跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:vanessamom+發表於+16-3-18+07:39+Ma

原帖由 wiiabcd 於 16-03-18 發表
Matrix , 睇你遇到邊個教, 以前就話個個都係現任教師, 但依家唔再係,
而且教得最好果批去晒 chatswood 教. ...
其實我女都只係 Year 10,所以諗住下個 term 開始補數,佢英文都 ok,但未能入到 class 1,我問定先,到時 Year 12 先開始單對單補下。

大宅

ydnamwal325 發表於 16-3-15 01:24
如果做到back office就最好,我都以呢個為目標!

你學歷咁好做teller好似有啲浪費,teller人工好低㗎⋯⋯不過我欣賞你能馬死落地行,重新開始!呢道睇本地experience. 做下有經驗轉工會易啲

你有無睇下啲job site 了解下?去seek.com.au八下啦!

複式洋房

引用:Quote:ydnamwal325+發表於+16-3-15+01:24+

原帖由 mrschui 於 16-03-18 發表
你學歷咁好做teller好似有啲浪費,teller人工好低㗎⋯⋯不過我欣賞你能馬死落地行,重新開始!呢道睇 ...
其實都好難衝破心理關口架,而家份工又咁穩定,但家庭同事業兩者權衡下,最後都會以家庭為重。

我都有睇seek job睇下既,我以前都有幾年HR related既經驗,都有諗過向headhunter方向發展既

伯爵府

引用:Quote:原帖由 mrschui 於 16-03-18 發表你

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-18 發表
其實都好難衝破心理關口架,而家份工又咁穩定,但家庭同事業兩者權衡下,最後都會以家庭為重。

我都有睇se ...
head hunter hk 人難,你要見客,同佢地 social 又要有好 candidates 比佢地 chhose, 除非你做大 headhunter company, 不過唐人難入。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ydnamwal325+於+16-03-18+發

原帖由 zxzx 於 16-03-19 發表
head hunter hk 人難,你要見客,同佢地 social 又要有好 candidates 比佢地 chhose, 除非你做大 headhunte ...
多謝你既回覆呀!睇黎我都係要由teller/admin assistant/ HR assistant做起,入到大學裡做都唔錯!

其實我都有朋友既朋友最近準備移民澳洲,佢諗住過黎讀個master跟住係澳洲執教鞭,不過我睇完大家既comments後發現其實係澳洲教書都難入職

伯爵府

引用:Quote:原帖由 zxzx 於 16-03-19 發表head h

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-19 發表
多謝你既回覆呀!睇黎我都係要由teller/admin assistant/ HR assistant做起,入到大學裡做都唔錯!

其實我 ...
入 uni 做 adm 好,stable, salary not bad, and they are more open to accept asians

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ydnamwal325+於+16-03-19+發

入 uni 做 adm 好,stable, salary not bad, and they are more open to accept asians
多謝你既advice!! 知多d行情多個出路都好啊!

大宅

ydnamwal325 發表於 16-3-19 02:31
多謝你既advice!! 知多d行情多個出路都好啊!

大學,政府工都唔錯幾stable,不過發展唔大。咩工都好,操好啲oral,呢度communication skill好重要㗎!

Btw你去邊個城市?

複式洋房

引用:Quote:ydnamwal325+發表於+16-3-19+02:31+

原帖由 mrschui 於 16-03-19 發表
大學,政府工都唔錯幾stable,不過發展唔大。咩工都好,操好啲oral,呢度communication skill好重要㗎!

B ...
我會去Adelaide 啊!

難怪唔見外國人想做政府,原來發展空間不大!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 ydnamwal325 於 16-03-19 發

uni admin. exe assistant. 我係香港寄咗成年信一單都冇回音,過到來去以前讀的大學問,呢d 位跟本係比temp 轉perm. 個adv係比人睇佢地有公開請人,跟本已有晒人。

浪費咗我成年時候寫信。

子爵府

引用:Quote:原帖由+zxzx+於+16-03-19+發表入+uni

原帖由 1mocha 於 16-03-19 發表
uni admin. exe assistant. 我係香港寄咗成年信一單都冇回音,過到來去以前讀的大學問,呢d 位跟本係比temp ...
有分 internal 同 external vacancy。

