自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

水晶宮

回覆:angel321 的帖子

作者好有胆識!
其實覺左好耐、我識人連果科會考都冇考、因為太差唔考反而cert唔會show, 但佢教書教果科
我都唔敢問佢點教、可能只讀書吧...

水晶宮

回覆:emilmama 的帖子

我可以答你一定唔係、我識既係八十後、五大都不入既閒科、不過讀完degree再讀左一年postgrad, 認真說他當年是明知自己找不到工作再讀決定做教師的、試問這種心態、這樣學歷怎能做好老師?
六七十年代一心教育的反而是另一種講法!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yamin 於 16-03-13 發表同意

原帖由 echoo 於 16-03-13 發表
我七十後,我身邊都係讀書中挺果班去做教師。我都發覺某些小學的老師真係不外如是,佢地真係如樓主文章所講 ...
教院垃圾
根本你了解下佢課程結構
就知真係教學生點教嘅內容唔多
教院果啲講師…哼…唔少只係閒來寫幾篇所謂論文呃下飯食
唔信,上去佢地嘅網頁睇下所謂研究著作就知,大把根本無乜好嘢,唔似台灣咁keep住做教學研究或追蹤調查。
呢個咁嘅教院,根本就如李國章所講,一係執左佢,一係俾埋中大。依家仲話升格做大學,又一浪費金錢之舉。

水晶宮

回覆:casscassy 的帖子

唉、我有朋友、有親戚都係、好敏感的話題

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 是的 於 16-03-13 發表非常認

原帖由 青青河邊草 於 16-03-13 發表
仲未計講粗口果啲…

大宅

引用:我覺得這篇文章有點以偏概全。教師這行業不

原帖由 hohoma16 於 16-03-13 發表
我覺得這篇文章有點以偏概全。教師這行業不是由當年的成績數字可判斷其好壞,試想想你中學時選修的文理商是 ...
講得好

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 angel321 於 16-03-13 發表(

原帖由 ac321 於 16-03-13 發表
這,就是香港教育制度的悲衰!
我有幾個同班同學,hkcee考得差,吾夠資格讀 AL(無學校收),就走左去讀師範 ...
當年我成績都麻麻,我媽都叫我去讀師範,好彩無讀

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

luckybaby2011 發表於 16-3-13 22:26
我可以答你一定唔係、我識既係八十後、五大都不入既閒科、不過讀完degree再讀左一年postgrad, 認真說他當年 ...
唉我中學既時候當時我學校有2個老師 20尾同30頭 (佢同過我地講年齡但我唔記得啦),但全部都係2000年後先grad 兩個都係讀cu
兩個人日日係FB單單打打 幫對方個老師同副校長校長改花名 又話另一個老師點點點 用D花名係FB講
但個FB係有add學生既 姐係我 兩個老師又分黨分派 話企自己呢邊就係X黨另一邊就Y黨
跟住好多學生就係下面comment我企咩黨咁
睇到我目瞪口呆
如果你話佢係private左既fb講我都算啦見唔到
明知道有咁多學生都咁講
我真係眼冤
我到宜家grad左啦 仲見到fb單打緊

男爵府

回覆:C.Humphrey 的帖子

我都係八十後
的確有很多成績差同學做老師

有時諗我既下一代要俾想當年仲考得差過自己既同學教,真係無眼睇

侯爵府

引用:(轉載)近這些日子,香港接二連三有學生自

原帖由 angel321 於 16-03-13 發表
(轉載)近這些日子,香港接二連三有學生自殺的事件發生。 今天我和一個退休了多年的校長傾談,他的觀點實 ...
講出事實,但教育界正正就會迴避依個問題。

珍珠宮

好媽媽勳章

bertcat123 發表於 16-3-13 21:32
我識得教書嘅會考9A又有, AL 3A又有, HKU first hon畢業又有, 教書之後進修攞埋PhD或者 double master degr ...

