自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:唔無聊,我都有講架,我要火葬,骨灰散落海

原帖由 BestHKMother 於 16-03-26 發表
唔無聊,我都有講架,我要火葬,骨灰散落海,咩嘢儀式都唔使,只要掛念,死人永遠活在在世的人心中!

...
我爸生前講過多次要燒左掉落海,但我問過d c fu,佢地話唔好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:fitfish+發表於+16-3-27+00:06+殯儀

原帖由 tutik 於 16-03-27 發表
所以我成日叫人直接上殯儀館辨事處揾職員傾,唔好揾中介,唔通火葬又訂貴價木棺材呀,訓幾粒鐘咋。 ...
對,我自己揾殯儀館,平左近一半

瑪瑙宮

引用:我同仔講過,+唔駛燒野,+如果無衫著會報夢俾

原帖由 sambb 於 16-03-27 發表
我同仔講過, 唔駛燒野, 如果無衫著會報夢俾佢。
火葬後千祈唔好拋落海, 我話會俾魚食跟住又俾人食。 雖然 ...
講開又講,琴晚夢見先父,佢話佢好凍,仲問我凍唔凍。

我係咪要做返d野呢?但我唔係香港,可以點做?

子爵府

回覆:有冇諗過自己身後事

供完層樓就會供返個長生位,盡早為自己打算,時辰到時阿仔煩少樣。雖則話灑大海灑花園係方便,但想有個地方比個仔掛住自己有心事時想同我哋講時可以hea下。

水晶宮

引用:Quote:tutik+發表於+16-3-26+22:50+係呀我

原帖由 fitfish 於 16-03-26 發表
原來可吩咐殯儀館...洗身換衫....堅決要女人換
佢話會跟客人要求做,但係邊個知有無跟喎!

大宅

有啊!自從經歷阿媽,同幾位親戚嘅離世之後,
就開始會諗以後身後事安排。
一切從簡,醫院直出,火化,但骨灰仲未諗到點樣處理。

子爵府

引用:近排有親人突然離世,感覺很多繁瑣禮儀可能

原帖由 tutik 於 16-03-26 發表
近排有親人突然離世,感覺很多繁瑣禮儀可能並非亡者意願,親人為求心安理得,花掉不少心力金錢。
有冇人早 ...
why not ?
我唔急住離開,但萬一出事,要唔要勉強留下做植物人,捐贈器官,殮葬事宜平安紙等,一早話好俾家人知, 我唔想身邊所愛的人難為,也希望佢地確實明白我嘅意願。

肯認識及面對生死,就更珍惜身邊人,更明白大家互相愛護的意義。

伯爵府

我一早同呀囝講,乜儀式都唔洗,捐完有用器官後,撒落草地,以後佢掛住我就望上天。

子爵府

捐得嘅器官捐咗佢,無言老師都可以,一切從簡,骨灰撒落海或公園都可,最重要唔好嘥錢大搞,我寧願啲錢留返比仔女好過。

]

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:以前好怕講呢D野,自從老豆走左之後,我連

原帖由 anna59 於 16-03-26 發表
以前好怕講呢D野,自從老豆走左之後,我連殮房都入過2次,已經吾怕羅,中國人真是好多規矩,禁忌,覺得好煩 ...
你講得啱

男爵府

屍體用來做研究。灰散海又好公園又好。唔使立碑因為家人住唔同國家。只要想起我時買朵黃玫瑰放屋企就可以

珍珠宮

我現在先發現,原來e院個禮堂仔好多人幫趁假,不過就吾比點香

侯爵府

唔無聊;我出嚟返工第二年已經有想法

伯爵府

有同c6傾過
器官全捐
之後醫院直出
淨係通知至親
唔洗朋友出席
朋友記得我身前果一面就得
亦唔想大家咁傷感
灰就散公園

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我老豆係醫院其間都已經講左,話唔好大攪………我心諗點先為之唔大攪喇。

到佢上個月中走左,佢身後事都係我去攪,我就正常咁去攪,做得“得睇”就算,過得自己過得人唔會失禮咁囉

其實講定就最好,免得後人煩

男爵府

C6同我講; 走後除左眼睛, 捐哂d器官. 直接火化, 如果可以就撒落去佢行開山既一個地點, 唔得就撒落去紀念花園.
仲有唔駛拜佢, 佢話:生前一粒糖,好過死後三注香. 鬧少D佢已經好好..

侯爵府

回覆 F2008 的帖子

佢話:生前一粒糖,好過死後三注香.

你講得啱!
原來好多人都咁豁達,器官捐贈、大體老師、唔使立碑。

水晶宮

要化,讚成捐器官,,死後得個魂,反而安心上路前要盡量做好家庭安排

伯爵府

虎到金來勳章

引用:醫院借房通知致親,超簡單告別,絕對不要到

原帖由 olivebee 於 16-03-26 發表
醫院借房通知致親,超簡單告別,
絕對不要到大酒店!
一早已登記捐出所有能捐器官
同你一樣,大家諗法亦一樣,已登記器官捐贈,亦登記左無言老師

男爵府

引用:Quote:原帖由 sambb 於 16-03-27 發表我同

原帖由 我愛Corina 於 16-03-27 發表
講開又講,琴晚夢見先父,佢話佢好凍,仲問我凍唔凍。

我係咪要做返d野呢?但我唔係香港,可以點做?
有無親戚幫到手, 去衣紙舖問下買齊野寫好名, 係當天化都得。
你果邊有無唐人街買到? 報得夢我會做, 攞個安心。

首頁
34567...11

尾頁

跳至