Internal vacancy
正如你講, 多數係 part time / contractor 轉 continuous 既表面功夫
申請者工作能力一早知

External vacancy
係正式請新人

重有分 casual / part time / contract / continuous 。

Contract 位, research centre 或 maternity leave。
Research centre 因為 funding 要每一/兩年申請一次,所以唔保證 contract 完後有工。
Maternity leave 通常係一年後要俾返個位個媽咪。

呢啲位既好處係
- 變成 internal,可以申請任何位
- 工作能力已知, 做到野,會考慮你先

最多人申請既,係 continuous

複式洋房

引用:Quote:原帖由+1mocha+於+16-03-19+發表uni+

原帖由 whoami1977 於 16-03-19 發表
有分 internal 同 external vacancy。

Internal vacancy
多謝大家既資訊!對我這個新丁好有用!

你地係拎到PR後係香港搵定工過黎,定係黎到澳洲先搵工?

子爵府

回覆:ydnamwal325 的帖子

多年前跟父母移民

伯爵府

引用:Quote:原帖由 whoami1977 於 16-03-19 發表

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-19 發表
多謝大家既資訊!對我這個新丁好有用!

你地係拎到PR後係香港搵定工過黎,定係黎到澳洲先搵工?
如果你唔係公司 internal transfer from hk to aus, 你人不在aus, 不用想佢地 even look at your cv. 所以都是到步後才找。

另外,不是pr or citizen, 很多公司也不會 look at your cv.

伯爵府

引用:Quote:ydnamwal325 發表於 16-3-19 02:31

原帖由 mrschui 於 16-03-19 發表

B ...
我 d 澳洲朋友,hk 人,不過是幾歲或十多歲移民去的,在大學或政府tax office做得幾好,有得升。

另外,也有成年男人同老婆仔女移民,入政府做,公司好似sponsor埋mba, 有 promotion, 佢打算做到 retire。

大宅

zxzx 發表於 16-3-19 22:01
我 d 澳洲朋友,hk 人,不過是幾歲或十多歲移民去的,在大學或政府tax office做得幾好,有得升。

另外,也 ...

政府工高薪梁準,福利好,當然好啦!我意思係不過如果想發達我諗私人公司可能好啲。

大宅

ydnamwal325 發表於 16-3-19 10:55
我會去Adelaide 啊!

難怪唔見外國人想做政府,原來發展空間不大!

我覺得政府工人工好,job security 比較高。其實都幾好嘅。

我近排都有兩個朋友打算去Adelaide,似乎都幾popular

大宅

引用:Quote:ydnamwal325 發表於 16-3-19 10:55

原帖由 mrschui 於 16-03-20 發表
我覺得政府工人工好,job security 比較高。其實都幾好嘅。

我近排都有兩個朋友打算去Adelaide,似乎都幾p ...
澳洲呢幾年政府工都好小請perm,通常都係contract.同埋政府工都唔算有咩多福利。所以好多西人都唔恨入政府做工。佢地通常都真係喜歡搵一份自己喜歡做既工,心態同我地會有唔同。
federal gov 近年先lay off成萬幾個公務員,所以政府工唔一定係security.

至於adelaide(SA), 聽聞經濟麻麻,唔易搵工,但生活費較便宜。可上網做下research,
留意下佢地就業狀況。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+mrschui+於+16-03-20+發表我

原帖由 car_li 於 16-03-20 發表
澳洲呢幾年政府工都好小請perm,通常都係contract.同埋政府工都唔算有咩多福利。所以好多西人都唔恨入政府 ...
多謝大家既advice!去到果邊我會乜都試!調整自己心態都好緊要!

大宅

回覆:大家返緊的工多亞洲人嗎?

上星期同一澳洲人傾開,佢女都揾緊工,佢話係oz揾工好多時都要靠關係同介紹。仲叫我多D參加social group同多D人傾計,有機會可藉介紹揾工。

我香港朋友移民sydney超過15年,之前係香港做銀行credit job,期間一直很難揾工,試過full time讀書,有段時間經濟拮据,想過回流,但老婆仔女想留oz,最後轉接都係靠關係入到間大華資銀行,而家做到中高層,叫做呢幾年先安定。

首頁

尾頁

跳至