夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我c6話因為由到大嘅娛樂都係打機

大宅

原文章由 yiyiyi 於 08-10-27 15:55 發表
我老公每日都 keep 住上網 & 打機, 臨訓都要攞埋部 NDS 上床打, 試過有一晚佢打到好夜, 亞仔(6 歲, 有時跟我地訓, 都係好鍾意打機) 夜晚起身去 toilet, 去完返上床時, 好語重心長咁同佢 daddy 講 "daddy, 仲打機, 訓啦 ...

大宅

原文章由 candice-BB 於 08-11-7 23:59 發表
我c6話因為由到大嘅娛樂都係打機

可以試下幫佢培養下其他興趣丫。例如買副大富翁返屋企叫埋佢全家一齊玩,或者買架模型發機約佢一家人上山放飛機……總之,睇下有無邊啲其他嘢佢係有興趣,又可以一齊玩既,發展下囉。

電視上社工都有教啦,啲父母淨係唔畀仔女打機,又唔提供其他更好的選擇,咁仔女無無聊聊無嘢做,咪想盡辦法又打返機,你唔畀佢打佢仲覺得好無理添,係咪?

別墅

我自己好鐘意打機, online, 手提, 電腦咩都有玩, 不過阿仔大左之後就少左好多時間玩嚕~ 而家剩係得返ndsl咋~ 玩下數獨囉~ 我老公都好鐘意打機, 不過佢就打ps2多, 踢下波咁~ 我大肚個時佢成日都踢波比我睇, 我老公玩踢波game好搞笑 佢入波時我地又會一齊大聲叫, 哈哈~ 其實興趣者, 初初我都唔識足球既野, 為左可以痴多d個老公咪去學下囉~ 大家又可以多d話題, 何樂而不為呢~ 況且未結婚前我地成日都msn到天光, 大家對電腦都有興趣無咩所謂啦~

大宅

我老公唔鐘意打機,可能因為同佢份工有關(佢份工有關遊戲機)
但我就ok鐘意...成日夜晚氹完亞囡訓覺,
我就自己o係房上網打麻雀唔理佢...haha
都唔知係咪胎教關係....
亞囡雖然得13months,
但佢都好鐘意打機.
成日要玩nds(已經玩壞左兩部)

伯爵府

老公咁黏家,唔會周圍去,打下機減下壓姐,應該慶幸佢用呢個方法減壓,如果係其他嫖、賭、飲、盪、吹、邊樣衰d?

別墅

捉佢入房做, 無力點打機.

大宅

我老公好鍾意打機,一返屋企立刻開電腦,我無唔開心因為我自已都同佢一樣好鍾意打機。

民房

我同我老公前日就因為佢打機鬧大交, 佢係迷得好緊要個隻, 我bb 2歲了, 我已經同佢講左好多次, 我地2個都返工, 已經無時間同bb傾下計, 佢都要學講野架麻, 我要佢有時間就同佢玩下, 大家傾好 9:30 p.m. 等bb瞓左先可以打機, 佢次次都話好, 但次次佢一放工就立即開機, 我回來見到, 佢就話, 我陪左阿仔好耐啦, 我打一陣機先, 其實工人同我講佢只係同阿仔玩左一陣. 我已經同佢鬧左好多次交. 前日, 我同bb 一回來, 本來心情好好, 見佢又打機, 我就講左句" 好熄機啦, 出來陪下bb先啦". 點知佢好大聲咁嘈, 話, 我剛買完"送" 返來, 剛開機咋, 我幾時有打呀"? 嚇到我bb 停左一停, 我好嬲立即入房鬧佢, 佢成日都係咁, 你一叫佢熄機佢就發顛, 次次都係鬧交收場, 我第日都要返工架, 佢成日係房打到 2, 3 點, 好光, 我根本都瞓唔到, 日日都要陪佢到3點熄機先可以瞓. 依家重因為我要佢熄機來鬧我,我真係好嬲, 我嬲到呢2日, 真頭係電腦set左 password, 佢電話都開唔到, 無得打, 佢尋日扮死狗 "乙水"我, 我喊, 話要離婚呀, 我同佢講, 佢根本只係打機, 都無理過我, 從來都無陪我睇電視, or 去睇戲, 亦唔去同我行街, 最過份係, 可以打到唔駛同我do 野, 次次都要我問, 一個月先do 2 次, 都係要我問, 重要我等佢打埋呢個round 先可以do , 有時要等到 12點, 1 點, 重要叫我快d 除衫, 唔好阻住哂, 你知唔知我聽到呢句野幾hurt, 同我do 野係阻住佢打機. 我尋日一次過講哂出黎, 佢唔認自己有講過, 我話, 唔通我自己作d 野出黎屈你呀? 另外, 我個仔要去幼稚園interview啦, 叫佢同個仔溫下書, 傾下計, 佢次次都話呢d 野留返比我做. 我搵錢多過我老公, 佢只係比 $7400 屋租, 就無再比家用我, 因為佢都比唔到, 佢搵好小, 咁其實所有開支都係我既錢, 連一家大細出去食飯次次都係我比, 阿仔讀書幾千蚊都係我比, 水電煤一切都係, 我我尋日同佢講, 我10年來, 都唔介紹佢搵得小, 因為佢以前都重叫對我好好, 不過呢幾年已經唔係, 佢只係識打機, 亦唔會去諗下有咩其他方法可以搵多d 錢. 我呢? 就要做3份工去搵錢比佢個屋企, 我同佢講, 有一句野我10年來都忍住唔講, 不過我忍唔到啦, 我話我覺得佢好無用. 我唔想再同佢一齊, 過呢d 生活. 佢真係連放假個2日都全日打機架, 跟本都唔會同個仔去玩, or 陪下我. 佢尋日見我講到咁激動, 都唔敢出聲, 應該一會返去又會 "乙水"我, 不過我唔駛佢 "乙水", 佢次次應丞左之後, 又會再重蹈覆切. 佢已經打機打到走火入魔, 我尋日同個仔返左外家食飯, 無煮比佢食呀, 又lock 左部電話, 佢坐左係廳整晚等我返去呀, 我唔知佢今次會唔會好好反醒下, 但我之後重可以點做, 先可以有辦法令佢唔好再咁迷打機? 我真係接受唔到佢打機打到完全唔理個家同個仔同我.