可否透露下呢班咁勁既老師教什麼學校, 真心想小朋友去呢D學校

男爵府

引用:Quote:原帖由+青青河邊草+於+16-03-13+發表

原帖由 小師妹 於 16-03-13 發表
我個friend教中文,但中文筆劃連什么叫垂露法、懸針法都唔識!
我親戚pure math拎f都教小學數學
仲要覺得自己數學concept好。

小師妹    發表於 16-3-14 08:57

水晶宮

引用:其實我們究竟有沒有想過,我們香港老師的質

原帖由 angel321 於 16-03-13 發表

其實我們究竟有沒有想過,我們香港老師的質素,有很多其實相 ...
遇過! 街坊小學的英文老師, 工作紙的grammar 不知所謂

珍珠宮

回覆:中小學老師,都是當年成績較差的一群

如樓主所說,除了當律師、醫生,其他如護士、警察、公務人員也是成績差!真是井底!

大宅

我傳統名校畢業,我身邊好多成績好ge同學做中小學老師,甚至有個成績好好嘅同學,去做幼稚園老師,每次同佢傾計,都覺得佢好有心,想將教育做得好。至於我當年成績只係普通,我想做老師唔係因為我成績唔夠好冇得揀,而係我真心鍾意教育,我讀埋碩士,我成日會被教育所感動。我屋企人想我考公務員穩穩定定,但係我想做老師,我鍾意同學生一齊互動,教學相長。
我身邊亦有朋友成績好好(佢唔係老師),佢同我講,佢唔明點解有d人成績會咁差,唔明點解數學會唔合格,歷史會唔合格。雖然佢成績好好,但係我覺得佢唔明點解學生會唔識,好難以學生嘅角度出發耐心去教。
我好唔鍾意有啲老師有種高高在上嘅感覺,有時見d老臣子老師會話自己啲學生點點點,成日埋怨呢樣個樣,睇唔出教育嘅心喺邊。我從來唔會認為做老師係因為錢,見到學生嘅進步,佢哋嘅一句多謝,又或者俾你一個擁抱,哥種暖流同感動,永遠都係錢比唔到我

悅甜mama  贊同  發表於 16-3-13 22:52

水晶宮

回覆:Lulu0820 的帖子

係、有人話好教練不一定是最叻那位、但而家小朋友好叻、你真係要有料先可以服眾!
之前施丹被另一球星挑戰咪又係要叻過對方先可以服眾囉!

男爵府

echoo 發表於 16-3-13 22:41
可否透露下呢班咁勁既老師教什麼學校, 真心想小朋友去呢D學校
我猜應該是Band 1或傳統名校會用較好的薪酬去請這些高質教師罷

子爵府

luckybaby2011 發表於 16-3-13 22:26
我可以答你一定唔係、我識既係八十後、五大都不入既閒科、不過讀完degree再讀左一年postgrad, 認真說他當年 ...

你朋友入行幾多年前的事?我講現在要入行做中學教師冇好quali 入唔到, 你朋友現在入行的機會是零,最多做下Teaching assistant。

而加新入行中學老師都會讀埋 master, 等多D機會轉做常額老師,一般中學最少50%老師以上有master。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 小師妹 於 16-03-13 發表我個

原帖由 孟母3000 於 16-03-13 發表
我親戚pure math拎f都教小學數學
仲要覺得自己數學concept好。

...
终於明白,點解我女 (小三)D數學功課一半要改正重做,因為同個 model ans 吾同(文字題,model ans 係3×7,佢寫7×3)!

我個仔更好笑,佢老師話 0係雙數(even no.)!!!救命呀!
我好想大大聲對住個無知老師講:0 係特别數(special no.)!

子爵府

如果D老師咁不濟,咁呢十幾廿年讀書的學生,豈不是全部都不濟?咁D狀元呀! 尖子呀!誰教出來?讀書叻不代表識教, 小學野, 初中野有幾深? 一般讀完大學甚至AL的一群都冇咩難度. 難的不是内容而是技巧, 愛心同耐心。作者才是真真正正的井底之蛙, 以偏蓋全. 看到缺漏就無限放大, 抹殺了老師的貢獻,我非常尊重小朋友的老師. 即使小學畢業多年, 仍然感恩有呢群老師,容忍與包容我的小朋友

hohoma16    發表於 16-3-14 05:54

首頁
34567...20

尾頁

跳至