自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係啟德搭過兩次飛機,一次飛日本,一次飛英國

不過印象其實已經有啲模糊

子爵府

回覆樓主:

我仲年輕, 未試過

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:plentyplentylee+發表於+16-5-4+22:4

原帖由 jarjane 於 16-05-04 發表
好有感情工作了近3年, 留下了好多美好的回憶
我十一年在舊機場,另加由幼稚園到中學畢業都在九龍城望住條跑道的十幾年!
好懷念!
好掛著staff canteen \"Concord\", 仲有客運大樓蛇斗食牛丸米

珊瑚宮

畀面勳章

plentyplentylee 發表於 16-5-4 22:49
我講先。

最記得落機后在禁區出機場時,要行一條微微向落既斜道,而斜道兩旁又企滿接機既人,覺得自己有d ...

印象模糊,不過記得送朋友機前會喺對面酒店食飯。
又記得機場範圍裡面有個 staff canteen, 食碟頭飯,一路食一路睇住飛機升降。

伯爵府

有幸用過啟德,係果到搭過兩三次飛機,最有印象係個睇飛機航班時間既牌,一轉就會"打打打打"既聲,好鐘意睇佢轉牌果下

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

飛機升降時香港夜景好靚,落咗機返屋企快 去九龍城食嘢又方便。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以前舊屋搭幾蚊巴士就到機場, 近到爆

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

plentyplentylee 發表於 16-5-4 22:49
我講先。

最記得落機后在禁區出機場時,要行一條微微向落既斜道,而斜道兩旁又企滿接機既人,覺得自己有d ...
係呀我都記得呢條路...細個時行出黎都有呢個感覺
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

jarjane 發表於 16-5-5 02:06
記得當年某日我被編更去做接機, 通常我地在office(跑道景觀)見到隻飛機一落地就要出發去閘口準備,所以到差 ...
我屋企好近機場, 嗰日我喺屋企聽到好大既"砰", 我仲同我亞媽講, "咩事呀?撞機呀?" 點知十分鐘後新聞真係話有架華航降落時沖咗落海, 我都係呢單意外之後, 都唔敢搭華航

水晶宮

係啟德搭過2次

子爵府

回覆樓主:

娘家在舊機場附近,見到但聽唔到飛機 。母親大人對啟德念念不忘

象牙宮

回覆:有冇人對啓德機場仲有印象?

第一二次去日本都係啟德搭的,印象好舊好暗,唔太記得其他。

侯爵府

回覆樓主:

我最有印象就係落機後推住行李車行出黎個條斜路,因為男朋友會企響兩旁等我行出黎, 另外仲有航班水牌,個水牌轉資料時“啪啪“聲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

記得呀,我暑期工就係喺機場餐廳做waitress,仲成日見到明星。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 plentyplentylee 的帖子

我都係記得呢PART咋.....

禁止訪問

大宅

細個送親戚機...已經唔系好記得機場入邊系點樣....淨系記得送完機再由另一個親戚車我番學..仲要系車換衫同埋食個魚柳包..

子爵府

回覆樓主:

記得, 我在啟德搭飛機次數比新機場多。。。

d啪啪的牌, 基本上都要坐車上機啦, 地下是黑色的?回家搭的士一定會經過的油庫, 機場隧道, 等等。
幼稚園在九龍塘, 所以返學放學都見到飛機。。

意外, 最深刻係打風時堅持降落但撞左跑道尾斷左兩三折的那次, 死傷嚴重。

禁止訪問

大宅

引用:記得呀,我暑期工就係喺機場餐廳做waitres

原帖由 wyl 於 16-05-06 發表
記得呀,我暑期工就係喺機場餐廳做waitress,仲成日見到明星。
係?!

首頁

尾頁

跳至