別墅

回覆 #89 milka0527 的文章

我都覺得打機打到咁沉迷, 遲早一定影響關係, 好似飲酒咁, 初初少少, 漸漸失去理性上埋瘾, 要戒就唔容易, 甚至連家庭生活都影響埋! 雖然之前有d BK媽媽話由得佢打好過個老公出街, 又或者同個老公一齊打, 好開心, 無問題! 其實只係問題未到, 當打到一個失去理智, 唔可以控制既地步果時想收科都幾難! 我都曾經話過我老公, 你嬴咗幾多分就等於花咗幾多時間響部電腦度, 亦即是你忽略咗屋企人幾耐! 成日沉醉響電腦D虛擬世界裡面, 試問一句, 熄o左部電腦之後你得到d 嘜? 得到可能係D分數, 但真正失咗o既我就知: 失咗時間, 失咗關係! 嬴咗個game! 輸咗個家!
奉勸果d未去到沉迷階段既"機民" , 如果唔想攪到大好家庭悲劇收場, 請理性及早收手!

[ 本文章最後由 cylmama 於 08-11-13 17:29 編輯 ]

民房

你係講得好啱, 不過D 男人唔係咁諗, 佢地將打機放到好重位置, 呢2日我老公知死呀, 我LOCK左部機唔比佢開, 佢照舊日日放工一早返家, 不過係乖乖咁坐係廳, 同陪我個仔玩, 重買野煲湯比我飲TIM. 不過我都未彩返佢呀, 要比D 顏色佢睇, 唔係下次又係咁.

子爵府

我老公好鍾意打機,一返屋企立刻開電腦,但試想想佢唔返屋企打機走出街比女人打X機咪仲慘,佢地放工都係想返屋企玩下好過出街唔知去邊玩呀~~我就冇所謂啦,佢返左嚟我又安心,又唔會左住我玩電腦仲好~~9唔9去一齊去下街食下飯買下野,我已經覺得好開心啦,有個日日都返屋企食飯o既老公仲想點?

別墅

男人鍾意打機是因為減壓, 一朝在外, 對的又是男人, 每天十多小時都在為生活競爭, 只有打機才讓他們忘掉現實. 每天一,二小時不是大問題, 多d 就有另一問題, 就是對部機好過對老婆. 所以老婆間中都要對老公溫柔下, 男人都是雄性動物.

