自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔水驚....個個都係咁, 到時好多人陪妳訓橋底 (包括我)

原文章由 小傑媽媽 於 08-10-16 23:20 發表
唉!而家經濟咁差,人人自危,萬一老公份工有乜e yuk,到時冇錢供樓,比人趕出街,咪遲早凍死囉…人家好怕凍架嘛…

...

男爵府

大陸香港都係....唔係殺人亂倫性醜聞搶人老公以權謀私就係呢樣毒個樣毒, 文化越來越低, 今日見到個阿婆踎係條柱後面柯殊殊(九龍區), 有個女人棟高隻腳係公園坐(新界區)...

原文章由 bread1103 於 08-10-16 23:14 發表
97前尖沙咀周街外國遊客,真係國際都會,
宜家周街自由行污煙瘴氣,

以前D高官會避嫌,宜家會見D高官同地產商鬼O甘老友,拍膊頭睇歌劇,之後就有屏風樓,摩天豪宅,
遲D南生圍濕地又批起屏風高樓,都唔明有MUG理由批,
好想 ...

大宅

我都好懷念港英年代,起碼無咁多大陸新移民.香港都靜好多.......不過面對現實啦

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就算佢地呃hk好多錢,但都係走既時候留番好多錢係hk,同我地真係由窮變小中產,而家由小中產變到綜援都不如 ,一個月都無佢地仔女咁有1200.00零用

原文章由 keroroee 於 08-10-17 00:02 發表
我曾經睇過一篇文章提及肥彭, 印象中肥彭係一個好人, 有腦既政治家, 亦唔係呃走香港好多錢$, 相反處處維護港人....

[ 本文章最後由 jamieconnie 於 08-10-17 09:42 編輯 ]

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

大宅

我都好係懷念港英年代, 起碼無咁多大陸新移民, 香港都靜好多沒咁污穢

伯爵府

好媽媽勳章

我去歐洲玩,一到英國就覺得番左細個住過既地方。果D紅色郵筒、電話亭。。。還有BBC電台既英文,感覺好舒服囉。

去大陸就冇呢種感覺,只覺得髒、亂、好多人冇禮貌冇公德心。

反而去台灣就覺得。。。中國人還是可以做得好既。

伯爵府

原文章由 chinalook 於 08-10-17 13:22 發表
我都好係懷念港英年代, 起碼無咁多大陸新移民, 香港都靜好多沒咁污穢

咪就係囉
仲要整體社會比列上都有骨氣過依家
以前炒樓蝕錢邊會叫政府賠, 炒股蝕錢邊會叫政府同銀行揹飛
.....
總之社會素質差o左好~~~~多

大宅

[quote]原文章由 阿西 於 08-10-16 15:36 發表
咁如果老彭而家主治香港,雷曼事件/毒奶/金融海嘯/有毒食物佢又有咩好方法攪掂呢﹖英國而家唔見得可以獨善其身。97前經濟無動盪咩﹖67年發生咩事﹖

67年左派放炸彈呀…帶頭個隻楊光就殺人放火金腰帶嘛…老董俾架。
77年… 念唔起,70年代末期,地鐵部份觀塘線通車。
87年股災,聯交所停市三日…89年 64
90年代初玫瑰園計劃開始進行。95出現了短暫直選。

禁止訪問

大宅

正苦policyafter 97 -- stupid and 妖聞
They earn a high salary but never think
thoroughly before carrying out the policy.
They carry it out, test whether you
protest it. If they find a large group of
people speak fiercely angrily loudly
against it, they change and change.
That's why HK people become very
fierce and angry all the time.

Bow tie always goes to the church to pray to the god. To me I respect those who have no religious belief but really have a heart to do good to the society, rather than those conartist showing that they are religiously devoted but
have all kinds of negative quality of human beings --
arrogant, selfish......

[ 本文章最後由 藍貓仔 於 08-10-18 00:39 編輯 ]

水晶宮

其實
哩度有幾多人系97前已經出黎做也
我踏入社會十幾年
覺得生活質素哩家也真系要成家立業先體會到咩叫負擔同改變
當我們口口聲聲說年輕一代如何時
相對97前
我們何嘗不是新一代呢
或許今天我們面對的是新時代的社會問題
香港好唔好
97前移左民果D為什麽又返曬黎呢
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

淨係趕走班船民, 已經令香港少咗舊大包袱啦...

