係唔會講到咁嚴重掛?
最多講唔鍾意(因為想靜時覺得囡太嘈) 點會講到憎
呀囡真係好無辜 俾著我feel到爸爸唔鍾意自己都勁hurt
作為老婆聽到會嬲出到煙同好hurt
樓主搵機會囡囡不在場時同老公坐低好好地溝通下吧。

大宅

有因必有果,唔好要求佢對囡囡好住先,
反而了解吓c6點解會變成咁,當然,了解的過程係唔易的。。。
掉反轉,如果我變成c6咁樣,不論對與錯,總有我的原因。
然後再對症下藥,盡咗力佢都係咁,就要為自己諗以後條路點行。
加油💪🏻!我幾時都話做女仔係天生蝕底d😑

複式洋房

回覆:Choochootrain 的帖子

樓主唯有自己照顧睇實個女多d呀!衣家d小朋友甘醒可能會估到爸爸唔鐘意佢會影響到女女性格都唔定。甘樣可能變做d責任喺曬你到,但無辦法係好辛苦,但我地女人十月懷胎個女係自己生嘅唔可以好似個c6一句話唔鐘意就唔理囉!我調返轉,變得好唔鐘意個c6, 隨左玩之外乜都唔理,下至日常照顧到揾幼稚園面試都無出現,連佢自己野仲要我幫佢做埋,唯有日日開拖鬧佢加油呀媽媽,

大宅

Choochootrain 發表於 16-1-26 09:10

當初係你c6想要小朋友佢自己都唔會唸到自己竟然會憎個女,不過無論點都好,你需要好好保護個女,睇下有無d方法可以照顧到女既情緒同埋同爸爸傾下,禁細個就知自己爸爸唔鐘意自己可能會受到傷害

大宅

回覆:Choochootrain 的帖子

係唔係勁重男輕女既古老人呀?如果唔係真係無乜理由會憎

複式洋房

生得出個女就要負責任

洋房

我唔鍾意老婆
但係好鍾意個女, 點搞?

首頁

尾頁