民房

原文章由 berry?????? 於 08-11-14 04:29 發表
我老公好鍾意打機,一返屋企立刻開電腦,但試想想佢唔返屋企打機走出街比女人打X機咪仲慘,佢地放工都係想返屋企玩下好過出街唔知去邊玩呀~~我就冇所謂啦,佢返左嚟我又安心,又唔會左住我玩電腦仲好~~9唔9去一齊去下街食下 ...
我唔係咁睇喎, 點解要諗到咁灰, 話老公只係在家, 唔係出去唔知去左邊就已經ok? 佢都係家既一份子, 都要為個家付出下麻, 唔可以咩都比老婆做哂既. 如果打機打到好似返左另一份工咁, 咩屋企野都唔理, 我覺得有問題. 好似呢2日, 我表明我唔接受佢打機打到咁迷, 我係電腦都lock 埋, 佢反而知死啦, 唔敢叫我開返個pc, 日日陪我個仔玩同睇tv, 我個心都無咁嬲.

民房

原文章由 mamawai 於 08-11-14 09:33 發表
男人鍾意打機是因為減壓, 一朝在外, 對的又是男人, 每天十多小時都在為生活競爭, 只有打機才讓他們忘掉現實. 每天一,二小時不是大問題, 多d 就有另一問題, 就是對部機好過對老婆. 所以老婆間中都要對老公溫柔下, 男 ...
我同意, 每天1, 2 小時昤ok既, 不過我個c6 每日對成 6個鐘呢. 肯定係對部機好過對我, 佢未識打機之前, 對我好好架, 所以我真係接受唔到. 就算今次同佢好返, 我都要約法3張, 唔到 10點唔可以開機, 因為我個仔 10點先瞓. 前幾次就係衰心軟, 佢6:00 就話要開機, 要開住部機先可以賺到d 分再玩落去喎, 咁我咪由得佢開law, 點知一開, 又話要set 野, set 兩set, 又玩下. 佢跟本都停唔到, 咁有時放工一返來, 見佢有佢自己係房打機, 我個仔得2歲, 就自己係廳玩, 好嬲架麻, 個仔生出黎唔駛理佢架? 次次話佢, 就一定答你, 我剛剛理左佢啦, 根本就無, 依家講起都好嬲架.

別墅

原文章由 milka0527 於 08-11-14 12:08 發表
我同意, 每天1, 2 小時昤ok既, 不過我個c6 每日對成 6個鐘呢. 肯定係對部機好過對我, 佢未識打機之前, 對我好好架, 所以我真係接受唔到. 就算今次同佢好返, 我都要約法3張, 唔到 10點唔可以開機, 因為我個仔 10點先 ...

慢慢來啦, 要佢一下子改變對"至愛"的態度,係唔容易架.
set law 係好方法, 對住部機藉口多多,都話男人成個大細路.

大宅

milka : 我都覺你老公太沉迷喇, 但係你 LOCKED 左機, 佢先咁乖, 他朝你一解封, 佢咪又 ..... ??? OR 你遲遲唔解封, 佢會唔會搵另一個對策 ?

子爵府

同意,同意情況一樣 ,所以我都好樂意接收=我臭囡囡都有壓力,但我鍾意買3 減壓,我老公都比我買嫁,佢話大家開心咪得囉,唔洗咁汁著啦~~
原文章由 mamawai 於 08-11-14 09:33 發表
男人鍾意打機是因為減壓, 一朝在外, 對的又是男人, 每天十多小時都在為生活競爭, 只有打機才讓他們忘掉現實. 每天一,二小時不是大問題, 多d 就有另一問題, 就是對部機好過對老婆. 所以老婆間中都要對老公溫柔下, 男 ...

民房

原文章由 jywbb 於 08-11-14 15:02 發表
milka : 我都覺你老公太沉迷喇, 但係你 LOCKED 左機, 佢先咁乖, 他朝你一解封, 佢咪又 ..... ??? OR 你遲遲唔解封, 佢會唔會搵另一個對策 ?
我其實唔係第一次lock 機架啦, 之前都lock過4次到, 佢次次都"乙水"返我, 應丞我 9:00 後先玩, 咁我次次就第2日開返比佢, 今次我喊哂叫雜婚, 佢3日都唔敢叫我開返比佢玩呀, 佢係個廳同房係咁䁪覺law, 唔知係真瞓定假瞓呢.

民房

原文章由 berry?????? 於 08-11-14 16:30 發表
同意,同意情況一樣 ,所以我都好樂意接收=我臭囡囡都有壓力,但我鍾意買3 減壓,我老公都比我買嫁,佢話大家開心咪得囉,唔洗咁汁著啦~~
問題係佢玩到咩屋企野都唔理, 食飯都係用 8分鐘架咋, 因為要趕住返入房打機, 我就接受唔到啦, 依家係同屋主咩.

首頁

尾頁

跳至