原文章由 necohaos 於 08-10-17 23:40 發表
[quote]原文章由 阿西 於 08-10-16 15:36 發表
咁如果老彭而家主治香港,雷曼事件/毒奶/金融海嘯/有毒食物佢又有咩好方法攪掂呢﹖英國而家唔見得可以獨善其身。97 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我都係好懷念港英年代.我仲記得果陣睇電視睇住英國旗緩緩下降,特區旗上升時.我d眼淚真係忍不住.我完全冇開心既感覺.只有不捨,傷感.
我係uwant講以上同一番既話,比人用英文鬧到9彩,話我係祟洋,走狗.之類既說話.
其實知道自己係中國人.但生於斯,長於斯.我生於英國殖民地,受英國文化教育.受英國殖民統治或教育薰陶.我想這種思考方式,根本深植於香港人的基因裡.
依家去到邊都係一些講野唔咸唔淡大陸女人.說真的,真的很不慣.再說,自己見到或遇到既大陸人,文化背景亦都差很遠!我不敢話自己高尚.但起碼我會守秩序,不打尖.有禮待人.但眼見好多都是沒文化的大陸人.真的令我很氣憤!現在我連自己行山都不敢!怕有山賊.以前邊有?開始覺得他們"討厭"!
但回歸祖國終歸事實,不喜歡又能怎麼樣!? 回憶總是美好的.人,是要向前望.
只希望香港真的能有一位賢君特首.能令香港人好過些!不要再被那些自以為law到張香港身分證既新移民黎呃綜援又好.總之黎law著數!不要再蠶食香港人福利!
好可惜呢位賢君仲未出現!

公爵府

好媽媽勳章

你講得好好好好好好
原文章由 NatalieMaMa 於 08-10-17 00:02 發表
回歸之後幾時有好過?
97後傳媒慢慢自動波自我審查, 以前都鍾意睇亞視, 而家變咗29台, 勁冇癮, d報紙淨係識得幫大6隱惡揚善, 名嘴要執包袱, 港台本來係市民喉舌, 而家要聽老爺話, 唔聽話嘅高層就鄧冬菇, 凡此種種都係 ...
嚴 守 止 賺 、 止 蝕 位 , 相 信 每 個 投 資 者 都 曉 , 但 利 字 當 頭 , 確 實 知 易 行 難 。 所 以 , 希 望 大 家 , 贏 了 錢 , 開 心 之 餘 , 要 保 持 清 醒 ; 輸 了 錢 , 傷 心 之 餘 , 亦 要 保 持 冷 靜 。 懂 得 平 衡 投 資 心 態 , 也 許 是 致 勝 之 道 的 必 備 條 件 。

珍珠宮

我懷念左好耐啦!

原文章由 happytse 於 08-10-16 14:53 發表
突然間好懷念港英年代既香港, 有無人有同感呀?

珍珠宮

原來有人同我一樣!我一去到英國(其實係第一次去),好似返返去自已老家咁呀!心情幾激動呀!

始終,難聽d講句,我地係食英國佬奶水大既,呢個係冇得改變既事實,我好唔中意回歸囉!我到今日都係用英國海外passport,雖然係二等,但我完全冇申請特區護照喎!如無意外,我會繼續用皇冠果本,直到我死。

原文章由 小蘅媽媽 於 08-10-17 22:47 發表
我去歐洲玩,一到英國就覺得番左細個住過既地方。果D紅色郵筒、電話亭。。。還有BBC電台既英文,感覺好舒服囉。

去大陸就冇呢種感覺,只覺得髒、亂、好多人冇禮貌冇公德心。

反而去台灣就覺得。。。中國人還是可以做得好既。 ...

珍珠宮

e+咪冇人呃走香港錢囉,d錢咪一樣係冇!唔通而家香港市民比以前有錢咩?97無錯大圍經濟唔好,但人為錯誤決策同大家沉多兩野囉!

原文章由 talkymum 於 08-10-16 18:30 發表
英國佬呃走香港好多$.港英年代所有大型工程都係佢地d公司天價做哂.淨係睇政府用既物資已經貴市面數倍至十數倍.e.g.紀律部隊uniform.閒閒地二三千一套.佢地話d布料貴wo.公務員只有外國人先可以做高職.佢地d仔女香港人供佢地 ...

男爵府

原文章由 ntefamily 於 08-10-16 15:07 發表
當年經濟好, 真係開心好多
依家見到好多人無野做, 或好低人工,
成日覺得香港的基礎好唔穩咁, 個心都好寒

agree! at least almost everyone has a stable good pay good at that time. And if you work hard, chances were always there!
做人至緊要開開心心 :-D

首頁

尾頁

跳至