樓市動向

跳至

首頁
34567...28

尾頁

大宅

好媽媽勳章

你好,麗城我住過4--5年,樓既質素唔錯,
實用率好高,樓價吸引,但最後不能忍受交通不便,
尤其做節回家係荃灣轉車,人山人海

美孚交通真找不到缺點

但過不了心理關口,就是樓齡四十年,

好難決擇。

原文章由 ellawyc 於 08-12-29 01:45 發表
而家市場資訊好混亂, 與其係咁, 不如忍一忍手
信下自己眼光同供款能力係最實際!

我亦因為美孚價企硬, 已經開始睇區外樓
麗城係我心水, 不過老公返工好遠, 仍在思量中..... ...

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 muimui媽 於 08-12-29 20:45 發表

美孚交通真找不到缺點

好難決擇。

...

多謝妳嘅資料
我個人覺得麗城實用率可媲美美孚
個則仲好過美孚添
846'感覺同我而家960'空間差不多
係少咗個露台
起居室同睡房區分明, 唔嘥位
而家試緊問銀行pre-approve
如果有銀行放到水, 就開始同業主傾價

別墅

美孚七期是1977年落成, 只不過32年樓, 可以睇下
原文章由 muimui媽 於 08-12-29 20:45 發表

美孚交通真找不到缺點

好難決擇。

...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

I got mortgage approved end of Dec. for Mei Foo, Std Chartered 70% ok! :)

複式洋房

本人很想入市, 但現時似乎有小陽春, 美孚很多平貨好像冇多少, 令我心大心細, 大家有什麼看法?

大宅

"美孚很多平貨好像冇多少'"???你意思係好多平嘢,點平法,我都留意緊美孚,想買800-900幾尺

原帖由 hoshan 於 09-2-8 11:25 發表
本人很想入市, 但現時似乎有小陽春, 美孚很多平貨好像冇多少, 令我心大心細, 大家有什麼看法?

大宅

畀面勳章

我都有留意緊, 唔平

大宅

1. 上70%係完全ok,我買咗2期近公園嗰邊,1月approved(重可以70年减樓零做按揭)
2. 管理費已包殼險,公眾地方險及第三者險,剩餘會儲低等够$做大維修,所以唔駛夾$,我買2期就係貪佢已完成,唔駛被包住成半年
3. 租值最抵喺12月,但一口氣被掃得8899,因1月過年,業主唔想空置多個零月,現呎租$13而企理算筍
4. 筍盤真係唔多,之前我睇過個d都全部被掃清,有d成交價重高過原先開價,企理d要約$3,300-3,600/呎(小單位), $3,600-4,000/呎(大單位)
5. 除咗食店種類小,以3千零蚊住市區港鐵上蓋,純住宅區,實用面積又大,交通方便,講真地價都唔止啦,係咪?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

近呢幾星期睇左幾個 .... ( 因有親戚買左個平野,
新年前係 8 期 89x sq ft @ $ 270 , 中層無裝修)

睇左有 2 個, 係 8 期一個 20 樓 85x sq ft @
$ 320 有裝修同埋一個好似 4 期底層 $ 340 有裝
修 !!

其實都唔平 .... 我見全部都要 $3xx 架 .... 不過大
多數 8xx - 9xx 可以間到 3 房仲要有套房 , 又真係
幾實用架 .... 平 d 就好啦 !!!

原帖由 carmenlook 於 09-2-10 17:35 發表
"美孚很多平貨好像冇多少'"???你意思係好多平嘢,點平法,我都留意緊美孚,想買800-900幾尺

瑪瑙宮

好媽媽勳章

其實我都估係小陽春 .... 所以我會 !!!

原帖由 hoshan 於 09-2-8 11:25 發表

大宅

原帖由 chickenwing2006 於 09-2-11 12:08 發表
新年前係 8 期 89x sq ft @ $ 270 , 中層無裝修)

睇左有 2 個, 係 8 期一個 20 樓 85x sq ft @
$ 320 有裝修同埋一個好似 4 期底層 $ 340 有裝
修 !!

其實都唔平 ...

20/F係頂樓,要近$3,700/呎算幾貴......
4期嗰個咩size?係低層定至厎第一層,我12月尾睇咗個1006呎都係收$308萬,不過係第一層同向東北,所以唔啱......

大宅

畀面勳章

頂樓都咁貴? 無電梯到架喎

伯爵府

想請教下美孚街坊,你地d仔女讀咩學校?我個女5年班,仔讀k1,咁我想知道女女中學有咩好介紹?

複式洋房

完全同意而家啲樓係貴左, 我早兩日去睇, 啲經紀都好無良, 幫啲抄家抄高啲樓價, 明明毎業主HKD25x 買入, 就呃我話290買入, 再叫我加多40話業主的裝修成本, 真係當我LULU, 以家資訊咁容易係網上找到, 佢都傻的, 以為我唔知

唉, 不過啲經紀同抄家夾埋推高個市, 我地呢啲用家就只好捱貴樓或住細屋, 真係慘!!!!

原帖由 chickenwing2006 於 09-2-11 12:08 發表

修 !!

其實都唔平 ...

男爵府

我都有諗過美孚, 雖然實用高, 但附近貨柜碼頭, 又無地方行街. 樓齡又高. 唔明點解咁多人鐘意 ?

複式洋房

無他嘅, 實用並且交通極方便, 而且又有好多配套設施, 所以我都考慮了才決定鎖定目標, 放棄新樓, 諗住可以買大啲同一家人一起住LOR

原帖由 2008 於 09-2-17 00:12 發表
我都有諗過美孚, 雖然實用高, 但附近貨柜碼頭, 又無地方行街. 樓齡又高. 唔明點解咁多人鐘意 ?

別墅

講真美孚係舊, 亦有人話點會買樓會買老過自己D樓. 但美孚真的實用好多, 交通便利, 校網亦不錯 假如我有錢都會買美孚而唔買曼克頓, 無他既, 曼克頓除了有會所和新樓外, 無咩好啦. 而且管理費又貴.
原帖由 hoshan 於 09-2-17 00:38 發表
無他嘅, 實用並且交通極方便, 而且又有好多配套設施, 所以我都考慮了才決定鎖定目標, 放棄新樓, 諗住可以買大啲同一家人一起住LOR

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

別墅

上星期我去睇樓, 我都唔係好明加下D業主咩心態, 咩樓都叫338萬 (三房果隻880呎則) 無咩裝修, 等你還價又唔還得多. 銀行估價又同個單位差廿至三十萬, 係人都覺得個市會跌, 而成交期又一個月, 若交樓時個市跌, 我買貴樓, 就 "等" 心啦. 你話我地呢班準買家幾煩惱呀.

公爵府

我以前都住過美孚, 而家都好想搬番番去. 因真係好方便, 有圖書館, 公園, 遊樂場, 泳池, 球場, 街市, 仲有好大的廣場比人行, 好鐘意, 各類的食肆, 一落街就好舒服, 價錢又相宜, 實用又高, 心旭旭或者今個星期有時間去睇下樓先.

原帖由 2008 於 09-2-17 00:12 發表

首頁
34567...28

尾頁

跳至